Η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής ενέκρινε την Τετάρτη κατά πλειοψηφία επί της αρχής το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Ads

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ποτάμι, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται να αποσαφηνίσουν τη στάση τους όταν το σχέδιο νόμου συζητηθεί στην Ολομέλεια, που σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, θα γίνει μετά τις 22 Απριλίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στην Επιτροπή τόνισε ότι στην παρούσα φάση δεν θα προσληφθούν οι συμβασιούχοι που βρίσκονταν στην ΕΡΤ όταν έκλεισε τον Ιούνιο του 2011. Παράλληλα έθεσε ζήτημα μονοθεσίας, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει αποκλειστική απασχόληση στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Παράλληλα, κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, βάσει της οποίας θα δοθεί ευρύτερη χρονική προθεσμία για να αποφασίσουν αν θα επιστρέψουν στο νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Ads

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι θα πρέπει εντός 20ημέρου από την συγκρότηση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου να δηλώσουν εγγράφως αν θέλουν να επανέλθουν στην εργασία τους – με βάση την προηγούμενη διατύπωση το 20ήμερο ξεκινούσε από την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.

Με άλλες ρυθμίσεις δίνεται η δυνατότητα στο ΔΣ να τοποθετήσει Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές χωρίς να υπάρξουν κενά στην άσκηση των καθηκόντων, ενώ το πρώτο ΔΣ της ΕΡΤ οφείλει εντός τριών μηνών να κατανείμει τους εργαζόμενους στις θέσεις τους.

Επιπλέον, ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής της ΕΡΤ στη μείωση του πλεονάσματος. «Αυτό θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές», σημείωσε.

Παράλληλα, είπε πως η κυβέρνηση βλέπει με θετικό πνεύμα το αίτημα να υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους εργαζόμενους στην ΕΡΤ κατέφυγαν στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους που διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη αδικία, την οποία δεν μπορεί να υπερβεί το παρόν νομοσχέδιο», όμως πρόσθεσε ότι «η Διοίκηση της ΕΡΤ, μόλις ξεκαθαρίσει πόσοι εργαζόμενοι θα θελήσουν να επιστρέψουν στη νέα ΕΡΤ, θα μπορέσει να προκηρύξει θέσεις στις οποίες προσμετράται η προϋπηρεσία».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διοικητικής αυτοτέλειας της ΕΡΤ 3, ο Ν. Παππάς ανέφερε πως έχει προβλεφθεί διοικούσα επιτροπή.

Ως προς τα οικονομικά της ΕΡΤ, υπογράμμισε υπογράμμισε ότι τα έσοδα μόνο από το ανταποδοτικό τέλος θα φτάσουν τα 190 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ το μισθολογικό κόστος τα 50 – 60 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.