Ads

Ένταση επικράτησε το πρωί της Πέμπτης στην πύλη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ομάδα εργαζομένων προσπάθησε να σηκώσει το ρολό ασφαλείας της πύλης, ενώ στη συνέχεια συγκεντρωμένοι παραβίασαν την κεντρική πύλη του υπουργείου και εισέβαλαν στον περιβάλλοντα χώρο. Τα ΜΑΤ πραγματοποίησαν έφοδο για να διαλύσουν τους εργαζόμενους και ακολούθησαν συμπλοκές και τραυματισμοί. Η αστυνομία προχώρησε σε 110 προσαγωγές εργαζομένων. Συγκέντρωση συμπαράστασης στους προσαχθέντες αυτή την ώρα έξω από τη ΓΑΔΑ.

«Φτάνει πια η κοροϊδία!» φώναζαν οργισμένοι οι περίπου 450 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οι οποίοι λίγο μετά τις 10:00 εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Άμυνας.

Οι εργαζόμενοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από την είσοδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στις σκάλες και τον προαύλιο χώρο, όπου ανάρτησαν ένα πανό.

 

Περίπου μισή ώρα μετά την εισβολή, στην είσοδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού εμφανίστηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος, ο οποίος επιχείρησε με μία ντουντούκα να τους μιλήσει. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν φωνάζοντας και γιουχάροντας.
 
Κάποια στιγμή που επικράτησε ηρεμία, ο κ. Κωσταράκος ζήτησε να μάθει για ποιο λόγο έσπασαν τα ρολά και οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν εκ νέου σε φωνές: «φύγε, φύγε». Τελικά, ο κ. Κωσταράκος αποχώρησε.

Στη συνέχεια, οι δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν καταφτάσει λίγη ώρα νωρίτερα στο σημείο, πραγματοποίησαν έφοδο προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές και ακολούθησαν συμπλοκές με τους εργαζόμενους. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν γκλομπ και έκαναν χρήση χημικών.

Ads

Από τα επεισόδια, τραυματίστηκαν τέσσερις εργαζόμενοι -εκ των οποίων ένας φέρει τραύματα στο κεφάλι και άλλοι δύο έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, η αστυνομία προχώρησε σε 110 προσαγωγές. Μεταξύ των προσαχθέντων είναι και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων.

 

Έξι μήνες απλήρωτοι

Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ζήτησαν να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Οι συγκεντρωμένοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι επί έξι μήνες, αλλά και την επαναλειτουργία των ναυπηγείων που παραμένουν κλειστά. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος βρισκόταν στο θωρηκτό Αβέρωφ, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στην επίσκεψή του εκεί και την επιθεώρηση των πολεμικών πλοίων του στόλου.

«Είναι χλευαστική η αντιμετώπιση μας», καταγγέλλει ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κ. Στεφανόπουλος. «Η κυβέρνηση ρίχνει τις ευθύνες στους Αραβολιβανέζους και τους Γερμανούς και οι Αραβολιβανέζοι και οι Γερμανοί στην κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία είναι σε απόγνωση. Είναι απλήρωτοι έξι μήνες. Πολλοί έχουν διαλύσει τις οικογένειές τους. Άλλοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τα χρέη. Δεν έχουμε που να πάμε. Δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε».

Μετά τη συμπλοκή με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επιχείρησε εκ νέου να πείσει τους εργαζόμενους να απομακρυνθούν από τον προαύλιο χώρο του Πενταγώνου, λέγοντάς τους ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει κάτι για το πρόβλημά τους και πως αν θέλουν να συναντήσουν την πολιτική ηγεσία πρέπει να απομακρυνθούν από το προαύλιο. 
 
Στο σημείο βρέθηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, οι οποίοι προσπάθησαν να μεσολαβήσουν μεταξύ των εργαζομένων και της πολιτικής ηγεσίας. 

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους προσαχθέντες 

Περίπου στις 12:00 το μεσημέρι ο κύριος όγκος των διαδηλωτών εξήλθε του προαυλίου του υπουργείου, κλείνοντας και τα δύο ρεύματα τις Λ. Μεσογείων. Με πορεία κατευθύνθηκε προς τη ΓΑΔΑ όπου οδηγήθηκαν με κλούβες της Αστυνομίας όλοι οι προσαχθέντες. Κλειστή η κάθοδος της λεωφόρου Αλεξάνδρας.
 
Στη ΓΑΔΑ μετέβη και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους προσαχθέντες, ενώ κάλεσε συνδικαλιστικά στελέχη να συγκεντρωθούν έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.