Ενταση επικράτησε το βράδυ της Τρίτης στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, μετά από εισβολή μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Ads

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής μπήκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ανήρτησαν πανό το οποίο έγραφε «Μακεδονία γη Ελληνική», πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα.

Ανάμεσα τους, σύμφωνα με το thestival.gr βρίσκονταν οι βουλευτές Αντώνης Γρέγος, Χρήστος Χατζησάββας και ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Χρυσομάλλης Νίκος

Στη συνέχεια τα μέλη της Χρυσής Αυγής, αποχώρησαν, λέγοντας ότι το έκαναν για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μη δεχτεί την πρόταση του επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής», Αρτέμη Ματθαιόπουλου, για συζήτηση με θέμα το Μακεδονικό.

Ads

«Είναι άξιος της πλήρους περιφρόνησης μου. Με τέτοιου είδους ανθρώπους δεν μπορώ να συναναστραφώ», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης αναφερόμενος στον Ματθαιόπουλο.

Λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, διέκοψε προσωρινά τη συζήτηση προκειμένου να αποχωρήσουν. 

Η ονοματολογία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, με τον Γιάννη Μπουτάρη να επαναλαμβάνει πως το θέμα το χειρίζεται η κυβέρνηση και να καταδικάζει το πρόσφατο ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

«Δεν κινδυνεύουμε εμείς από τους Σκοπιανούς. Οι Σκοπιανοί κινδυνεύουν από εμάς. Δεν είμαστε εμείς που φοβόμαστε. Αυτοί είναι που αγωνιούν», δήλωσε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης προσθέτοντας πως «εμείς δεν αντιπροσωπεύουμε την πολιτική της χώρας. Το θέμα το χειρίζεται η κυβέρνηση. Εγώ καταδικάζω το ψήφισμα που πήρε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας».

image

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, υποστήριξε πως «το Σκοπιανό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Ο δήμος, το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος δεν ασκούν εξωτερική πολιτική, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε άποψη για ένα τόσο σοβαρό θέμα».

Η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης Ανοιχτή Πόλη, υποστήριξε «πως η σύνθετη ονομασία ήταν η πιο λογική, η πιο ιστορικά αληθής και αυτή που θα έλυνε το πρόβλημα. Το αφήσαμε 25 χρόνια και γίναμε διεθνώς ρεζίλι».

Ο Γιάννης Δελής από τη Λαϊκή Συσπείρωση, είπε πως «επειδή πολλά ακούγονται για καλή χρονική στιγμή για να λυθεί το Σκοπιανό, λέμε πως δεν είναι τίποτα άλλο από τη χρονική στιγμή που επιλέγει το ΝΑΤΟ», ενώ ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε «απολύτως λογικά τα αντανακλαστικά των πολιτών για το συλλαλητήριο».