‘Eνα ακόμη μίνι διαπραγματευτικό δράμα φέρνει η «ουρά» της αξιολόγησης, με πολιτικά φορτισμένες τηλεδιασκέψεις κι επιστολές και με συγκαλυμμένες απειλές και προειδοποιήσεις εκ Βρυξελλών και Φραγκφούρτης – ένα δράμα, με διακύβευμα τα τρία έσχατα προαπαιτούμενα που αρνείται να εκχωρήσει η κυβέρνηση: ΕΚΑΣ, κόκκινα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου και πάγωμα ειδικών μισθολογίων.

Ads

Από τα 8 «μη αποδεκτά» σημεία της επιστολής Τσακαλώτου προς Μοσκοβισί, Κερέ και Τόμσεν, τα συγκεκριμένα τρία αποτελούν τα τελευταία οχυρά της Αθήνας. Στο θέμα του ΕΚΑΣ κρίνεται η αξιοπιστία της δέσμευσης του ίδιου του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, το «μη πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων -και δη των ενστόλων- αποτελεί το πολιτικό «βέτο» του Πάνου Καμμένου, η δε πώληση των κόκκινων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου σε ξένα funds υποκρύπτει μια σκληρή παγίδα: Το ύψος των εν λόγω δανείων αποτιμάται περίπου στο 1,5 δις και η πώλησή τους, όπως αξιώνουν οι δανειστές, μπορεί να προκαλέσει έως και ισόποση μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό, γεγονός που σημαίνει ότι η κάλυψή της θα απαιτήσει νέα μέτρα.

Το ορόσημο της Πέμπτης και το waiver

Μετά την αρκούντως θυελλώδη τηλεδιάσκεψη της Κυριακής και τα τρία θέματα ξαναμπαίνουν από σήμερα στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, τα μηνύματα όμως είναι και πάλι σκληρά -έως εκβιαστικά- και τα χρονικά περιθώρια ασφυκτικά.

Ads

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία μέσα στο επόμενο 48ωρο και πριν από το ορόσημο της Πέμπτης -ημέρα συνεδρίασης του Δ.Σ της ΕΚΤ, όπου η Αθήνα προσδοκά να αποφασιστεί η επαναφορά του περίφημου waiver που θα ανοίξει την ροή φθηνότερου δανεισμού για τις τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός σχεδιασμός, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, προβλέπει ψήφιση των τελευταίων προαπαιτούμενων την Τετάρτη, ή το αργότερο την Πέμπτη, με την μορφή τροπολογιών σε νομοσχέδια που κυρώνουν διακρατικές συμφωνίες.

Προειδοποιήσεις και μηνύματα από ΕΚΤ και ESM

Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, ωστόσο, προϋποθέτει fast track συμβιβασμό με τους δανειστές, που ασκούνται και πάλι σε πρακτικές διπλωματικού μεν, προφανούς δε εκβιασμού.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM διαμήνυσε χθες ότι η δόση θα εκταμιευθεί μόνον όταν πληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα, κυβερνητικοί παράγοντες λαμβάνουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταθέσει τη συζήτηση για το waiver στην επόμενη συνεδρίασή της και αξιωματούχοι της ευρωζώνης, δια της συνήθους οδού των διαρροών στο Reuters, σπεύδουν να εκφράσουν «φόβους» για «καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης» εάν η Ελλάδα δεν συναινέσει στα αιτήματα των πιστωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

• Αυτές είναι πρώτες κινήσεις του ESM για το ελληνικό χρέος

Είναι απλώς η… μίνι επανάληψη του συνήθους έργου των τελευταίων 15 μηνών. Κι εάν αυτή τη φορά ουδείς αμφιβάλει ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί εντός των ημερών, ουδείς επίσης αποκλείει ότι θα απαιτήσει και νέες υπαναχωρήσεις από την ελληνική πλευρά. Ακόμη και σε θέματα που, με έκδηλη οργή, κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν χθες το βράδυ «ουσιαστικά λυμένα» και «ήσσονος σημασίας»…