Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί στο 8ο Πειθαρχικό Τμήμα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η πειθαρχική δίωξη που έχει ασκηθεί, κατά της δικηγόρου Αντωνίας Λεγάκη για ένα εξώδικο που έστειλε εκ μέρους των εντολέων της.

Ads

Πρόκειται για μια υπόθεση που ξεκίνησε όταν η δικηγόρος υπερασπίστηκε εντολείς της οι οποίοι εξαναγκάζονταν, να κλείσουν το συνεταιριστικό τους φροντιστήριο (ΚΟΙΝΣΕΠ) εάν δεν δέχονταν να μετατραπούν σε εμπορική εταιρία.

Η Αντωνία Λεγάκη ελέγχεται πειθαρχικά επειδή έστειλε εξώδικο εκ μέρους των εντολέων της στο οποίο οι τελευταίοι διαμαρτύρονταν προς τον  ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού)  για την διετή καθυστέρηση πιστοποίησης της άδειας λειτουργίας του συνεταιριστικού φροντιστηρίου τους εισπράττοντας κάθε φορά που διαμαρτύρονταν την απάντηση ότι είναι  ΚΟΙΝΣΕΠ  και η λειτουργία του δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στα εμπορικά φροντιστήρια. Στο εξώδικο αναφερόταν η πιθανή υπαιτιότητα της νομικής συμβούλου του Οργανισμού, χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται.

«Οι εντολείς μου με ενημέρωσαν ότι επί διετία (2019-2021), ο ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού) αρνείτο να ανανεώσει την άδεια του φροντιστηριου τους, διότι η νομική σύμβουλος του Οργανισμού, τους επέβαλε παράνομα να μετατρέψουν την ΚΟΙΝΣΕΠ σε εμπορική εταιρία (με πολύ περισσότερα έξοδα και άλλον προσανατολισμό). Διότι, όπως τους έλεγε, κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό στα άλλα εμπορικά φροντιστήρια! Δεκαπέντε άνθρωποι θα έμεναν άνεργοι για να βοηθηθούν τα μεγάλα εμπορικά φροντιστήρια! Η ηγεσία του ΕΟΠΠΕΠ, του Οργανισμού που εκδίδει και ανανεώνει τις άδειες, έχει καταγγελθεί και στο παρελθόν δημόσια, για σχέσεις με συμφέροντα μεγάλων ιδιωτικών φροντιστηρίων!

Ads

Λίγο αργότερα μάθαμε ότι στην θέση της διοίκησης του Οργανισμού βρισκόταν συχνά μεγαλοφροντιστηριάρχης της περιοχής, σύζυγος της διοικήτριας και προϊσταμένης της νομικής συμβούλου. Το γεγονός αυτό κατήγγειλα, όπως όφειλα, με εξώδικό μου στον ΕΟΠΠΕΠ και τότε αφ’ ενός εκδόθηκε ταχύτατα η χρονίζουσα ανανέωση αδείας των εντολέων μου (χωρις να ενημερωθούν), αφ’ ετέρου η συνάδελφός μου άσκησε πειθαρχική αναφορά στο Δ.Σ.Α. εναντίον μου για «απρεπεια»… », είχε σημειώσει η ίδια τη Αντ. Λεγάκη σε δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Παρά το γεγονός ότι οι εντολείς της Αντωνίας Λεγάκη είχαν αναλάβει δημόσια την ευθύνη του περιεχομένου του εξωδίκου η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί, αφού και η νομική σύμβουλος του Οργανισμού επιμένει  στην αναφορά της.

«Ο Δ.Σ.Α., παρ’ ότι οι εντολείς μου επιβεβαίωσαν ενόρκως ότι οι ίδιοι μου είχαν δώσει σχετική εντολή για τις ενέργειές μου (άρα όφειλα να την διατυπώσω), άσκησε σε βάρος μου πειθαρχική δίωξη, ενώ δεν διερεύνησε ούτε καν προσχηματικά την δική μου καταγγελία για πειθαρχικό έλεγχο της καταγγέλουσας, παρ’ ότι την επανέλαβα και εγγράφως ενώπιον του», ανέφερε η δικηγόρος.

Όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο συνήγορος της Αντωνίας Λεγάκη, Κώστας Παπαδάκης «η πειθαρχική δίωξη της αγωνίστριας δικηγόρου Αντωνίας Λεγάκη ορθά αντιμετωπίζεται από την κοινωνία ως μια απειλή που δεν περιορίζεται στο πρόσωπο της, αλλά απειλεί συνολικά την υπερασπιστική δικηγορία, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που αυτή εκφράζει και θέτει σε όλους μας, δικηγόρους και μη, επιτακτικά το καθήκον υπεράσπισης της».

Το Πειθαρχικό του ΔΣΑ προχωρά στην εκδίκαση της υπόθεσης της Αντ. Λεγάκη η οποία πρωτοστατεί με συνέπεια εδώ και για χρόνια στην υπεράσπιση των κινημάτων και των δικαιωμάτων, ενώ την ίδια ώρα για άλλους δικηγόρους, που προκαλούν συνεχώς προβλήματα στον σύλλογο με τη δημόσια συμπεριφορά τους, δεν συμβαίνει το ίδιο.

«Στο πρόσωπο μου διώκεται η υπερασπιστική δικηγορία, που είναι το δικαίωμα του πολίτη να έχει συνήγορο που τον πιστεύει και τον υπερασπίζεται, χωρίς το φόβο της πειθαρχικής δίωξης και της αφαίρεσης της άδειας άσκησης επαγγέλματος» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή της η δικηγόρος και προσθέτει:

«Τελικά, το τι είδους συνήγοροι θα υπάρχουν για τα δικαιώματα των πολιτών, αφορά την ίδια την κοινωνία. Γι’ αυτό, αυτή η μάχη δεν είναι μόνο δική μου.  Μας αφορά όλους.».

Η ακρόαση του 8ου Πειθαρχικού Τμήματος του Δ.Σ.Α. θα πραγματοποιηθεί στις 16:00.