Ελεύθερα αφέθηκαν και τα 20 άτομα που η αστυνομία προσήγαγε το πρωί της Τετάρτης,  μετά την διαμαρτυρία που πραγματοποίησε ομάδα αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο της Βουλής. 

Ads

Το χρονικό

Ομάδα περίπου 20 – 25 ατόμων διέσχισαν τον προαύλιο χώρο της Βουλής και έφτασε μπροστά στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου του κοινοβουλίου απέναντι από τον Εθνικό Κήπο. 

image

Ads

image

Οι αντιεξουσιαστές παρέμειναν στον χώρο για λίγα λεπτά. Άνοιξαν πανό, που είχαν γράψει σύνθημα υπέρ της απελευθέρωσης των κρατουμένων απεργών πείνας με την υπογραφή «αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας». Επίσης πέταξαν φέιγ βολάν και φώναξαν συνθήματα υπέρ των απεργών πείνας, υπέρ της απελευθέρωσης του Σάββα Ξηρού και κατά των φυλακών τύπου Γ’, ενώ στη συνέχεια αποχώρησαν. Οι πόρτες της Βουλής έκλεισαν προληπτικά κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας. 

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης χαρακτήρισε «προκλητική και ακατανόητη» την ενέργεια των αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στο προαύλιο της Βουλής. Ωστόσο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σε επίσημη ανακοίνωσή της τόνισε πως δεν έγινε εισβολή αλλά μία ειρηνική διαμαρτυρία και τόνισε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι «Κασσάνδρες» και να αναγγέλουν κινδύνους για το κοινοβούλιο, καθώς κάθε προσπάθεια δημιουργίας πανικού και αισθήματος ανασφάλειας ενεργεί ως «προβοκάτσια». Νωρίτερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των κοινοβουλευτικών συντακτών, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχολιάζοντας την εισβολή των αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής δήλωσε: «Είστε αναστατωμένοι, επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;». 

Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης που έσπευσε να επικρίνει την κυβλερνηση για τους χειρισμούς της. Για «ανασφάλεια, που τείνει να γίνει γενικευμένη» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, ενώ πυρά εξαπέλυσαν και οι Δένδιας και Κικίλιας. Την παραίτηση Πανούση ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Δριβελέγκας, αλλά και η Φώφη Γεννηματά.

Διαβάστε επίσης:

Το tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε τη στάση της προέδρου της Βουλής, μέσω ανάρτησης στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.