Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Ναυτιλίας που αναμένεται να εκδοθεί, οι ιδιοκτήτες ζώων θα μπορούν να έχουν μαζί τους κατά την διάρκεια του μπάνιου μέσα στην θάλασσα. Μέχρι πρότινος, ο ιδιοκτήτης ενός ζώου, μπορούσε να κάνει μαζί με αυτό το μπάνιο του στη θάλασσα σε μια ερημική παραλία. Όμως με το που θα εμφανιζόταν ο πρώτος, που θα ενοχλούταν, ο ιδιοκτήτης ήταν υποχρεωμένος, να κρατήσει το ζώο κοντά του εντός ή εκτός νερού και να το έχει ασφαλισμένο.

Ads

Στο ερώτημα της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, αν συντρέχει κίνδυνος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από το κολύμπι των ζώων, το Υπουργείο απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος -τηρουμένων βέβαια των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη του ζώου για εμβολιασμό.

Παρόλα αυτά, η εγκύκλιος δεν έχει καθολικότητα καθώς κανονιστικές αποφάσεις δημοτικών αρχών μπορούν να τον αναιρέσουν.

Κάθε δημοτική αρχή έχει το νόμιμο δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις “αντίθετες” προς τους ισχύοντες νόμους -μερικώς ή ολικώς, λόγω ύπαρξης ιδιαιτέρων συνθηκών κατά περίπτωση, οι οποίες πάντα πρέπει να περιγράφονται για να στοιχειοθετείται η αναγκαιότητα αλλαγής/παραλλαγής του νόμου.

Ads