Προκαταρκτική έρευνα για το φυλλάδιο που στάθηκε αφορμή για τη μεγάλη «έξοδο» των προσφύγων από την Ειδομένη στην ΠΓΔΜ, διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, διέταξε ποινική προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να εντοπιστούν τα πρόσωπα που μοίρασαν στον καταυλισμό των προσφύγων της Ειδομένης το άγνωστης προέλευσης φυλλάδιο με τους χάρτες προκειμένου οι πρόσφυγες να μπορέσουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ.

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη απέστειλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πληροφορίες που είχε συλλέξει η Ελληνική Αστυνομία και σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου για το επίμαχο φυλλάδιο.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην παραγγελία αναφέρει ότι σε περίπτωση εντοπισμού των προσώπων που διακίνησαν το φυλλάδιο να εξεταστεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα που προβλέπονται:

1) στο νόμο 3386/2005 για την «είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική επικράτεια» που προβλέπει ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα και

2) στο άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει ότι όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέσει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του Ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος και προβλέπει ποινές φυλάκισης από 3 μήνες έως 5 χρόνια.

Και σε καταφατική περίπτωση, τότε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη, αναφέρει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είχε κάνει λόγο για προβοκάτσια και εγκληματική ενέργεια κάποιων κύκλων που στοχεύουν στην αποδυνάμωση των επιχειρημάτων της Ελλάδας για το άνοιγμα των συνόρων, αλλά και θετούς σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων. Είχε απευθύνει επίσης έκκληση στους πρόσφυγες για να εμπιστεύονται μόνο τις ελληνικές αρχές.