Μια μολυσματική «βόμβα» εντός του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης απεικονίζεται σε βίντεο που αποκαλύπτει το tvxs.gr.  Δίπλα στον εγκαταλελειμμένο χώρο, βρώμικο και γεμάτο με μπάζα, βρίσκεται αίθουσα τοκετών, χειρουργείο και στην εμβρυομητρική μονάδα που φιλοξενεί γυναίκες με κυήσεις υψηλού κινδύνου. Όλα αυτά σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία των Βαλκανίων.

Ads

Όλα ξεκίνησαν όταν στον εν λόγω χώρο άρχισαν εργασίες προκειμένου να μετατραπεί σε αίθουσα τοκετών. Οι εργασίας περιλάμβαναν το ξήλωμα μεγάλων αγωγών και εγκαταστάσεων παλαιών κλιματιστικών.

Όπως φαίνεται στα σχετικά βίντεο, ο χώρος είναι γεμάτος με μπάζα, σκουπίδια, αγωγούς, ενώ δεν διαθέτει εξαερισμό.

Δεδομένου ότι ο χώρος των εργασιών βρισκόταν ανάμεσα σε αίθουσα τοκετών, χειρουργείου και εμβρυομητρικής μονάδας, ουσιαστικά επρόκειτο για μια μολυσματική «βόμβα» μέσα στο νοσοκομείο, με προφανείς τους κινδύνους για τους ασθενείς.

Στις εικόνες των βίντεο φαίνονται σκουπίδια, υλικά, μπάζα, κομμένα σίδερα, καλώδια, σωλήνες, σε μόλις 4-5 μέτρα από την αίθουσα τοκετών, στην είσοδο του χειρουργείου και δίπλα στο τμήμα νοσηλείας επιτόκων υψηλού κινδύνου.

Μάλιστα, ενώ η Γ΄ Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου βρισκόταν σε λειτουργία, εργασίες που περιελάμβαναν ακόμη και κόψιμο σίδερων με τροχό πραγματοποιούνταν κανονικά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σκόνη, καπνοί και έντονες οσμές να περάσουν μέσω των αγωγών εξαερισμού στην κοντινή αίθουσα τοκετού και το χειρουργείο, με τους παρευρισκόμενους, προσωπικό και νοσηλευόμενους, να παρουσιάζουν δυσκολία στην αναπνοή. 

Ads

Οι γυναίκες που βρίσκονταν σε διαδικασία τοκετού μεταφέρθηκαν σε άλλη αίθουσα τοκετού, σε διαφορετικό όροφο, ενώ οι εργασίες συνεχίστηκαν κανονικά.

Τις επόμενες ημέρες οι εφημερίες πραγματοποιήθηκαν στον άλλο όροφο, ο χώρος του οποίου ωστόσο δεν ήταν επαρκής να φιλοξενήσει τις νοσηλευόμενες δύο κλινικών, ενώ μαίες και γυναικολόγοι προσπαθούν να φέρουν εις πέρας το ιατρικό τους έργο, υπό αυτές τις συνθήκες.

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εντάσσεται στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης.