Τους λόγους για τους οποίους η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, δήλωσε αιφνιδιαστικά «κώλυμα» για λόγους υγείας και αποσύρθηκε από την εκδίκαση της υπόθεσης μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», θα εξετάσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη που διέταξε έρευνα για την περίεργη αυτή εξέλιξη. Δημοσιεύματα στον Τύπο ανέφεραν ότι η εξέλιξη αποτελεί «έκπληξη», αλλά κι ερωτηματικά καθώς ένας υπόγειος πόλεμος συμφερόντων και πιέσεων φέρεται να βρίσκεται σε εξέλιξη.  Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα.

Ads

Η ανώτερη εισαγγελέας της χώρας ζητεί από τον προϊστάμενο της επιθεώρησης του Αρείου Πάγου να διερευνήσει αν υφίστανται οι λόγοι υγείας που επικαλείται η δικαστική λειτουργός, η οποία πριν από μερικούς μήνες δίκασε την υπόθεση δράσης των «νονών της νύχτας». Συγκεκριμένα η δικαστής που θα αναλάμβανε την υπόθεση του «Noor 1» επικαλέστηκε «μυϊκούς πόνους», δικαιολογώντας το αίτημα της.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στον επιθεωρητή φάκελο με δημοσιεύματα που αφήνουν υπόνοιες για την βασιμότητα του κωλύματός της προέδρου της έδρας επισημαίνοντας ότι «επειδή βάση αυτής της ενέργειας διατυπώνονται αρνητικά σχόλια για τη δικαιοσύνη τα οποία υποβαθμίζουν το κύρος της και το κύρος  των λειτουργών της».

Την Παρασκευή δημοσίευμα του Βήματος που υπογράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος χαρακτήριζε «έκπληξη» την απόσυρση της έμπειρης δικαστικού από την εκδίκαση της υπόθεσης. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ της εφημερίδας: «Η ξαφνική εξέλιξη της προκαλεί ερωτηματικά στον χώρο της Δικαιοσύνης λόγω του γεγονότος ότι θεωρείτο αυστηρή δικαστική λειτουργός αλλά και ότι στην εν λόγω υπόθεση εκτιμάται ότι εξελίσσεται “πόλεμος συμφερόντων” και ασκούνται πιέσεις μεταξύ επιχειρηματιών και άλλων ιδιωτών που κατηγορούνται ή μνημονεύονται στη δικογραφία της υπόθεσης».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2014 οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν 2 τόνους ηρωίνης, στην έπαυλη εφοπλιστή στη Φιλοθέηαλλά και σε ένα παλιό ορνιθοτροφείο γνωστής εταιρίας στο Κορωπί. Τα ναρκωτικά είχαν μεταφερθεί από το Ντουμπάι και τον Περσικό Κόλπο, με το «Noor 1».

Η αξία των ναρκωτικών είχε εκτιμηθεί άνω των 50 εκατ. ευρώ, με τον τότε υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να δηλώνει ότι «πρόκειται για μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που έχει βρεθεί πανευρωπαϊκά, ενδεχομένως και παγκοσμίως».

Η υπόθεση της εισαγωγής της ηρωίνης απέκτησε νέα τροπή τους τελευταίους μήνες με την άσκηση ποινικών διώξεων σε επιχειρηματίες από τον ναυτιλιακό και αθλητικό τομέα και με την ανακάλυψη νέων στοιχείων και συναλλαγών.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν 35 κατηγορούμενοι ενώ έχουν ορισθεί 12 μάρτυρες κατηγορίας.