Τίποτε σχεδόν δεν έχει απομείνει από το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, που έστεκε στην Ήπειρο από τον 19ο αιώνα και κατέρρευσε την Κυριακή λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν την περιοχή. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, ενώ ανεκτίμητη ήταν και η ιστορική του αξία.

Ads

Το γεφύρι της Πλάκας, βρισκόταν στον δήμο Πραμάντων, στα 50 χλμ απόσταση από τα Ιωάννινα. Θεωρείται το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα, ύψος 19 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=R86r87ebOZc]

Τη δεκαετία του 1880 ο ποταμός Άραχθος, πάνω από τον οποίο ήταν χτισμένο, ήταν το σύνορο της Ελλάδας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εκεί λειτούργησε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο μέχρι την προσάρτησή τους στο Ελληνικό Κράτος, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Βερολίνου.  Οι Τούρκοι απέκλεισαν το γεφύρι και οι Ηπειρώτες έγραψαν ένα δημοστικό τραγούδι για αυτό:

Ads

Ανάθεμά σε ‘Πιτροπή και συ βρε Κουμουνδούρε, με το κακό που κάματε στην Άρτα, στα Τζουμέρκα, το σύνορο που βάλατε στης Άρτας το ποτάμι. Κλείστηκ’ η Άρτα κλείστηκε, κλείστηκε το Τζουμέρκο. Θα στηρηθή και το ψωμί. Που νάβρει να δουλέψη; Ο κάμπος έμ’νε στην Τουρκιά και τα καλά λιβάδια. Το βιό όλο και χάνεται, σ’ αγρίδια βοσκοτόπια…

Η ιστορική του σημασία δεν σταματάει όμως εκεί. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, η γέφυρα της Πλάκας διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους της άγονης και ορεινής περιοχής των Τζουμέρκων στη μετακίνηση τους προς τα πεδινά και πλουσιότερα χωριά των κάμπων. Λίγο αργότερα, στο σημείο αυτό θα υπογράφονταν στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας – Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=hLVSj6arfeE]

Σήμερα, τίποτα σχεδόν δεν υπάρχει εκεί που τόσους αιώνες έστεκε αγέρωχο.

Ο ντοκιμενταρίστα Νίκος Παπαθανασίου είχε παρουσιάσει την ιστορία του γεφυριού της Πλάκας στην ταινία του ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, που είχε προβληθεί στην ΕΡΤ.

Δείτε το απόσπασμα:

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=dsJPYokiMNw]

Δείτε τις φωτογραφίες από το Εpirusgate:

image

image

image

image

image

image

image

image

image