Κλήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου σε περισσότερα από 50 στελέχη τράπεζας απέστειλε ο οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, στο πλαίσιο της έρευνας για τις δανειοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων με εγγύηση μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, την περίοδο 2000 έως και 2011.
 

Ads

Πρόκειται για μέλη των αρμοδίων επιτροπών που εισηγήθηκαν αλλά και ενέκριναν τη χορήγηση των δανείων, ενώ οι πρώτοι κληθέντες έχουν ζητήσει προθεσμία από τον Εισαγγελέα για να παραδώσουν εγγράφως τις εξηγήσεις τους στις 3 Ιουλίου. Για εξηγήσεις θα κληθούν από τον οικονομικό εισαγγελέα και στελέχη άλλων πέντε τραπεζών που χορήγησαν δάνεια σε κόμματα την εξεταζόμενη περίοδο.
 
Αντικείμενο της έρευνας του κ. Πεπόνη είναι να εξακριβωθεί πως οι εν λόγω τράπεζες προχώρησαν στις επίμαχες δανειακές συμβάσεις και αν ελήφθη υπόψη εάν ήταν επισφαλή τα δάνεια, καθώς δεν είχαν διασφάλιση ότι τα κόμματα θα εξακολουθούσαν να λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις καθώς και αν αυτές θα είναι στο ίδιο ύψος. Το αδίκημα που εξετάζεται αν έχει διαπραχθεί είναι αυτό της απιστίας.
 
Αφορμή για την παρέμβαση του οικονομικού Εισαγγελέα στάθηκαν αναφορές του νυν εκλεγέντος με τη ΝΔ βουλευτή, προερχόμενου από την Δημοκρατική Συμμαχία, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος είχε παραθέσει στοιχεία για τη δανειοδότηση των παρατάξεων χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «σκάνδαλο».
 
Ο κ. Αυγενάκης έχει παραδώσει στον Εισαγγελέα στοιχεία από τα οποία φαίνεται να προκύπτει ότι συνολικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πάρει από τις τράπεζες ως σήμερα δάνεια ύψους 244,2 εκατ. ευρώ, με μεγαλύτερο οφειλέτη την ΝΔ που έχει χρέη περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 105 στην Αγροτική Τράπεζα και τα 15 στην Τράπεζα Πειραιώς.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΠΑΣΟΚ χρωστά 114 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 97 εκατομμύρια είναι οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα, στην Μarfin Εγνατία 10 εκατομμύρια και στην Τράπεζα Πειραιώς 5 εκατομμύρια.