Εδώ και δυόμισι χρόνια, εκτυλίσσεται στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας-Π.Γ.Δ.Μ., στην Ειδομένη, μια άλλη παράπλευρη σκηνή αυτού του παγκοσμίου δράματος που καλείται Μετανάστευση.

Ads

Οι πρώτοι πρόσφυγες που εμφανίστηκαν στην περιοχή, προέρχονταν από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Αφρική, και κατέληξαν στην Ειδομένη οδοιπορώντας από τη Θεσσαλονίκη (75χλμ.), κινούμενοι μόνο τη νύχτα στο πλάι της εθνικής οδού.

Συζητώντας το θέμα με έναν ντόπιο αστυνομικό, μου εξήγησε τι συμβαίνει και με οδήγησε να δω τα σημεία που κρυβόντουσαν στην όχθη του Αξιού, μέσα στις καλαμιές. Εκεί συγκεντρωνόντουσαν 10-15 άτομα ανά ομάδα. Οι ομάδες μάλλον ήταν παραπάνω από 15, χωρίς βέβαια να γνωρίζω τον ακριβή αριθμό. Ποτέ δεν τους είδαμε να είναι συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Από το καλοκαίρι του 2014 και ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο, το προσφυγικό κύμα συνεχίστηκε, άλλαξαν όμως οι εθνικότητες και οι συσχετισμοί. Από το πρώτο μεταναστευτικό κύμα ορισμένοι έγιναν λαθροδιακινητές και οι πρόσφυγες που κατευθύνονται στην Ευρώπη πλέον είναι κατά πλειονότητα Σύριοι, ορισμένοι Αφγανοί και ελάχιστοι Αφρικανοί.

Οι άνθρωποι αυτοί δίνουν τις τελευταίες τους οικονομίες στους δουλεμπόρους αλλά πολύ συχνά γίνονται θύματα πολλών συμμοριών που καραδοκούν στα περάσματα. Η πλειονότητα  έχει ξεκινήσει από τη Τουρκία, από το Λίβανο και αλλού, και  στην απέλπιδα προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την Ευρώπη βρέθηκαν  μόνοι, ανέστιοι εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι στη συνοριακή γραμμή.

Ads

Έχοντας υποστεί κάθε λογής εξευτελισμό, διέμεναν περιμένοντας την ημέρα της πολυπόθητης φυγής, στις όχθες του Αξιού ποταμού, ανάμεσα στις καλαμιές στο ύπαιθρο, στο δάσος της συνοριακής γραμμής.  Τριακόσια έως πεντακόσια άτομα, μεταξύ αυτών 25 παιδιά, βρέφη, έγκυες γυναίκες, εκτεθειμένοι σε κάθε λογής κίνδυνο και ταλαιπωρία, δέσμιοι των αγκυλώσεων της διεθνούς πολιτικής που αφορά το θέμα των προσφύγων, αλλά και θύματα μιας σκαιώδους -κατά περίσταση συμπεριφοράς απότοκο της αδρανοποίησης των κρατών της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Π.Γ.Δ.Μ., της Σερβίας και της Ουγγαρίας σε ότι αφορά τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι οιονεί θύματα μιας έκρυθμης εκμετάλλευσης από τους σύγχρονους δουλεμπόρους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σουλεϊμάν: αυτός και δύο φίλοι του, επιθυμώντας διακαώς να διαφύγουν, εμπιστεύονται έναν πολύ κακό διακινητή. Κάποια στιγμή έλαβα ένα μήνυμα στο Facebook από ένα φίλο του Σουλεϊμάν, που με καλούσε σε βοήθεια γιατί Πακιστανοί διακινητές τον είχαν όμηρο σε ένα σπίτι στη Λογιάν, στα Σκόπια. Έμειναν για περίπου τέσσερις ημέρες κλειδωμένοι.

Όπως μαρτυρούν Αφγανοί και Σύριοι, δεν είναι λίγες οι φορές που οι αστυνομικοί της Π.Γ.Δ.Μ. παραβιάζουν το ελληνικό έδαφος καίγοντας τις λιγοστές κουβέρτες και τα υπάρχοντά τους και βιαιοπραγούν σε βάρος απροστάτευτων ανθρώπων και στα τρομαγμένα μέλη της οικογένειας τους μπροστά σε μικρά παιδιά. Περιστατικό το οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και Έλληνας βουλευτής και ο φαρμακοποιός της περιοχής που παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε Αφγανό πρόσφυγα οπού του έσπασε το χέρι αστυνομικός της Π.Γ.Δ.Μ. σε ελληνικό έδαφος, όπως καταγγέλλει ο ίδιος.

Εννέα Σύριοι κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τη πόλη των Σκοπίων, αλλά εκεί συνελήφθησαν. Έξι από αυτούς έχουν ανήλικα παιδιά στην Ελλάδα μόνα τους. κάποιοι κρατούνται περισσότερο από 2μιση μήνες.

Ένας Ιρακινός με τρία ανήλικα παιδιά, το ένα παράλυτο στην αγκαλιά του και τη γυναίκα του νεκρή, με 15 ευρώ όλες οι οικονομίες του, ψάχνει ξενοδοχείο στους Ευζώνους στα ελληνικά σύνορα.

Ένας νεαρός Σύριος πατέρας, με δύο ανήλικα παιδιά τεσσάρων και έξι ετών, έχει φτάσει με τα πόδια από την Ουγγαρία στην Ειδομένη, αφού πρώτα χτυπήθηκε σκληρά από Ούγγρους αστυνομικούς μπροστά στα παιδιά του. Μας ζήτησε να τον βοηθήσουμε να φτάσει με λεωφορείο στα σύνορα με τη Τουρκία, για να επιστρέψει πάλι παράνομα πίσω στη Συρία, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή με αντίστροφη κατεύθυνση.

Αφγανή μητέρα μας εκλιπαρούσε να μην την πάμε στο νοσοκομείο να χειρουργηθεί και να την αφήσουμε να πεθάνει εκεί, υπό το φόβο να μην συλληφθεί. Τελικά, επεβλήθη σε εγχείρηση περιτονίτιδας,  ‘φρουρούμενη’ από αστυνομικούς.

Στις 3/3/2015, 10 η ώρα το βράδυ, μου ζητήθηκε να παραλάβω πρόσφυγα με ύποπτο κρούσμα λύσσας από την περιοχή της Ειδομένης, με παραπεμπτικό για το νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης. Αναφέρω ενδεικτικά πως δεν υπάρχει ασθενοφόρο στο κέντρο υγείας του Πολυκάστρου, όπως επίσης, πως δεν είναι λίγες οι φορές ου κλήθηκα από πρόσφυγες να τους μεταφέρω στο κέντρο υγείας, όπως αντίστοιχα από το κέντρο υγείας μιας και δεν υπήρχε δυνατότητα επικοινωνίας στα αραβικά. Με δεδομένο πως ως και τις 25/3/14 δεν επιτρέπονταν σε ταξί της περιοχής η άλλο όχημα να πάρει πρόσφυγες από τα σύνορα προς το εσωτερικό της Ελλάδας, κινδύνευσα πολλές φορές να να συλληφθώ, πράττοντας το ανθρώπινο καθήκον μου, εξαιτίας των άκαμπτων νόμων που ισχύουν στη χώρα μου σε ότι αφορά τους μετανάστες.

Οι επιθέσεις εναντίον των Σύριων προσφύγων, από συμμορίες κακοποιών αλλά και ενίοτε αστυνομικών, είναι περίπου από 10 έως 40 κάθε μέρα.

Πέρα από τους ξυλοδαρμούς των αστυνομικών υπάρχει και μια άλλη πρακτική που ξεπερνά τα όρια άσκησης του καθήκοντος. Τους αφαιρούν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, τα διαβατήρια και τα χαρτιά τους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τους γδύνουν ολότελα για να δουν που κρύβουν τα χρήματά τους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των προσφύγων, αυτοί που έχουν ξεπεράσει κάθε βαρβαρότητα στους ξυλοδαρμούς, είναι οι αστυνομικοί της Ουγγαρίας και της Π.Γ.Δ.Μ.

Όπως αναφέρει Αφγανή μητέρα και σύζυγος, όταν χάθηκε ο άντρας της, αστυνομικοί της Π.Γ.Δ.Μ. της ζήτησαν 1.000 ευρώ για να τον φέρουν πίσω. Η γυναίκα έδωσε τα χρήματα, αλλά ο σύζυγος της δεν επέστρεψε.

Σύρος γιατρός, απειλήθηκε με όπλο στο έδαφος της Π.Γ.Δ.Μ., όπου άντρες με στρατιωτική στολή του αφαίρεσαν 3.800 ευρώ, και άλλα 400 από τον συνοδοιπόρο του.

Σύροι πρόσφυγες αναφέρουν πως όταν περνούν τα γκρουπ με τους διακινητές, οι συμμορίες δεν τους ενοχλούν και οι διακινητές ανταλλάσσουν χαιρετισμούς με τα μέλη των  συμμοριών. Αντίθετα, όσοι περνούν χωρίς διακινητές πέφτουν θύματα ληστειών και βιαιοπραγιών.

Την Παρασκευή 20/3/2011 και ώρα 10 το βράδυ, ο Αχμέτ Αλί με 50 ακόμα περίπου πρόσφυγες και οικογένειες όπως μαρτυρούν Σύριοι και Σουδανοί, συλλαμβάνονται από την αστυνομία της Π.Γ.Δ.Μ.  και τους οδηγούνται στον σταθμό του τρένου στην Γευγελή, όπου τους στοιβάζουν όπως τα ζώα σε 4 μικρά αστυνομικά οχήματα. Όπως πάλι οι ίδιοι οι πρόσφυγες μαρτυρούν χτυπήθηκαν γυναίκες από το Σουδάν και το Αφγανιστάν, από αστυνομικούς. Στην συνέχεια επαναπροωθήθηκαν στους αγρούς προς την Ελλάδα δίχως την παρουσία της Ελληνικής αστυνομίας, ενώ όπως μαρτυρά ο Αλί, 3 ημέρες πριν σε μια άλλη προσπάθειά του να περάσει οι αστυνομικοί της Π.Γ.Δ.Μ. του πήραν δια της βίας 200 ευρώ από αυτόν και 40 από τον φίλο του.

Το Σάββατο 21/3/2015 οι πρόσφυγες μου είπαν ότι εδώ και λίγες μέρες εμφανίστηκαν Γερμανοί αστυνομικοί από τη Π.Γ.Δ.Μ., ενώ τη Δευτέρα τους συνάντησα και εγώ. Δεν γνωρίζω την εθνικότητά τους, γιατί δεν μου απάντησαν σε σχετική ερώτησή μου. Στην απρόσμενη αυτή συνάντηση ήταν παρόντα και μέλη μιας Μ.Κ.Ο. Οι ελληνικές αρχές δεν γνώριζαν τίποτα. Σύμφωνα με τους πρόσφυγες οι –κατά τους ίδιους- Γερμανοί αστυνομικοί βρίσκονται στην Ουγγαρία από τον 1/2015 και μάλιστα με σκυλιά. Αναφέρουν επίσης ότι από τη πλευρά της Π.Γ.Δ.Μ. γίνονται περιπολίες και από το στρατό το βράδυ, πράγμα που δεν έχει συμβεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Την ίδια ημέρα ένας άλλος Σύριος πρόσφυγας, ο Ahmad μαρτυρά ότι στις 7 η ώρα πάλι στο έδαφος της Π.Γ.Δ.Μ. συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο κρατητήριο με 13 πρόσφυγες όπου και χτυπήθηκε από αστυνομικούς όπως μαρτυρά ο ίδιος. Στην συνέχεια οδηγήθηκαν στα σύνορα Ελλάδας-Π.Γ.Δ.Μ, στην Ειδομένη με ένα τζιπ της αστυνομίας όπου μέσα ήταν στοιβαγμένοι και οι 14 πρόσφυγες χειρότερα από ζώα και οι αστυνομικοί όταν άνοιξαν την πίσω πόρτα στάθηκαν δεξιά και αριστερά, κρατώντας μακριά γκλόπ και τους χτύπησαν.

21/3 και πάλι… 28 Σύριοι πρόσφυγες μαρτυρούν. Οδοιπόρησαν 5 ώρες από τα σύνορα της Ελλάδας στο εσωτερικό της Π.Γ.Δ.Μ., δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στο πρώτο χωριό μετά την Γευγελή σε λεωφορείο ή τρένο και έτσι αποφάσισαν να συνεχίσουν την πορεία τους με τα πόδια άλλες 6 ώρες μες την βροχή. Στις 4 η ώρα το πρωί και φτάνοντας σε ένα σταθμό του τρένου όπου δεν γνώριζαν ποιος είναι, τους σταμάτησε ένας αστυνομικός. Οι πρόσφυγες το έβαλαν στα πόδια και έτρεχαν για περίπου 6 χιλιόμετρα, τότε τους ξανά συνέλαβαν και η αστυνομία κάλεσε ένα μικρό λευκό βαν της αστυνομίας για 28 άτομα. Ένας αστυνομικός, χοντρός όπως λένε οι πρόσφυγες άρχισε να τους χτυπάει με το γκλόμπ και να  καταφέρεται εναντίον των οικογενειών τους. Όταν έφθασαν στα σύνορα δίχως την παρουσία πάλι της ελληνικής αστυνομίας άρχισαν πάλι να τους χτυπούν όπως οι ίδιοι μαρτυρούν μπροστά στις οικογένειές τους. Από τον βίαιο ξυλοδαρμό ο ένας πρόσφυγας έπεσε σε κώμα και έτσι οι φίλοι του τον μετέφεραν στα χέρια μέχρι το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα μέσα στην βροχή σε μια απόσταση 4 χιλιομέτρων. Να σημειωθεί ότι υπήρχαν μικρά παιδιά και οικογένειες όπου παρακαλούσαν τους αστυνομικούς της Π.Γ.Δ.Μ. να τους παραδώσουν επίσημα στην ελληνική αστυνομία να τελειώσει το μαρτύριό τους.

Το Σάββατο 28/3/2015, σύμφωνα με τα λεγόμενα των προσφύγων, 8 μάλλον Αλβανοί από την περιοχή της Π.Γ.Δ.Μ υπό την απειλή όπλων, λήστεψαν περίπου 70 άτομα πάνω στη συνοριογραμμή Ελλάδας-Π.Γ.Δ.Μ. Την επόμενη μέρα 29/3, η γνωστή συμμορία των «τεσσάρων» με τις στρατιωτικές στολές, ήρθε στο ίδιο σημείο και λήστεψε άλλους πρόσφυγες που ήταν εγκλωβισμένοι στη συνοριογραμμή. Όταν έφτασα εκεί την επομένη, είδα ανθρώπους με ματωμένα κεφάλια.

Ειδομένη, τρίτη, 1/4, πήγα για να μοιράσω ανθρωπιστική βοήθεια, τρία αδέλφια, οι δυο δίδυμοι μπροστά μου, πρόσφυγες, 20 και 22 ετών, άπλωσαν τα χέρια τους, άπλωσα και εγώ.. τα χέρια μας δεν συναντήθηκαν…
Ρήμαξε η ψυχή μου σαν κατάλαβα πως τα παιδιά αυτά είναι τυφλά και θα περπατήσουν 1.700 χιλιόμετρα προς την Ευρώπη. Αλήθεια η ανθρωπιά πότε τελειώνει;

Τη Κυριακή 4/4/2015 ένα νέο περίεργο περιστατικό έλαβε χώρα στην περιοχή της Ειδομένης. 20-25 Πακιστανοί με όπλα και μαχαίρια, λήστεψαν 8 Σύριους πρόσφυγες. Το περίεργο δεν είναι η ληστεία, που συμβαίνει καθημερινά εναντίον απροστάτευτων προσφύγων ούτε όμως και η βία (ένας Παλαιστίνιος πρόσφυγας πυροβολήθηκε στο μάτι από σφαίρα καουτσούκ γεγονός το οποίο ανέφερα στην Ελληνική αστυνομία) αλλά ότι η συγκεκριμένη σπείρα κλέβει τα διαβατήρια των Σύριων προσφύγων με σκοπό να τα πουλήσουν σε εθνικότητες προσφύγων που δεν δικαιούνται άσυλο. Αυτό και μόνο στα εκατοντάδες διαβατήρια των Σύριων που κλέβονται καθημερινά αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Τα περιστατικά αυτά είναι δυστυχώς η καθημερινότητα αυτών των δύστυχων ανθρώπων. Οι μαρτυρίες τους υπάρχουν σε βίντεο και πλήθος από τις καταγγελίες τους έχουν καταγραφεί από πολλές ΜΚΟ (NGO).

Τον Μάρτιο ο πληθυσμός φαίνεται να έχει αυξητικές τάσεις όπως και οι επιθέσεις εναντίων των προσφύγων που δρουν στην περιοχή, ιδιαίτερα στο έδαφος της ΠΓΔΜ,. Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες μάλλον έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Σας παραθέτω τρεις παρατηρήσεις:

1) Με δεδομένο ότι, η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Αίγυπτος έχουν κλείσει τα σύνορά τους προς τους Σύρους, το κύμα των Σύρων μόνο προσφύγων αναμένεται να εκτιναχθεί. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο έχουμε 3000 αφίξεις στα ελληνικά νησιά.

2) Χιλιάδες πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες έχουν κατασχεθεί, στις 7/4 μίλησα με  Σύριο πρόσφυγα  που ενώ προσπάθησε πολλές φορές να περάσει από την Ειδομένη πέφτοντας θύμα ληστειών, προσπάθησε αυτή τη φορά να περάσει με πλαστή ταυτότητα από το αεροδρόμιο του Ελ, Βενιζέλος στην Αθήνα και μου είπε πως κάθε 5 λεπτά η ελληνική αστυνομία σταματούσε και έναν  πρόσφυγα που βρισκόταν στην ίδια κατάσταση.

3) Με την βελτίωση του καιρού, και με  δεδομένο ότι τα κέντρα κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα κλείνουν καθώς και την μεγάλη  εισροή στα ελληνικά νησιά από Τουρκία, αναμένεται έκρηξη του αριθμού των προσφύγων στην Ειδομένη, η σε άλλα σημεία που πιθανόν θα δημιουργηθούν, αφού η απουσία θεσμικής ευρωπαϊκής λύσης  έχει«καλυφθεί» από τη δράση των σύγχρονων δουλεμπόρων.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2014 οι συντοπίτες μου και εγώ, αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση, επιλέγοντας την πράξη από τα λόγια. Οι προσπάθειές μας όμως δεν αρκούν. Η θεσμική παρέμβαση είναι απαραίτητη. Σ’ αυτούς τους 7 μήνες μείναμε σχεδόν μόνοι, εκτός από ελάχιστες βοήθειες που λάβαμε μετά το πέρας του πρώτου τρίμηνου, ενημερώσαμε φορείς, συλλογικότητες, δομές , η βοήθεια ήρθε μόνο από τους τελευταίους αφού οι φορείς αρκέστηκαν μόνο στο γράμμα του νόμου τονίζοντας ότι αυτό που γίνεται στην Ειδομένη είναι παράνομο. Ενώ, περιστασιακά έχουν έρθει κάποιες ΜΚΟ  μέχρι τώρα, μόνο το τελευταίο 15νθημερο έχει παρέμβει καθημερινά με γιατρό και βοήθεια μόνο μία ΜΚΟ.

Απαιτείται άμεση παρέμβαση

Τα παιδιά θύματα των πολέμων και της ένδειας, τα παιδιά της Συρίας, του Αφγανιστάν, «τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού», σφαγιάζονται για δεύτερη φορά. Αυτή τη φορά μπροστά στα μάτια μας, στην καρδιά της Ευρώπης.

Η συνέχεια του δράματος τους  εκτυλίσσεται στα σύνορα της Ειδομένης, όπου υφίστανται κάθε λογής ευτελισμό από δεκάδες συμμορίες και οργανωμένη μαφία, μέχρι να φτάσουν στην Ουγγαρία…

Υπομένουν καρτερικά κάθε μαρτύριο, αδυνατώντας να καταγγείλουν τα κατάφωρα εις βάρος τους εγκλήματα , τον ευτελισμό της τιμής και της αξιοπρέπειας τους υπό τον φόβο της σύλληψής τους, ενώ η Ευρώπη της Αναγέννησης, του Διαφωτισμού, η Ευρώπη προστάτης και αρωγός της ανθρώπινης ζωής σιωπά εκκωφαντικά.

Η Ευρώπη με την επιλήσμονα  και επιλεκτική μνήμη. Η Ευρώπη που κόπτεται για τα δικαιώματα των ζώων –και δικαίως-  μα που παρατηρεί αμέτοχη τη Σταύρωση χιλιάδων συνανθρώπων μας.

Αν δεν αναλάβουμε όλοι ενεργό δράση, φαινόμενα σαν και τα προαναφερθέντα , με θύματα ανθρώπους ανέστιους, φερέοικους  και κατά πάντα τρόπο κατατρεγμένους θα συμβαίνουν με ταχύτερους από τους σημερινούς ρυθμούς.

Ας αφυπνιστούμε όσο υπάρχει –αν υπάρχει- ακόμη καιρός.

Υ.Γ Ο λόγος που αναφέρω περισσότερο τους Σύρους δεν είναι επειδή υπάρχει κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια προς αυτούς, μα επειδή αποτελούν την πλειονότητα σε αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στη περιοχή της Ειδομένης.

Είναι ώρα να σταματήσει το συνεχόμενο έγκλημα αυτό, κατά  απροστάτευτων προσφύγων από την αδρανοποίηση όλων μας.