Σε ισχύ τέθηκε από την 1η Ιανουαρίου το μέτρο για την καταβολή 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία. Από το μέτρο εξαιρούνται οι άποροι και οι χρονίως πάσχοντες. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος για την είσπραξη του ενός ευρώ ανά συνταγή από τα φαρμακεία, καθώς προς το παρόν το σύστημα μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Ως απάντηση, κινητοποιήσεις ετοιμάζει η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για εγκληματική ανευθυνότητα. Κόντρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Γεωργιάδη. 

Ads

 
Σε δηλώσεις του στο Mega o υπ. Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι τα 5 ευρώ είναι το εισιτήριο για εισαγωγή και τα 20 ευρώ για τα νοσήλια, τα οποία θα εισπράττονται με την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο.
 
Για όσους δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε: «Δεν θα τον πηγαίνουμε φυλακή, μην ανησυχείτε».
 
Πάντως, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον Ευαγγελισμό δήλωσε στο Mega ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει τον απαραίτητο μηχανισμό για την είσπραξη του ποσού.
 
Υπενθυμίζεται ότι μόλις το Νοέμβρη ο υπ. Υγείας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιβληθεί το εισιτήριο των 25 ευρώ για εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία. Σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση εξέταζε την απόσυρση του μέτρου πράγμα που δεν έγινε. 
 
Η επιβολή του εισιτηρίου των 25 ευρώ είχε ψηφιστεί το Νοέμβρη από τη Βουλή και είχε προγραμματιστεί να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου.
 
Τι προβλέπεται
 
Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Υγείας την 31η Δεκεμβρίου 2013 στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, όλοι οι ασθενείς προς εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ οφείλουν να καταβάλουν το ποσό των είκοσι πέντε (25) ευρώ.
 
Η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόμενης καταβολής για το εξέταστρο, δηλαδή τα 5 ευρώ που καταβάλλονται για την επίσκεψη στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.
 
Ποιοι εξαιρούνται από το 25ευρω
 
Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι εξαιρούνται από την καταβολή του ποσού των 25 ευρώ τέσσερις κατηγορίες ασθενών.
 
Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας. Χρειάζεται ωστόσο η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ.
 
Οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν
 
Τα άτομα με αναπηρίες που έχουν πιστοποιημένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ποσοστό αναπηρίας 80%
 
Ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, για τη νοσηλεία των οποίων είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.

Έρχεται και το ένα ευρώ ανά συνταγή
 
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος για την είσπραξη του ενός ευρώ ανά συνταγή από τα φαρμακεία, καθώς προς το παρόν το σύστημα μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει.
 
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε σχετικά ότι η είσπραξη του ενός ευρώ ανά συνταγή υπολογίζεται να ξεκινήσει στις 8 ή στις 10 Ιανουαρίου. Από την καταβολή του ενός ευρώ θα εξαιρεθούν οι χρονίως πάσχοντες.
 
«Θα βγει η διευκρινιστική εγκύκλιος μέσα στις επόμενες μέρες και θα αρχίσει να λειτουργεί. Δεν θα ισχύει μέχρι να βγάλουμε την εγκύκλιο. Είχαμε ένα τεχνικό θέμα στην ΗΔΙΚΑ και περιμέναμε να δούμε αν θα είναι έτοιμα. Μας είχε πει η ΗΔΙΚΑ ότι θα είναι έτοιμη τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου αλλά όχι την 1η Ιανουαρίου. Μέχρι να βγάλουμε την εγκύκλιο, να μην εισπράττεται από τους φαρμακοποιούς» υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας το ένα ευρώ θα αφορά την κάθε συνταγή και όχι το κάθε φάρμακο.
 
Διευκρίνισε επιπλέον, ότι για το ποσό αυτό οι φαρμακοποιοί δεν θα φορολογούνται. Η εισφορά του ενός ευρώ ανά συνταγή που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι θα αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ, ενώ με την εγκύκλιο που θα εκδοθεί θα καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου.

Σε κινητοποιήσεις η ΠΟΕΔΗΝ

Mε κινητοποιήσεις θα απαντήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στην επιβολή του εισιτηρίου των 25 ευρώ, υποστηρίζοντας πως τίθεται εμφανώς σε αμφισβήτηση ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας.

Ads

«Στη χώρα που εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής το 40% των πολιτών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και διαθέτει 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες (έμμεσα, άμεσα), δυσκολεύουν περισσότερο την πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα αλλεπάλληλα χαράτσια (5 ευρώ για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία, 25 ευρώ κατά την εισαγωγή)», αναφέρει σε ανακοίνωσή της επιτιθέμενη στην κυβέρνηση.

«Η συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών ραγδαία αυξάνεται αφού κουτσουρεύονται οι δαπάνες για την υγεία με τον ψηφισθέντα Προϋπολογισμό του έτους 2014», σχολιάζει προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση για να αντεπεξέλθει στις νέες μειωμένες δαπάνες για τα Νοσοκομεία (300 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το έτος 2013) πέραν της συρρίκνωσης των υφιστάμενων λειτουργιών των Νοσοκομείων και τα νέα Λουκέτα που μεθοδεύει σε νοσοκομειακές μονάδες, επιχειρεί αφενός να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες και αφετέρου να μετακυλήσει το κόστος στους χρήστες των υπηρεσιών».

ΙΣΑ: Απαγορευτικά ακριβό το αγαθό της Υγείας

Να καταργηθεί άμεσα η διάταξη νόμου ζήτησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υποστηρίζοντας ότι με το συγκεκριμένο μέτρο «εξωθείται η πλειονότητα των ασθενών, οι οποίοι αδυνατούν να το πληρώσουν, σε «αναγκαστική» αποφυγή της νοσηλείας, αφού πλέον το αγαθό της Υγείας και η Δημόσια Νοσοκομειακή Περίθαλψη κοστίζει απαγορευτικά ακριβά».

Ως θετικό κρίνει ο ΙΣΑ το γεγονός ότι «τουλάχιστον, ο υπουργός Υγείας υιοθέτησε τη δημόσια πρόταση του ΙΣΑ και σε εγκύκλιο συμπεριέλαβε τους χρονίως πάσχοντες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες στις εξαιρέσεις από την επιβάρυνση των 25 ευρώ».

Βαρνάβας: Η κοινωνία να αντιδράσει οργανωμένα
 
Καταστροφικό είναι το μέτρο και για τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρη Βαρνάβα, ο οποίος θεωρεί ότι μεγάλη μερίδα ασθενών δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος και θα αποκλειστούν από το δημόσιο νοσοκομείο. Μάλιστα επικαλείται και επιστημονικές έρευνες που λένε το ίδιο.
 
Αυτή η εξέλιξη θα επιδεινώσει τις παθήσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα με αποτέλεσμα κατόπιν το κόστος της θεραπείας να εκτοξεύεται, και τα 50 εκατομμύρια ευρώ που επιδιώκει η κυβέρνηση να εισπράξει από το 25ευρο θα δαπανηθούν πολλαπλάσια.
 
«Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούμε πως η δημόσια υγεία πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους ανθρώπους που ζουν στη χώρα, όπως άλλωστε επιτάσσει το σύνταγμα. Οι δηλώσεις του υπουργού υγείας ότι δήθεν το 25ευρω αποτελεί εισφορά αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους είναι πομφόλυγες, διότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο νόμο 4093/12 που ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή», προσθέτει καλώντας τους πολίτες σε οργανωμένη αντίδραση. 

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματική ανευθυνότητα στην Υγεία

«Το πρώτο βήμα της “μεταρρύθμισης” στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δια στόματος του αρμόδιου υφυπουργού κ. Μπέζα είναι η κατάργηση όλων των δομών υγείας του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ και όλων των οργανικών θέσεων των εργαζόμενων κάθε ειδικότητας», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της. 

«Όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να κρύψουν την εγκληματική ανευθυνότητα και την αναλγησία τους απέναντι στον ελληνικό λαό. Αφήνουν τους πολίτες χωρίς δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, βάζουν τους εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων σε εργασιακές περιπέτειες και επιδιώκουν την απομάκρυνση των γιατρών καλώντας τους να ενταχθούν σε μια επισφαλή σχέση εργασίας που δεν έχει καμία σχέση με το ΕΣΥ, αφού πρώτα τους απολύουν μετά από είκοσι και πάνω χρόνια εργασίας», συμπληρώνεται.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «η πλήρης κατάργηση του δικαιώματος στη δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας επιβεβαιώνεται και με την εφαρμογή του “χαρατσιού” των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία και 1 ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων. Αν συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική αυτό θα είναι το μέλλον για κάθε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».

«Όχι» λέει και το ΠΑΣΟΚ

«Από τις αρχές Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από τον υπουργό Υγείας την επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία. Κι αυτό έγινε και στη Βουλή, αλλά και κατά τη διάρκεια συνάντησής μας με τον κ. Α. Γεωργιάδη. Δυστυχώς, το υπουργείο προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου (χωρίς καν την ειδική πρόβλεψη για τους φτωχούς και τους ανέργους όπως δήλωνε) προσθέτοντας και την επιβάρυνση του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φαρμακεία» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ καταδικάζοντας το μέτρο.

«Το επιχείρημα του υπουργού ότι “το μέτρο περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και έχει ψηφιστεί” έρχεται – όπως είχαμε και πάλι τονίσει- σε ευθεία αντίθεση με ανάλογες πράξεις, που η ίδια η κυβέρνηση πρόσφατα έκανε (π.χ. αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ για μη εφαρμογή του 1‰ επί του τζίρου των επιχειρήσεων, επιμονή για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ζητήματα που επίσης περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο και είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή)», αναφέρει και συνεχίζει: «Όταν λέμε ότι η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται, ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και προωθούμε διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία που οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων, μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε μέτρα που δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες και αναιρούν την καθολικότητα της παροχής του αγαθού της υγείας σε αυτούς».

Απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, είπε ότι «αισθάνομαι λίγο Στουρνάρας…», αφήνοντας αιχμές για την κόντρα του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών. «Το έχουμε ψηφίσει το μέτρο από τη Βουλή των Ελλήνων το Νοέμβριο του 2012, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ· και εγώ το ψήφισα. Σέβομαι τις ευαισθησίες του ΠΑΣΟΚ, αλλά το 25ευρο αποτελεί είδος κοινωνικής μεταβίβασης για να παρέχονται υπηρεσίες υγείας στους απόρους».

«Κάπου τελειώνει και το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορούμε να το δίνουμε και για το ρεύμα και για τους απόρους και για τα πάντα, δεν είναι άπειρο», υποστήριξε.

«Tο ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης ψήφισε όλα τα μέτρα στα οποία ισορροπούσε κάθε φορά η διαρκής σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα», ανταπάντησε η Χαριλάου Τρικούπη. «Το ΠΑΣΟΚ το έκανε αυτό και όταν άλλοι περνούσαν την αντιμνημονιακή τους φάση ή άλλοι προστάτευαν την ‘παρθενία’ τους με επιλεκτικές συμπεριφορές μικροκομματικής αυτοπροστασίας», συνέχισε. 

ΑΝΕΛ: Το Υπουργείο ολοκληρώνει το καταστροφικό του έργο

«Ο υπουργός Υγείας, αφού διέλυσε την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αφού προχωρά σε απολύσεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, ολοκληρώνει το καταστροφικό του έργο, επιβάλλοντας 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία και ένα ευρώ για κάθε συνταγή, δίνοντας έτσι ένα ακόμη πλήγμα στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και κυρίως στους ανέργους και τους οικονομικά αδυνάτους», σχολίασε ο τομεάρχης Υγείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Μελάς.

ΚΚΕ: Τα νοσοκομεία γίνονται επιχειρήσεις

«Η κυβέρνηση, τη νέα χρονιά φέρνει νέα χαράτσια για την υγεία του λαού με τα 25 ευρώ για την εισαγωγή των ασθενών στα κρατικά νοσοκομεία, μετατρέποντάς τα σε επιχειρήσεις, με το επιπλέον 1 ευρώ για κάθε συνταγή στην ήδη πανάκριβη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών και το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γίνεται όλο και ακριβότερο εμπόρευμα», σημειώνει ο Περισσός.