Τον Σεπτέμβριο του 2019, το tvxs.gr είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά, την μήνυση που είχε καταθέσει ο δικηγόρος Κώστας Σοφιανός, εναντίον του τότε βουλευτή της ΝΔ, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και σύμβουλου του πρωθυπουργού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Άγγελου Συρίγου και σημερινού υφυπουργού Παιδείας.

Ads

O Κ. Σοφιανός έγραφε αναλυτικά με βάση ποιους νόμους είναι παράνομο να αποκαλεί κάποιος τη Βόρεια Μακεδονία… «Σκόπια» και τους πολίτες της «Σκοπιανούς», όπως έπραξε ο κος Συρίγος, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τονίζει δε πως είναι απαράδεκτο να παρανομούν βουλευτές και υπουργοί μέσα τη Βουλή, παραβαίνοντας όχι μόνο τον νόμο που κύρωσε τη συμφωνία αλλά και τον ρατσιστικό και τον Ποινικό Κώδικα.

Σήμερα, το tvxs.gr δημοσιεύει επιστολή του Κ. Σοφιανού, μέσα από την οποία γνωστοποιεί ότι «….η Εισαγγελεύς Πλημμελειοδικών Αθηνών και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, (εμμέσως πλην σαφώς) απέρριψαν την από 29, Αυγούστου 2019 μήνυσή μου κατά του κυρίου ΄Αγγελου Συρίγου, (για παράβαση του κυρωτικού της Συμφωνίας των Πρεσπών νόμου 4588/2019 και διατάξεων του αντιρατσιστικού νόμου και του Ποινικού Κώδικα), υιοθετώντας, επί λέξει σχεδόν, την «γνωμοδότηση» της αθηναϊκής εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ».

Ο κος Σοφιανός λέει στο tvxs.gr:

«Ο αντιεισαγγελέας που χρεώθηκε την μήνυση, παρήγγειλε να γίνει μια προκαταρκτική εξέταση, όπως συνηθίζεται, όταν κρίνει ο εισαγγελέας ότι έχουν βάση τα καταγγελλόμενα. Αυτό ενόχλησε τον κ. Συρίγο και την Καθημερινή, που είπαν ότι ήταν απαράδεκτο. Ο κ. Συρίγος στράφηκε με δηλώσεις κατά του εισαγγελέα. Μετά βγαίνει ο κος Μανδραβέλης στην Καθημερινή, μιλάει μειωτικά για τους δικαστές και γράφει ότι πρέπει να υπάρχει ένα φίλτρο ώστε να μην περνούν τέτοιες μηνύσεις! Ενώ ο νόμος προβλέπει ότι ο εισαγγελέας οφείλει αν υπάρξουν ενδείξεις να προχωρήσει, δεν την βάζει στο αρχείο την υπόθεση.

Ads

Κατόπιν αφαίρεσαν την υπόθεση από τα χέρια του συγκεκριμένου δικαστικού και τον διαδέχτηκε μια εισαγγελέας η οποία έβγαλε απορριπτική διάταξη στηριγμένη σε  αυτά που λέει η ΕΣΤΙΑ η οποία γράφει τρελά πράγματα.

Στην συμφωνία των Πρεσπών, γράφει ρητά πως όλος ο κόσμος οφείλει να τους αποκαλεί Βόρειομακεδόνες όταν μιλάει από επίσημη θέση αλλά και οι ίδιοι έχουν την υποχρέωση δημόσια να αυτοαποκαλούνται έτσι. Υπάρχουν ορισμένα άρθρα που επιτρέπουν στους Σλαβομακεδόνες, ιδιωτικά, στον τόπο τους στα σπίτια τους, να αυτοαποκαλούνται σκέτο «Μακεδόνες». Αυτό είναι λογικό, δεν θα μπορούσαν να συλλαμβάνουν ιδιώτες χωροφύλακες σε κάθε σπίτι της Β. Μακεδονίας!

Τι λέει η ΕΣΤΙΑ; Αφού επιτρέπεται ιδιωτικά να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, άρα κι εμείς μπορούμε να τους λέμε Σκοπιανούς!».

Ο δικηγόρος προσθέτει ότι: «Είναι δε ψευδής, και στρεψόδική αυτή η «ερμηνεία», αφενός διότι ο Ν. 4588/2019, περιέχει σαφείς διατάξεις περί της υποχρεωτικής τηρήσεως της «Συμφωνίας» και από τους ιδιώτες στην Ελλάδα (άρθρα 6, 12, 15) και αφετέρου, διότι πρόνοια υπέρ του, κατ’ εξαίρεσιν, αυτοπροσδιορισμού των Βόρειομακεδόνων ως«μακεδόνων», την «αναποδογυρίζει σοφιστικά» ως δικαίωμά μας, τάχα, να του αποκαλούμε «ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ».

«Αυτό που θέλω να επισημάνω» καταλήγει ο Κ. Σοφιανός,  «είναι ότι δεν έτυχε ένας εισαγγελέας να ερμηνεύσει μέσω της ΕΣΤΙΑΣ τον νόμο. Στις περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με τα λεγόμενα εθνικά θέματα, θέματα μειονοτήτων και προσφύγων, ένα σημαντικό ποσοστό των δικαστών δεν δικάζει μέσω του νόμου, αλλά ως «πατριώτης». Δεν τους επιτρέπουμε δηλαδή να μιλάνε τα Σλαβομακεδόνικα, δεν είναι Τούρκοι είναι Έλληνες κλπ.  Θυμόμαστε την υπόθεση της Μανωλάδας. Θυμόμαστε ότι το δικαστήριο αθώωσε τον επιστάτη που πυροβόλησε τους εργάτες. Υπάρχει ο δικαστικός “πατριωτισμό”. Τώρα έτυχε η μήνυση να μην αφορά μόνο εθνικό θέμα, αλλά και συγκεκριμένο πολιτικό. Και εφημερίδες επίσης που υποδεικνύουν στον εισαγγελέα τι να κάνει. Τα αποτελέσματα είναι να καταδικάζεται η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάθε λίγο».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Κ. Σοφιανού στο tvxs.gr