Ads

Το 17σέλιδο πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων μαζί με την αυθεντική λίστα Λαγκάρντ στάλθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή και τέθηκαν στη διάθεση των κομμάτων για ενημέρωση. Η νέα λίστα περιλαμβάνει 2.062 ονόματα, ενώ η αρχική περιλάμβανε 2.059 ονόματα. Τα τρία ονόματα που λείπουν είναι συγγενικών προσώπων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και φέρεται να τα αφαίρεσε ο ίδιος ο πρώην υπουργός από τη λίστα. Μετά τις αποκαλύψεις, ο πρώην υπουργός Οικονομικών διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, ενώ το πράσινο φως για σύσταση προανακριτικής επιτροπής αναμένεται να δώσει η πολιτική ηγεσία. Δεν έχουν παραγραφεί τυχόν ποινικά αδικήματα του κ. Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζουν δικαστικές πηγές. 

Συγκεκριμένα, τα τρία ονόματα που απαλείφθηκαν από την αρχική λίστα Λαγκάρντ είναι η Ελένη Παπακωνσταντίνου του Μιχαήλ, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης καθώς και ο κ. Ανδρέας Ρωσσώνης, σύζυγος της κυρίας Μαρίνας Παπακωνσταντίνου η οποία είναι αδελφή της Ελένης.
 
Η Ελένη και η Μαρίνα Παπακωσταντίνου είναι κόρες του πρώην υπουργού της ΝΔ επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη, Μ. Παπακωσταντίνου, ο οποίος έχει αποβιώσει, και ξαδέλφες του Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ οι Σ. Σικιαρίδης και Αν. Ρωσσώνης είναι σύζυγοι των δύο προαναφερθέντων κυριών.

Ads
Ολόκληρο το πόρισμα των εισαγγελέων, που δημοσιεύει «Το Βήμα»

 
Eκτός από το αντίγραφο του ψηφιακού δίσκου (cd) με τα ονόματα των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ, αποστέλλονται και «αντίγραφα τριών αρχείων τα οποία περιέχονται στον ως άνω ψηφιακό δίσκο και δεν περιέχονται στο αρχικό usb το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο της προκαταρκτικής ποινικής δικογραφίας».
 
Oι δικαστικές αρχές απέστειλαν επίσης στη Βουλή «έξι αντίγραφα εκ του συστήματος TAXIS σχετιζόμενα με τα πρόσωπα των τριών επιπλέον αρχείων, για τα οποία γίνεται λόγος παραπάνω».
 
Διαγραφή και προανακριτική για τον Γ.Παπακωνσταντίνου
 
Καταιγιστικές ήταν οι χθεσινές εξελίξεις, μετά τις αποκαλύψεις για διαφορές μεταξύ των δύο λιστών Λαγκάρντ. Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τη διαγραφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, παρά τη διάψευση του πρώην υπουργού λίγες ώρες πριν των πληροφοριών περί αλλοίωσης από τον ίδιο της λίστας Λαγκάρντ λόγω εμπλοκής σε αυτή συγγενικών του προσώπων.
 
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ με μία αιχμηρή δήλωσή του, κάνοντας λόγο για «χοντροκομμένη αλλοίωση» της λίστας με στόχο την ενοχοποίησή του.
 
Παράλληλα, το βράδυ της Παρασκευής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι αναμένεται η κατάθεση πρότασης από τη συγκυβέρνηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε και επισήμως ότι γίνεται δεκτή η πρόταση του τρίτου κυβερνητικού εταίρου, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος νωρίτερα είχε τονίσει ότι θεωρεί «επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό». 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξελίξεις για την υπόθεση συζητήθηκαν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε νωρίς σήμερα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πως η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής θα κατατεθεί από τα κόμματα της συγκυβέρνησης τη Δευτέρα. Υπέρ της σύστασης προανακριτικής τάσσονται με δηλώσεις τους η ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ. Ανοιχτό είναι όμως το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τη δική του πρόταση και να μην στηρίξει εκείνη της κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο το θέμα της παραγραφής των ευθυνών
 
Σημειώνεται ότι η προανακριτική επιτροπή διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες (και όχι πολιτικές, στις οποίες περιορίζεται η εξεταστική) και θεωρείται «προθάλαμος» του Ειδικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει ότι δεν μπορεί να κινηθεί ποινική δίωξη κατά υπουργού -λόγω παραγραφής- όταν έχουν συμπληρωθεί δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι από το χρόνο τέλεσης της αξιόποινης πράξης.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η βραχεία Βουλή, που σχηματίστηκε μεταξύ των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων (Μάιος – Ιούνιος 2012) και λειτούργησε μόλις για μία ημέρα, υπολογίζεται ως κοινοβουλευτική σύνοδος και προσμετράται για το χρόνο της παραγραφής. Σύμφωνα με ορισμένες δικαστικές και κοινοβουλευτικές πηγές, πάντως, δεν τίθεται θέμα παραγραφής. Ωστόσο, την τελική απόφαση θα λάβει το Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφανθεί μετά την απόφαση της προανακριτικής επιτροπής.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Σκάι, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης εκτίμησε  ότι υπάρχουν πολιτικές και ηθικές ευθύνες στη διαχείριση και την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, ωστόσο η αλλοίωση των στοιχείων αποτελεί αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου κι όχι υπουργικό, άρα δεν τίθεται θέμα παραγραφής. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τότε υπουργικό συμβούλιο ούτε επισήμως ούτε ατύπως γνώριζε την ύπαρξη της λίστας παρά μόνο όσοι τη διαχειρίστηκαν, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ.
 
Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να μην υπάρξει παραγραφή των τυχόν αδικημάτων σχετικά με την υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ ζητά η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ βγάζει ακόμα για μια φορά στην επιφάνεια την σαπίλα του πολιτικού συστήματος αλλά και την συνειδητή προσπάθεια να παραμένει σε ισχύ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Καμιά παραγραφή, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, να υπάρχει τιμωρία μέσα κι έξω από την Βουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση και Ευ.Βενιζέλο
 
Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την ότι τώρα «επιχειρεί να ”πειράξει” την ίδια την έρευνα περιορίζοντάς την σε ένα μόνο πρόσωπο, ώστε να γλιτώσει η κυβέρνηση από τη διάλυση της όποιας εναπομείνασας ηθικοπολιτικής διάστασής της».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «εμπαιγμό» και «προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού», τονίζοντας ότι «ένα από μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που συνδέεται άμεσα με τη διαφθορά, την ελεγχόμενη ανομία, την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που χαρακτήριζαν τη λειτουργία του δικομματικού πολιτικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών, επιχειρείται να περιοριστεί στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου». Όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου, «η προκαταρκτική για το πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου είναι το λιγότερο στην παρούσα φάση και δεν ικανοποιεί τη λαϊκή απαίτηση για κάθαρση και απόδοση ευθυνών».
 
«Αλήθεια ο κ. Βενιζέλος, που υπεξαίρεσε επί μήνες τη λίστα δεν έχει ευθύνες; Το γεγονός ότι η αλλοίωση των στοιχείων της λίστας έγινε επί πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου τον καθιστά άμοιρο ευθυνών; Δεν γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός το περιεχόμενο της λίστας; Η Ν.Δ και ο κ Σαμαράς δεν γνώριζαν πριν και μετά τις εκλογές για την ύπαρξη της λίστας; Γιατί συνέβαλαν με τη στάση τους στην προσπάθεια να αποσιωπηθεί η υπόθεση;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στις κατηγορίες της Κουμουνδούρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για επικοινωνιακά τεχνάσματα και πολιτικό τυχοδιωκτισμό. «Η κυβέρνηση κινείται με σοβαρότητα και συνέπεια βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και τηρώντας πιστά τις θεσμικές διαδικασίες. Δεν παίζει με τους νόμους και τους θεσμούς και δεν καταφεύγει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν ”εκατοντάδων ονομάτων που είχαν διαγραφεί από τη λίστα Λαγκάρντ”. Οι περιστάσεις απαιτούν υπευθυνότητα και όχι πολιτικό τυχοδιωκτισμό», δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ζητά η ΔΗΜΑΡ

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά ζητά με σημερινή της ανακοίνωση την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Τονίζει ακόμη ότι πρώτη ανέδειξε τη σημασία της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, και χθες δια του προέδρου της ανέλαβε την πρωτοβουλία μέσω της πρότασης για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής και δεσμεύεται ότι θα πρωτοστατήσει στην πλήρη αξιοποίηση, τόσο αυτής της λίστας, όσο και όλων των άλλων που υπάρχουν για τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, ώστε να αποκατασταθεί το δημόσιο συμφέρον.

ΑΝ.ΕΛ.: Να δοθούν όλα τα στοιχεία της νέας λίστας 

Να δοθεί από τη Βουλή το σύνολο των στοιχείων της νέας λίστας Λαγκάρντ ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σημειώνοντας πως «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι προσπάθειες απόκρυψης από τον ελληνικό λαό οδηγούν σε συγκάλυψη προσώπων που έχουν διαπράξει παράνομες ενέργειες που σχετίζονται και με το πολιτικό χρήμα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νότης Μαριάς, δήλωσε σήμερα ότι η Βουλή δια των αρμοδίων οργάνων της αρνήθηκε σήμερα να χορηγήσει στα κόμματα αντίγραφο της νέας λίστας Λαγκάρντ και της κίνησης των σχετικών λογαριασμών.

Διαβάστε επίσης για την υπόθεση: 
Η αμαρτωλή ζωή της λίστας Λαγκάρντ

Διεθνής Τύπος: Φορολογικά σκάνδαλα δίχως τέλος στην Ελλάδα
Ο Γ.Παπακωνσταντίνου, ως νεκροθάφτης. Του Στέλιου Κούλογλου