Το τέταρτο κύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει ήδη σύμφωνα με τους ειδικούς που επισημαίνουν την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και εκτιμούν πως τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τις 2000 έως το τέλος Ιουλίου. 

Ads

Σαρηγιάννης: Είμαστε στο τέρτο κύμα

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που μελετά τα μαθηματικά μοντέλα για την πορεία της πανδημίας προέβλεψε αύξηση των κρουσμάτων μέχρι και τα 2.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι το τέλος Ιουλίου.

«Είμαστε στο 4ο κύμα. Υπάρχει μια ταχεία αύξηση των κρουσμάτων. Μπορεί στο κακό σενάριο να φτάσουμε 1.500 κρούσματα στις 20 Ιουλίου και 2.000 κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του μήνα» σημείωσε ο καθηγητής λέγοντας πως το τέταρτο κύμα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να είναι γρήγορο και σημαντικό αλλά μπορούμε ακόμα να το ανακόψουμε αρκεί να ληφθούν μέτρα ατομικής προστασίας όπως οι μάσκες, οι αποστάσεις και η απολύμανση του αέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Υπογράμμισε επίσης την άμεση ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών απορρίπτοντας παράλληλα μέτρα τύπου lockdown. «Είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε το τέταρτο κύμα και να μην πιεστεί το σύστημα υγείας. Χρειάζονται μέτρα όχι με την έννοια του lockdown αλλά της ατομικής προστασίας. Είμαστε ακόμα μέσα στο παιχνίδι. Τώρα πρέπει να παίξουμε δυνατά» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ads

Γεροτζιάφας: «Το τέταρτο κύμα είναι γεγονός, ο εμβολιασμός δεν έχει προχωρήσει όπως πρέπει»

«Οι μεταλλάξεις είναι μέρος της ζωής του ιού. Το καλοκαίρι μπορούν να βγουν και μεταλλάξεις που ακυρώνουν μέρος της αποτελεσματικότητας των εμβολίων», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας, o οποίος επισήμανε ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι πλέον γεγονός. Ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης προειδοποίησε ότι οι μάσκες θα είναι μέρος της ζωής μας τον καιρό της πανδημίας.

«Το τέταρτο κύμα, δεν είναι ένα ενδεχόμενο, όπως λέγαμε πριν από ένα μήνα, είναι ένα γεγονός. Πέσαμε έξω χρονικά, ο εμβολιασμός δεν έχει προχωρήσει όπως έπρεπε. Μας βρίσκει στην Ευρώπη ανεπαρκώς καλυμμένους όσον αφορά τους εμβολιασμούς. Θα χρειαστεί και ενίσχυση του εμβολιασμού με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου με στράτευση του πληθυσμού, όχι με καταστολή και εκφοβισμό. Δεύτερον, καλή επιδημιολογική επιτήρηση (τεστ, αναλύσεις στα λύματα) και τρίτον, πολύ καλή οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης γιατί όλα τα δεδομένα που έχουμε σήμερα λένε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε αρρώστους και οι άρρωστοι με κορονοϊό, ένα 15% κινδυνεύει να νοσηλευθεί. Αν τους πιάσουμε νωρίς και κάνουμε τις θεραπείες στο σπίτι ή στο νοσοκομείο», ανέφερε. 

Και κατέληξε: «Η πανδημία θα έχει διάρκεια. Έχει σημασία να περιγράφουμε με ειλικρίνεια και όχι με τακτικισμό την κατάσταση. Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο. Οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο λένε ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν φτάνει. Χρειαζόμαστε περίθαλψη και επιδημιολογική επιτήρηση».

Τσακρής: Υψηλότερο ο ιικό φορτίο από πέρυσι το καλοκαίρι

Την εκτίμηση πως βρισκόμαστε σε τροχιά ενός τέταρτου και ισχυρότερου κύματος κορονοϊού, οι συνέπειες του οποίου θα μπορούσαν να είναι ορατές ακόμη και εντός του καλοκαιριού, εξέφρασε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Τσακρής.

Μιλώντας στον Σκάι, σημείωσε μάλιστα πως «πέρυσι το καλοκαίρι το ιικό φορτίο ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τον Μάιο και τον Ιούνιο, ιδιαίτερα στη χώρα μας. Αντίθετα φέτος είναι σημαντικά υψηλότερο το επιδημιολογικό φορτίο που κυκλοφορεί και στη χώρα μας και σε άλλες. Αυτοί οι λόγοι, η μεγαλύτερη χαλάρωση φέτος, το υψηλότερο φορτίο συν του ότι έχουμε να κάνουμε με μία νέα παραλλαγή που μπορεί να μεταδίδεται πιο εύκολα και μπορεί να αντιπαρέρχεται σε ένα σημείο την ανοσιακή μας απάντηση, συντελούν αυτή τη στιγμή στο να έχουμε γρήγορα την εξάπλωση του τέταρτου κύματος».

Ιωαννίδης: Τα όσα γίνονται στην Ελλάδα με ξεπερνούν κατά πολύ

Από την πλευρά καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Πρόληψης του ίδιου πανεπιστημίου , Γιάννης Ιωαννίδης, σε μια συνέντευξη στον 98.4 , δηλώνει ότι ως άνθρωπος της Επιστήμης που υπηρετεί ειδικά τον χώρο της επιδημιολογίας επί δεκαετίες , αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα με ακατανόητα, αντιφατικά και αποσπασματικά μέτρα, τον ξεπερνούν κατά πολύ. Όπως είπε, ίσως να πρόκειται για μια νέου τύπου επιδημιολογία, διαφορετική από τον υπόλοιπο κόσμο, την οποία πλέον αδυνατεί να κατανοήσει και να παρακολουθήσει.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε ότι αυτό που επικρατεί είναι ένας «πανζουρλισμός μέτρων με ρυθμό καταιγισμού πυροβόλου, που είναι αντιφατικά και αλληλοαναιρούμενα» με αποτέλεσμα να οδηγούν σε πλήρη σύγχυση τους πολίτες. Μέτρα σοβαρής επιδημιολογικής επιτήρησης δεν υπάρχουν, ούτε στρατηγική δημόσιας υγείας και πίσω από την μονομέρεια των εμβολιασμών ως «πανάκεια», ουσιαστικά κρύβεται η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων διακοπής της αλυσίδας μετάδοσης του ιού και των παραλλαγών του.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης , σημείωσε ότι αν και είναι ακόμη νωρίς , τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι η πλέον μεταδοτική αλλά με όχι ανησυχητική θνητότητα . Οι εμβολιασμοί είπε είναι ένα από τα πολύτιμα εργαλεία ως προς την αποτελεσματικότητα τους μετά από τις δύο δόσεις και το πέρας δύο εβδομάδων. Θα πρέπει όμως να είναι στοχευμένοι στις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κατά απόλυτη προτεραιότητα. Αντίθετα οι εκτιμήσεις για τις νεότερες ηλικίες και τα παιδιά, είναι εντελώς διαφορετικές ως προς το κόστος – όφελος και για την δημόσια υγεία και για την αναλογία ως προς τις ομάδες του πληθυσμού που στη πραγματικότητα θα έπρεπε άμεσα να πειστούν κι όχι να υποχρεωθούν έμμεσα ή άμεσα να εμβολιαστούν.

Ο κ. Ιωαννίδης σχολίασε το αλαλούμ των μέτρων όπως είπε στην εστίαση αλλά και τον τρόπο ταξιδιού από και προς τα νησιά, σημειώνοντας ότι για τον ίδιο οι μέθοδοι που επιλέχθηκαν και που είναι και μεταξύ τους αντιφατικοί, επιδημιολογικά τον ξεπερνούν ως επιστήμονα.

Μαγιορκίνης: Αύξηση κρουσμάτων έως και 266% τις τελευταίες μέρες

Λίγες ώρες πριν τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη και ο Γκίκας Μαγιορκίνης με ανάρτησή του σημείωνε την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών και πρότεινε τα μέτρα για να μην επιταχυνθεί το 4ο κύμα. «Καθότι πολλοί με ρωτάνε πώς βλέπω την κινητικότητα της επιδημίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας:

  • Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα
  • Σάββατο: 1001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα
  • Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξησ, 195% περισσότερα
  • Πέμπτη: 761 έναντι 489, αύξηση, 156% περισσότερα

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση του 4ου κύματος που είναι προ των πυλών, γράφει ο Γκίκας Μαγιορκίνης:

  1. Κάνουμε συχνά προληπτικά self-test τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
  2. Αποφεύγουμε δραστηριότητες όπου ενώ υπάρχει συγχρωτισμός δεν μπορούμε να φοράμε την μάσκα μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
  3. Κλείνουμε ραντεβού για εμβόλιο – ολοκληρώνουμε τον εμβολιασμό μας κατά προτεραιότητα
  4. Βοηθάμε και διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν.