Ξεκινά αύριο στη Βουλή η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση την Τετάρτη. 

Ads

Το απόγευμα της Δευτέρας ξεκινούν, με τις προγραμματικές δηλώσεις των υπουργών, οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή -αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας, πιθανώς το μεσημέρι της Τετάρτης.

Την κρίσιμη, μάλιστα, εβδομάδα που ξεκινά επιστρέφει η τρόικα, ενώ από την κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η κατάρτιση και κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, να προχωρήσει το πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών στη διαδικασία για το ελληνικό χρέος και να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση. 

Εκτός από την εκταμίευση της έκτης δόσης, οι διαβουλεύσεις που θα γίνουν με την τρόικα θα αφορούν την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος -κάτι που πρέπει να «ξεκινήσει άμεσα», όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ads

Πηγές του Reuters στο ΔΝΤ ανέφεραν πως, στο ζήτημα της δόσης, το Ταμείο επιμένει στην προϋπόθεση να δοθούν δεσμεύσεις από την Αθήνα πριν αποφασιστεί η αποδέσμευσή της. 

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πλευρά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε υπογραμμίσει την Παρασκευή πως «η απόφαση για την έκτη δόση συνδέεται με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει στα βασικά στοιχεία του προγράμματος» και πως η προϋπόθεση του Eurogroup για δεσμεύσεις «ισχύει ακόμη».

Αμέσως μετά την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, αναμένεται και η «ομάδα εργασίας» της Κομισιόν με την έκθεσή της για τις μεταρρυθμίσεις και δράσεις που κρίνει απαραίτητες ενώ η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει στις Βρυξέλλες τις δεσμεύσεις της για τήρηση των συμφωνηθέντων.

Την καυτή ατζέντα της νέας κυβέρνησης συμπληρώνει και η προετοιμασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με στόχο την ολοκλήρωση της κατάρτισής του τις επόμενες εβδομάδες.