Τη δημιουργία 25 κέντρων κράτησης μεταναστών που μπήκαν παράνομα στη χώρα προανήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προωθεί έναν αυστηρότερο μεταναστευτικό νόμο καθώς και την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου της ιθαγένειας.

Ads

 
Σύμφωνα με Tα Νέα, ο υπ. Δημοσίας Τάξης τόνισε στην επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ αλλά και σε Ευρωπαίους αξιωματούχους πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τα θέματα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.
 
Στη συνάντηση έθεσε και το ζήτημα της υπογεγραμμένης αλλά ανενεργής συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία. «Από τα 180.000 αιτήματα επανεισδοχών που κατέθεσε η Ελλάδα στην Τουρκία, η γειτονική χώρα αποδέχτηκε μόνο 11.000, ενώ τελικά ολοκληρώθηκαν μόλις 3.000» σημείωσε ο κ. Δένδιας.
 
Χθες ο υπ. Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χ. Αθανασίου, σε συνάντησή τους με τους δημοσιογράφους, γνωστοποίησαν ότι υπάρχει η πρόθεση ο μεταναστευτικός νόμος να αυστηροποιηθεί.
 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα χρόνια νόμιμης παραμονής στη χώρα που αποτελούν προϋπόθεση για δυνατότητα υποβολής αίτησης για πολιτογράφηση θα αυξηθούν από επτά χρόνια (πέντε για όσους είχαν κάνει αίτηση πριν από τη δημοσίευση του νόμου Ραγκούση) σε 10 χρόνια.
 
Σε ό,τι αφορά την ιθαγένεια, που χορηγείται αυτομάτως στα παιδιά νόμιμων μεταναστών που διαβιούν στη χώρα, όπως σημείωσε ο κ. Αθανασίου, η προϋπόθεση των πέντε χρόνων νόμιμης παραμονής πριν από τη γέννηση του παιδιού σχεδιάζεται να αυξηθεί σε οκτώ χρόνια. Επίσης, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι σχεδιάζεται ρύθμιση ώστε οι νέοι μετανάστες που φοιτούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να λαμβάνουν άμεσα την ελληνική υπηκοότητα.
 
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των Επιτροπών που συγκαλούνται για τη χορήγηση υπηκοότητας στη Διεύθυνση Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών και στις Περιφέρειες, οι οποίες παρουσιάζουν εξαιρετική βραδυπορία από τη στιγμή που ορίσθηκε ότι θα είναι άμισθες, ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι σχεδιάζεται το πρόβλημα να επιλυθεί εκ των έσω με τη σύνθεση περισσότερων Επιτροπών και την ανεύρεση έμμεσου τρόπου πληρωμής ίσως με τη συμπερίληψη του χρόνου των Επιτροπών στο ωράριο των υπαλλήλων.