Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Μπαλτάκου ζητά ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται. Την ανάληψη πρωτοβουλίας για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου προανήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μαριάς.

Ads

Σε δικαστικό επίπεδο εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έδωσε στην εισαγγελέα Καλλιόπη Νταγιάντα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου, για τις συνθήκες λήψης του βίντεο με τη συνομιλία Μπαλτάκου- Κασιδιάρη, ώστε να διερευνηθεί αν έχει τελεστεί το κακούργημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Την ίδια ώρα, άφαντος ο Δημήτριος – Γεώργιος Μπαλτάκος, γιος του τέως γγ της κυβέρνησης, εναντίον του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης αφού οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, υπέβαλαν μήνυση εις βάρος του. 

Εν τω μεταξύ η Χρυσή Αυγή συνεχίζει τις απειλές προς την κυβέρνηση. «Θα ακολουθήσουν και άλλα βίντεο, ετοιμαστείτε», δήλωσε ο βουλευτής της νεοναζιστικής οργάνωσης, Ηλίας Παναγιώταρος, σχολιάζοντας την τοποθέτηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφίας Βούλτεψη, η οποία χθες είχε χαρακτηρίσει τη συνομιλία μεταξύ του Ηλία Κασιδιάρη και του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ως «μια ατομική ανοησία». Σημειώνεται πως ο Τάκης Μπαλτάκος σε συνέντευξή του δήλωσε πως υπήρξαν και άλλες συνομιλίες του με χρυσαυγίτες, πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. «Δεν θυμάμαι τι άλλο έχω πει και δεν ξέρω αν έχει ηχογραφηθεί. Ο,τι είπα θα ήταν στον ίδιο καμβά. Έχω συναντηθεί αρκετές φορές με αρκετούς από αυτούς», ανέφερε. 
 

Προ ημερησίας συζήτηση ζητά ο Τσίπρας
 
«Οι αποκαλύψεις για τις στενές και μυστικές σχέσεις του Γ.Γ. της Κυβέρνησης με την εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, εγείρουν μείζον θέμα για τη δημοκρατία και την ομαλότητα. Οι δε αναφορές του  κ. Μπαλτάκου για σχεδιασμούς χειραγώγησης της δικαιοσύνης, εγείρουν και μείζον θεσμικό θέμα.  Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί μετά από όλα αυτά να συνεχίσει να κρύβεται» αναφέρει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία ζητά προ ημερησίας διάταξης συζήτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
 
«Το ελάχιστο που θα όφειλε να πράξει θα ήταν, εκτός από το να ζητήσει τις παραιτήσεις του κ. Μπαλτάκου  και των Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή και στον λαό. Εντούτοις δεν έπραξε τίποτα από αυτά. Ούτε καν τον κ. Μπαλτάκο δεν απέπεμψε. Του έδωσε την ευχέρεια να  παραιτηθεί. Η στάση αυτή του πρωθυπουργού αποδεικνύει ενοχή. Είναι προφανές ότι η επίσημη αφήγηση πως ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και ισχυρός κρίκος της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκος, λειτουργούσε εν αγνοία του πρωθυπουργού δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Είναι, επίσης, προφανές ότι η ιδεολογική συγγένεια κυβερνητικών θυλάκων εξουσίας με την ακροδεξιά αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την Δημοκρατία» σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, χαρακτήρισε αυτόκλητο και ευκαιριακό συνήγορο της Χρυσής Αυγής. «Δεν κατάλαβα τι εννοούσε ο κ. Τσίπρας, όταν ζήτησε την παραίτηση των υπουργών κ. Δένδια και Αθανασίου», είπε και διερωτήθηκε: «Υιοθετεί τις θέσεις της Χρυσής Αυγής, ότι “τάχα” οι δικαστικές διώξεις των στελεχών της είναι αποτέλεσμα σκευωρίας των δύο υπουργών;».
 
Επιπλέον διερωτήθηκε αν ο Αλέξης Τσίπρας «ισχυρίζεται ότι όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας γύρω από την εγκληματική δράση τους είναι δήθεν ανυπόστατα και οι αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών αστήριχτες και επιλήψιμες». «Κατηγορεί, δηλαδή, την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη πως συντονίστηκαν και με αθέμιτους τρόπους μεθόδευσαν την ποινική δίωξη των μελών ενός δημοκρατικού κόμματος που ασκούσαν με σύννομο τρόπο τα συνταγματικά τους δικαιώματα;», πρόσθεσε. «Αν αυτή είναι η άποψη του κ. Τσίπρα, οφείλει να την υπερασπιστεί δημόσια και χωρίς μισόλογα, αναλαμβάνοντας και το βάρος της ευθύνης των λόγων του. Μέχρι τότε δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά ένας αυτόκλητος και ευκαιριακός συνήγορος της Χρυσής Αυγής», σημείωσε. 
 
Λαφαζάνης: Η δικομματική κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα
 
Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου και τις «φιλικές σχέσεις» με τη νεοναζιστική οργάνωση, όπως προκύπτει και από το βίντεο που δημοσίευσε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ζήτησε εθνικές εκλογές λέγοντας «Σας προκαλούμε: Φύγετε αμέσως τώρα». Υιοθετείτε την ατζέντα της Χρυσής Αυγής, απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
 
Ο Γιάννης Μιχελάκης ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τη λάσπη της Χρυσής Αυγής, την υιοθετεί και την έχει βάλει στον ανεμιστήρα». «Εσάς θα πάρει η μπάλα», δήλωσε. και πρόσθεσε: «Μαζί πηγαίνατε, χεράκι – χεράκι και στις ψηφοφορίες και στην τακτική και στην φρασεολογία». «Ταυτίζεστε με αυτούς. Αυτό θα μείνει στην ιστορία ως το πιο μελανό σημείο» είπε ο Γ. Μιχελάκης εκτιμώντας ότι «στο διάλογο που δημοσιοποιήθηκε γίνεται σαφές ότι ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα. Το αγνοείτε για ψηφοθηρικούς λόγους και είναι ντροπή να ταυτίζεστε με αυτές τις θέσεις».
 

«Η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει τίποτα στη χώρα. Η μόνη λύση για τη χώρα είναι εθνικές εκλογές, να μιλήσει ο λαός και να δώσει λύση», ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επισημαίνοντας ότι «η συγκυβέρνηση είναι υπεύθυνη γι’ αυτά που συντελούνται και υπονομεύουν τη Δημοκρατία». Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κάλεσε να αποχωρήσει από τη κυβέρνηση. «Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παριστάνει την αθώα περιστερά, ότι δεν καταλαβαίνει. Είναι άκρως επικίνδυνη η παρουσία σας, η μόνη προσφορά του ΠΑΣΟΚ είναι να αποχωρήσει τώρα από την κυβέρνηση», ανέφερε.
 

«Τώρα αρχίζει να αναδεικνύεται το πρόβλημα για την κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά» σημείωσε και πρόσθεσε:  «Υπεύθυνοι για όσα διαδραματίσθηκαν στο τρίγωνο Δικαιοσύνη – Χρυσή Αυγή – Κυβέρνηση είναι ο Αντώνης Σαμαράς, βγαίνει βαρύτατα εκτεθειμένος και για την σκιά του που είχε στη Βουλή και από τις ομολογίες που προκαλούνται από την στιχομυθία Κασιδιάρη – Μπαλτάκου που ενοχοποιεί τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τον ρόλο του και την κατεύθυνσή του».
 
Συνεχίζοντας την επίθεση στη ΝΔ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι «είστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσετε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο αρκεί να κρατηθείτε στην εξουσία». «Αυτή είναι η ακροδεξιά αντιδημοκρατική ατζέντα που επιβάλλετε. Χρησιμοποιείτε θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να ανατρέψετε την πορεία των πραγμάτων που είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς», τόνισε. Για τη Χρυσή Αυγή σημείωσε πως «είναι φανερό πλέον ότι δεν πρόκειται για αντισυστημική δύναμη». «Ήταν σε συνεννόηση σύμπραξη με ισχυρότατους θύλακες με τα κέντρα εξουσίας». «Δεν είναι τίποτα άλλο παρά η χρυσή εφεδρεία του συστήματος. Δεν είναι αντιμνημονιακή δύναμη, είναι βαθύτατα συστημική δύναμη», υπογράμμισε.

Κόντρα Λαφαζάνη – Βούλτεψη

Πρόταση μομφής θέλουν να καταθέσουν οι ΑΝΕΛ
 
Την ανάληψη πρωτοβουλίας για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου προανήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μαριάς, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega. «Θα επιδιώξουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες ούτως ώστε να ασκηθεί πρόταση μομφής, σύμφωνα με το Σύνταγμα και στις προθεσμίες που πρέπει. Θα επιχειρήσουμε να φτάσουμε στις 50 υπογραφές για να προχωρήσει το θέμα αυτό στο πολιτικό του μέρος» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ και σημείωσε ότι το κόμμα του θα ζητήσει τη συνδρομή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ.
 

Ads

Σε δικαστικό επίπεδο 

Εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έδωσε στην εισαγγελέα Καλλιόπη Νταγιάντα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου, για τις συνθήκες λήψης του βίντεο με τη συνομιλία Μπαλτάκου- Κασιδιάρη, ώστε να διερευνηθεί αν έχει τελεστεί το κακούργημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.
Η εισαγγελέας Καλλιόπη Νταγιάντα καλείται να διερευνήσει εάν έχει τελεστεί από μέρους του Ηλία Κασιδιάρη το κακούργημα της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
 
Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος, θα κληθεί ως μάρτυρας και ο παραιτηθείς πλέον γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, προκειμένου να καταθέσει όσα γνωρίζει για το πότε, πώς και κάτω από ποιες συνθήκες βιντεοσκοπήθηκε αυτό το βίντεο.
 
Σε βάρος δε του Ηλία Κασιδιάρη δεν τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία, δηλαδή δεν συλλαμβάνεται, καθώς όπως εξηγούν εισαγγελικές πηγές το χρησιμοποίησε ως αποδεικτικό μέσον για διαδικασία σε βάρος του και αυτό καθιστά – σύμφωνα με το νόμο – μη αυτόφωρη την πράξη.
Την ίδια ώρα, άφαντος είναι ο Δημήτριος – Γεώργιος Μπαλτάκος, γιος του τέως γγ της κυβέρνησης, εναντίον του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης αφού οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τους οποίους ξυλοκόπησε, υπέβαλαν μήνυση εις βάρος του. 

Η αστυνομία αναζήτησε τον Δημήτριο – Γεώργιο Μπαλτάκο στο πατρικό του σπίτι όπου δεν βρήκε κανέναν. Επίσης σήμερα δεν παρουσιάστηκε στην υπηρεσία του (σ.σ. είναι αξιωματικός του λιμενικού). Σε βάρος του διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Ο Παναγιώτης Μπαλτάκος σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι δεν έχει έρθει σε καμία επαφή με το γιο του.