Να παραμείνουν οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ σε καθεστώς διαθεσιμότητας και εκτός του υπουργείου Οικονομικών και των ΔΟΥ προτείνει στο Εργατικό Τμήμα του Άρειου Πάγου ο αρμόδιος αρεοπαγίτης εισηγητής.

Ads

Εισηγείται, δηλαδή, να γίνει δεκτή η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών το οποίο ζητούσε την αναίρεση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έχει δικαιώσει τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα, οι καθαρίστριες είχαν δικαιωθεί από το Πρωτοδικείο της Αθηνάς τον περασμένο Μάιο καθώς είχε κριθεί ότι δεν είναι νόμιμο το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο βρίσκονται και πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Κατά της απόφασης αυτής που δικαίωνε τις καθαρίστριες το υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας την ανατροπή της. Το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να εκδικάσει την υπόθεση την επόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται πως ο Άρειος Πάγος έχει απορρίψει και το αίτημα των καθαριστριών για προσωρινή επαναπρόσληψη.

Νομικά αβάσιμη και αίολη χαρακτήρισε ο νομικός εκπρόσωπος των απολυμένων καθαριστριών, Γιάννης Καρούζος, την πρόταση του αρεοπαγίτη εισηγητή.  «Δεν μπορεί μια πρόταση δικαστή να αντιμετωπίζει το αγαθό την εργασίας ως εξαρτημένο από κυβερνητικές επιλογές. Και δεν μπορεί κάτι τέτοιο να αποτελέσει νομικό θέσφατο. Η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική και ευελπιστούμε στην κρίση του δικαστηρίου την προσεχή εβδομάδα», δήλωσε.

Ads

Εν τω μεταξύ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο βρίσκονται από σήμερα Δευτέρα 15/9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου οι Αγωνιζόμενες Καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών προσκεκλημένες της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο και του συνόλου της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της GUE/NGL. Οι καθαρίστριες θα έχουν επαφές με φορείς και συνδικάτα στο πλαίσιο της διεθνούς κινητοποίησης για τη στήριξη του αγώνα τους, ενώ την Τρίτη θα παρέμβουν στο Ευρωκοινοβούλιο.