Εισαγγελική παρέμβαση για τα λουκέτα στο «Athens Ledra» και στην «ΠΥΡΣΟΣ Security», που άφησαν στον δρόμο 150 και 700 εργαζόμενους αντίστοιχα, ζητά το υπουργείο Εργασίας. Όπως καταγγέλλει μάλιστα και στις δύο υποθέσεις υπήρξε δόλια εγκατάλειψη εργαζομένων και δημιουργίας οφειλών προς προς δημόσιους φορείς.

Ads

Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύεται ότι θα εξετάσει άμεσα όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση υπαγωγή των εργαζομένων σε προγράμματα του ΟΑΕΔ.

«Σε κάθε περίπτωση», τονίζει, «δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να αποτελούν το πρόσχημα για κάθε παράβαση επιχειρηματία, ώστε αυτός να απαλλάσσεται από τα χρέη που ο ίδιος δημιούργησε προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο παρελθόν είχε συνηθίσει».

Αναφορικά με το Αthens Ledra το υπουργείο ενημερώνει για τα ακόλουθα:

Ads

Το ξενοδοχείο, που ανήκει στην εταιρεία ΑΣΤΥ Α.Ε. χρωστάει στο ΙΚΑ 9.000.000 ευρώ, εκτός των δανειακών του υποχρεώσεων και λοιπών οφειλών. Σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο στις 17 Μαΐου προτάθηκε και ορίστηκε συνάντηση του εκπροσώπου της εταιρείας με την διοίκηση του ΙΚΑ προκειμένου να διερευνηθεί με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο η άρση των όποιων εμποδίων, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων.

Προς τούτο έγιναν τρεις συναντήσεις με τη διοίκηση του ΙΚΑ, η οποία συμφώνησε για τον περιορισμό της κατάσχεσης για το ποσό των 255.000 ευρώ, ποσό που αφορά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Προϋπόθεση για τη συγκεκριμένη διαδικασία ήταν να αποσταλεί στο ΙΚΑ η κατά νόμο δήλωση των τραπεζών. Σε επόμενο αίτημα της εταιρείας προς το ΙΚΑ και πριν προλάβει αυτό να απαντήσει η εταιρεία «κατέβασε τα ρολά».

«Άρα», συμπληρώνει, «η όλη εξέλιξη είναι αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας η οποία πιθανόν να δρομολογεί άλλες μεθοδεύσεις παρότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η πληρότητα της ξενοδοχειακής μονάδας αγγίζει το 95% για τη θερινή περίοδο».

Για την ΠΥΡΣΟΣ Security διευκρινίζεται ότι οι εργαζόμενοι δεν απευθύνθηκαν ποτέ στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο -επικαλούμενο πηγές παραθέτει τα ακόλουθα:

Η εταιρεία έχει προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο σε στάση πληρωμών προς τους εργαζομένους και πιστωτές, χρωστά 8.200.000 ευρώ στο ΙΚΑ και οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες το λιγότερο. Στο παρελθόν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το ΣΕΠΕ και οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στις κατά τόπου αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας για τις απαραίτητες ενέργειες.

«Δυστυχώς, το πρόβλημα με την ΠΥΡΣΟΣ Security αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την εκμετάλλευση των εργαζομένων από μεγάλο μέρος των εταιρειών αυτών μέσα σε ένα φαύλο καθεστώς οφειλών και χρεών», παρατηρεί το υπουργείο. φορείς (εισφοροδιαφυγής).