Με απόντα τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά ξεκίνησε η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών του έτους 2016.

Ads

Ο Γιάννης Μαντζουράνης, εκ των συνηγόρων του κ. Παππά, δήλωσε στο δικαστήριο πως ο εντολέας του «αρνείται την κατηγορία» και προσέθεσε: «Θα αποδειχθεί η αλήθεια και στο τέλος ελπίζουμε στη δίκαιη κρίση σας».

Στο αντίποδα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ των συνηγόρων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, διάβασε τη δήλωση του εντολέα του στην οποία επισημαίνεται για τη μη προσέλευση του Νίκου Παππά: «Σκοπίμως δεν κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η προσπάθεια να μειωθεί η δικονομική αξία της κατάθεσής μου είναι καταφανής. Είμαι παρών στο Δικαστήριο σας για να πω την αλήθεια. Αφού φτάσαμε ως εδώ πρέπει να πω όλη την αλήθεια και να την αποδείξω με τα στοιχεία που διαθέτω».

Η πλήρης δήλωση του επιχειρηματία έχεις ως εξής:

Ads

«Οι υπεύθυνοι της υπόθεσης που βρίσκεται υπό την κρίση σας με κατέστρεψαν οικονομικά, επέτρεψαν να διασυρθώ δημοσίως με αναλήθειες, ψεύδη και ανυπόστατες συκοφαντίες. Δυστυχώς κανένας από τους αυτουργούς και τους ηθικούς αυτουργούς των σε βάρος μου εγκλημάτων δεν βρήκε το θάρρος, ως όφειλε, να διαψεύσει τα όσα εναντίον μου ελέγοντο. Και το χειρότερο απ’ όσα υπέστην, ήταν η καταστροφή της υγείας μελών της οικογενείας μου.

Ενώ συνέβαιναν αυτά και έτρεχα σε γιατρούς, νοσοκομεία και δικηγόρους, επέλεγα συνειδητά να σιωπήσω. Η στάση μου αυτή της σιωπής ήταν πολιτική και μόνο πολιτική. Όσοι γνωρίζουν τους ηθικούς κανόνες της Αριστεράς και του χαρακτήρα μου καταλαβαίνουν.

Μίλησα μόνο μπροστά στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Κι αυτό πότε; Μόνον όταν προσπάθησαν να την εξαπατήσουν εκείνοι (Samer Khoury και λοιποί) που μεθόδευσαν αυτή τη θλιβερή υπόθεση, επιχειρώντας να μετατρέψουν μια στημένη, σκοπίμως ψευδή και διάτρητη διαιτητική απόφαση σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, παραπλανώντας τον Έλληνα Δικαστή και, το κυριότερο, υποτιμώντας την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Σήμερα είμαστε εδώ. Οι ίδιοι άνθρωποι στους οποίους αναφέρθηκα αγωνίστηκαν να μετατραπώ σε κατηγορούμενο. Επίσης σκοπίμως δεν κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η προσπάθεια να μειωθεί η δικονομική αξία της κατάθεσής μου είναι καταφανής. Είμαι παρών στο Δικαστήριο Σας για να πω την αλήθεια. Αφού φτάσαμε ως εδώ πρέπει να πω όλη την αλήθεια και να την αποδείξω με τα στοιχεία που διαθέτω. Η αλήθεια θα περάσει από το Δικαστήριό σας. Η αλήθεια και μόνο η αλήθεια».

Πρώτος Μάρτυρας ο Κυριάκος Τόμπρας

Ως πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο οικονομολόγος Κυριάκος Τόμπρας, ο οποίος περιέγραψε τον τρόπο και τη διαδικασία που τηρήθηκε το καλοκαίρι του 2016, για την έκδοση της εγγυητικής επιστολής των 3 εκ. ευρώ προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει ο κ. Καλογρίτσας στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Όπως ανέφερε ο ίδιος ήταν βασικά συνεργάτης της εταιρείας Consolidated Contractors Company (CCC) των αδελφών Χούρι (Samer, Tawfic και Wael Khoury), αλλά και λόγω της υπόθεσης του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών και συνεργάτης του κ. Καλογρίτσα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τόμπρας φέρεται να ανέφερε πως οι Χούρι υπαναχώρησαν γιατί κατάλαβαν ότι η τότε κυβέρνηση δεν στήριζε πλέον τον Χρήστο Καλογρίτσα. Ο επιχειρηματίας, όπως φέρεται να ισχυρίστηκε ο μάρτυρας, εμφανιζόταν ως μπροστινός της τότε κυβέρνησης, δεν είχε κάποιο επιχειρηματικό όραμα να φτιάξει κανάλι, αλλά ήταν στρατευμένος και θα το έκανε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, κατ’ εντολή και υπόδειξη.

Σκοπός του επιχειρηματία, όπως είπε σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν να γίνει ο «μεγαλοεργολάβος» του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η τότε κυβέρνηση τελικά δεν τον υποστήριξε και «τον άφησε να τον φάνε τα σκυλιά».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Τόμπρας φέρεται να ισχυρίστηκε ότι ο κ. Καλογρίτσας εκβιάστηκε κατά το στάδιο της ανάκρισης, προκειμένου να σταματήσει (σ.σ.: να ζητάει) να γίνει κατηγορία κατά του Σάμερ Χούρι, γιατί θα γίνει κατηγορούμενος ο γιός του. Σύμφωνα με το μάρτυρα τα περί εκβιασμού του φέρεται να του τα είπε ο ίδιος ο κ. Καλογρίτσας μέσα στο σπίτι του τελευταίου και έκλεισε την κατάθεση του χαρακτηρίζοντας τον κ. Καλογρίτσα «θύμα» και αναφέροντας πως αυτή η υπόθεση είχε επιπτώσεις στην υγεία μελών της οικογένειας του και ειδικά του γιού του Ιωάννη –Βλαδίμηρου.

Τι αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας την κατάθεση του κ. Τόμπρα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως κατέρριψε – για μια ακόμα φορά, όπως είχε πράξει και στην προανακριτική επιτροπή – το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Καμία παράβαση καθήκοντος από τον Νίκο Παππά», δήλωσε ο ίδιος όπως ισχυρίζονται πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. «Καμία εμπλοκή στην ιδιωτική συμφωνία των δύο μερών (Χούρι – Καλογρίτσα), που να ήρθε σε γνώση του». «Εγώ ούτε άκουσα ούτε είδα ποτέ τον Παππά», φέρεται να ανέφερε, κατά τις ίδιες πηγές.

Όπως υποστήριξαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τόμπρας ξεκαθάρισε πως ο ίδιος ανέλαβε εκ μέρους των Χούρι να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας τους με κάποιους από τους επίδοξους καναλάρχες. «Εγώ ήμουν συνεργάτης της πλευράς Χούρι. Με προσέλαβε για να του βρω κανάλι. Εγώ πήγα και βρήκα τον Κουρή, τον Βρυώνη, τον Καλογρίτσα», τόνισε.

Συνεχίζοντας οι ίδιες πηγές αναφέρουν για τον κ. Τόμπρα: «Ο ίδιος κατάφερε να βρει τα 3 εκατ. ευρώ για την εγγυητική επιστολή, η οποία -κατά τον ίδιο- εκδόθηκε ορθώς. Ο ίδιος ήταν σε επικοινωνία με τον Χρ. Καλογρίτσα για την εύρεση του ποσού που απαιτούνταν για την πρώτη δόση, ενώ ακόμα και σήμερα αναρωτιέται: “Δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση, αν ήθελε, να του βρει 17 εκατ.;”»,

«Δεν διαπίστωσε συμμετοχή του Ν. Παππά σε διαβουλεύσεις των δύο φορέων, παρά τη στενή, συνεχή και χρονοβόρα συνεργασία και επικοινωνία που είχε ο ίδιος με CCC και Καλογρίτσα. Αναγνώρισε, μάλιστα, την τήρηση των όρων του διαγωνισμού», υποστηρίζουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν:

«Η οικογένεια Καλογρίτσα είχε συστήσει εταιρεία για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό, με την εισφορά 8,5 εκατ. ευρώ, κάτι που καταρρίπτει τα περί “μπροστινού”. Ο Χρ. Καλογρίτσας είχε αναγνωρίσει την οφειλή του, ύψους 300 χιλιάδων ευρώ, προς τον ίδιο (αμοιβή), παρά την άρνησή του να την καταβάλει. Ενισχύοντας τον ρόλο του ως διαμεσολαβητής είπε: “Αν μπορούσαν να έχουν έρθει σε επαφή, εμένα γιατί με ενέπλεξαν; Για να μου δώσουν την αμοιβή τζάμπα; Δεν είχε λογική να με καλέσουν εμένα”».

Οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρουν ότι «ο κ. Τόμπρας αναφέρθηκε, επίσης, στο χειρόγραφο συμφωνητικό, που υπεγράφη μεταξύ Χούρι και Καλογρίτσα δύο χρόνια μετά τον διαγωνισμό. Ένα έγγραφο που δείχνει τη -χωρίς τρίτες παρεμβάσεις- συζήτηση για να λυθεί το ζήτημα της ιδιωτικής διαφοράς μεταξύ των δύο». «Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι» καταλήγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.