Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα εις βάρος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, έπειτα από δηλώσεις του για την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, ο Παύλος Πολάκης, το βράδυ της Πέμπτης, σε ομιλία του στο Περιστέρι, έκανε λόγο για εξαρτημένους δικαστές, επισημαίνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος τους εμπλέκονται στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος και του παρόντος.

Τη διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών ανέλαβε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας.

Δείτε το βίντεο:

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=Z7O0jl0XEqs]

Ads

Παρέμβαση Παυλόπουλου ζήτησαν οι δικαστικοί

Άμεση ήταν η αντίδραση των δικαστών που σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ζήτησαν την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις αναφορές που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

«Οι χθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη περί παραδικαστικών κυκλωμάτων χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή», ανέφερε η Ένωση.

«Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις. Ζητούμε πλέον την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους Δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους. Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το Δικαστικό Σώμα που στέκεται πάντα φρουρός της διασφάλισης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολιτών», σημείωσαν επίσης στην ανακοίνωση των Δικαστικών.

Αποστάσεις Παρασκευόπουλου από τον Πολάκη

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, πήρε από τη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη, ο οποίος τον κάλεσε να πάρει θέση, ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης κι εγώ προσωπικά εμπιστευόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη και το επίπεδο απονομής της και τους δικαστικούς λειτουργούς – τη συντριπτική τους πλειονότητα».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ναι μεν σέβεται το ατομικό δικαίωμα του καθενός να εκφράζει την άποψή του, ωστόσο, όπως είπε όταν οι καταγγελίες δεν αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα, τότε αποτελούν απλές δηλώσεις.

«Όσα είπε ο κ. Πολάκης δεν συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα. Μου θυμίζει το δάσκαλό μου στη Νομική που έλεγε ότι η περιύβριση έχει σημασία όταν αντανακλά σε συγκεκριμένα πρόσωπα άρα να αποτελεί δυσφήμιση ή περιύβριση αλλιώς αποτελεί μία δήλωση δίχως νόημα ή είναι μία θεσμική κριτική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τους δικαστές, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει μέσω twitter ότι ο Παύλος Πολάκης πρέπει να πάει φυλακή. «Ο κ.Πολάκης, που όπως απέδειξα με έγγραφα στην Βουλή, πρέπει να πάει φυλακή, προσπαθεί να εκφοβίσει τους Δικαστές! Ο Πρωθυπουργός τί κάνει;», έγραψε συγκεκριμένα.

Την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, αν δεν παραιτηθεί ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης ζήτησε από τον Νίκο Παρασκευόπουλο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νικόλαος Δένδιας, χαρακτηρίζοντας λίγη και γενικόλογη την αντίδραση του υπουργού στα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας για τη δικαιοσύνη.

Για παραλήρημα Πολάκη έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ. «Το νέο παραλήρημα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Πολάκη, αυτή τη φορά εναντίον των δικαστικών λειτουργών, επιτείνει το κλίμα αμφισβήτησης των δημοκρατικών θεσμών» ανέφερε σε σχόλιό της η Χαριλάου Τρικούπη, σημειώνοντας ότι «στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτε λιγότερο από άλλη μία προκλητική, ωμή απόπειρα εκφοβισμού των δικαστών με ισοπεδωτικές γενικεύσεις και σενάρια, χωρίς στοιχεία, για παραδικαστικό κύκλωμα».

Συγκεκριμένα στοιχεία από τον κ. Πολάκη ζήτησε το Ποτάμι. «Ο κ. Πολάκης δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι είναι υπουργός. Με το γνωστό ύφος του ψευτόμαγκα συνεχίζει τις καφενειακού τύπου δηλώσεις. Επειδή οι καταγγελίες είναι πολύ βαριές, τον καλούμε να μιλήσει συγκεκριμένα και με στοιχεία», ανέφερε σε σχόλιο του. «Από όσα είπε ο υπουργός προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για την κυβέρνηση: τι κάνει αν σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας, αυτόν της δικαιοσύνης, επικρατεί η ανομία; Πώς την ανέχεται; Τι έχει κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο για την αντιμετώπιση του παραδικαστικού κυκλώματος που καταγγέλλουν οι υπουργοί της; Εκτός κι αν όλα αυτά είναι από τις γνωστές κουβέντες του αέρα, που είναι το αγαπημένο σπορ των υπουργών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.», σημείωσε επίσης.

Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε από την άλλη ότι ο Παύλος Πολάκης  ενδεχομένως και να μην έχει εξ’ ολοκλήρου άδικο ο υπουργός: «Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη και καλό είναι οι πολιτικοί να μετράνε τα λόγια τους όταν κρίνουν λειτουργούς της δικαιοσύνης. Ωστόσο και οι δικαστές άνθρωποι είναι και διαπράττουν λάθη. Πολύ πιθανό ο κ. Πολάκης να μην έχει εξ ολοκλήρου άδικο σε όσα ισχυρίζεται και ορθό είναι η δικαιοσύνη να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση των καταγγελιών του».

Αναδίπλωση του Παύλου Πολάκη

Μετά τις αντιδράσεις και την κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα εις βάρος του, που παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο Παύλος Πολάκης προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις, τονίζοντας ότι τιμά τους δικαστές και τη δικαιοσύνη.