Ειδική μεταχείριση φαίνεται να είχαν από το δικαστήριο οι Πέτρος και Δημήτρης Ξανθόπουλος της ΑΕΠΙ, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr. 

Ads

Να θυμίσουμε ότι οι μέτοχοι της εταιρείας που διαχειρίζεται την είσπραξη του πνευματικού δικαιώματος Ελλήνων και ξένων δημιουργών, ερευνώνται για 8 κακουργήματα, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της E&Y που αποκάλυπτε μεταξύ άλλων αρνητικά ίδια κεφάλαια, υπέρογκους μισθούς της διοίκησης (δηλαδή των μετόχων) που σε κάποιες περιπτώσεις, έφταναν τα 50.000 ευρώ το μήνα. 

Οι δύο τους βρέθηκαν στο δικαστήριο χθες, για την πρόσφατη υπόθεση που προέκυψε μετά την καταγγελία της κρατικής επιτρόπου Μαρίας Βλάχου (η οποία έχει τοποθετηθεί στην εταιρεία για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δημιουργών) για υπεξαίρεση χρημάτων και απείθεια. Η δικογραφία χωρίστηκε στα δύο και χθες πραγματοποιήθηκε η δίκη που αφορούσε στα πλημμελήματα για απείθεια και παράνομη βία. Για το κακούργημα της υπεξαίρεσης η δίκη θα πραγματοποιηθεί σε άλλο χρόνο. 

Η επίτροπος είχε καταγγείλει τον Δημήτρη Ξανθόπουλο, καθώς δεν της επέτρεψε να μπει στο γραφείο της την 30 του μήνα Οκτώβρη και την ίδια μέρα ο ίδιος μετέφερε 200.000 ευρώ από την ΑΕΠΙ στην ΕΔΙΣ, εταιρεία συνδεδεμένη με την πρώτη δικών και του συμφερόντων. Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν πως δεν επέτρεψαν την είσοδο στην επίτροπο, γιατί είχε λήξει η θητεία της. Σημειώνουμε πως η υπουργική απόφαση που ανανέωνε τη θητεία της επιτρόπου είχε βγει 3 μέρες πριν, στις 27 του μήνα και είχε κοινοποιηθεί τόσο στον τύπο, όσο και στα στελέχη της ΑΕΠΙ. 

Ads

To δικαστήριο διακόπηκε, κατόπιν αιτήματος της εισαγγελέως. Ζητήθηκε να προσκομισθεί στο δικαστήριο η ακριβής ώρα ανάρτησης της υπουργικής απόφασης για την παράταση της θητείας της προσωρινής επιτρόπου από το Εθνικό Τυπογραφείο!!  

Σύμφωνα με νομικούς είναι πρωτοφανές να διατάξει το δικαστήριο να προσκομισθούν τέτοιου είδους στοιχεία, ιδιαίτερα σε δίκες που αφορούν σε πλημμελήματα, πόσο μάλλον όταν οι κατηγορούμενοι ερευνώνται για οκτώ κακουργήματα! Νομικοί κύκλοι αναρωτιούνται αν η επιμονή της εισαγγελέως για την ακριβή ώρα που αναρτήθηκε η υπουργική απόφαση στο ΦΕΚ, έχει σαν στόχο να διευκολύνει τους κατηγορούμενους να ισχυριστούν ότι αναρτήθηκε, σε προχωρημένη ώρα και δεν το είχαν δει. 

Αν και είναι γνωστό, ωστόσο, πως οι υπουργικές αποφάσεις, ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης και το συγκεκριμένο δημοσιεύθηκε στις 30 του μήνα, αυτό δεν απασχόλησε το δικαστήριο. Ούτε ότι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι που δικάστηκαν χθες για πλημμελήματα ερευνώνται για 8 κακουργήματα για τα οποία ο εισαγγελέας δεν έχει ασκήσει ακόμα διώξεις.