Μια ακόμη κοινωνική ομάδα, μετά τους 18ρηδες, που αποκλείεται από τις εκλογές, σε αυτήν την περίπτωση έμμεσα, είναι αυτή των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, για τους Έλληνες εξωτερικού «δεν προβλέπεται τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώµατος από το σηµείο που θα βρίσκονται». Το Tvxs.gr, όπως και με τους νέους 18 ετών, ανοίγει το διάλογο με τους Έλληνες του εξωτερικού. Αν είστε κάτοικος του εξωτερικού πείτε την άποψή σας για την στέρηση του δικαιώματος να ψηφίσετε από τον τόπο διαμονής σας και στείλτε το κείμενο ή το βίντεο σας στο [email protected].

Ads

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις προηγούμενες εκλογές, και η εκστρατεία I Cannot Vote, για την προάσπιση του «θεμελιώδους δημοκρατικού δικαιώματος». Ενδεικτικά, μια ακόμη πρωτοβουλία έχει τίτλο «A Flight for Democracy». Πρόκειται για μια ομάδα νέων, φοιτητών και εργαζόμενων σε πόλεις της Ευρώπης, που μέσω crowdfunding, στοχεύει να συγκεντρώσει το απαραίτητο κονδύλι για να μειωθεί το κόστος του ταξιδιού.

Η πρωτοβουλία I Cannot Vote, η οποία όπως αναφέρουν πρόκειται για μια «αυθόρμητη κι εντελώς ανεξάρτητη από κομματικά συμφέροντα» αναφέρει στο κάλεσμά της:

«Είμαστε Έλληνες πολίτες, ζούμε στο εξωτερικό κι έχουμε δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές της χώρας μας. Δυστυχώς, δεν μας επιτρέπεται να ψηφίζουμε από τον τόπο διαμονής μας. Σε αντίθεση με 23 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνολικά 37 ευρωπαϊκές χώρες, το ελληνικό κράτος δεν παρέχει στους πολίτες του τη δυνατότητα να ψηφίσουν από το εξωτερικό. Η περιορισμένη μας πρόσβαση στην εκλογική διαδικασία αποτελεί μορφή διάκρισης, ιδιαίτερα ντροπιαστικής αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας.

Ads

Το Ελληνικό κράτος δεν έθεσε ποτέ σε εφαρμογή όσα προβλέπει το άρθρο 51 § 4 του Ελληνικού Συντάγματος (αναθεώρηση 2001): “Oι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.”

Από τη στιγμή που δεν είμαστε διατεθειμένοι να εκχωρήσουμε ένα από τα θεμελιώδη δημοκρατικά μας δικαιώματα, αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση. Η καμπάνια I Cannot Vote έχει σκοπό να εγείρει γνώση του αιτήματός μας προκειμένου να ασκηθεί πίεση στα μέλη του Ελληνικού κοινοβουλίου . Η πρωτοβουλία μας είναι αυθόρμητη κι εντελώς ανεξάρτητη από κομματικά συμφέροντα».

Το tvxs.gr ζητά τη γνώμη σας. Αν είστε Έλληνας του εξωτερικού (εργαζόμενος, φοιτητής κλπ) στείλτε το βίντεο ή το άρθρο σας με την άποψη σας για το θέμα στο [email protected].