Σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, στην Ειδομένη, προχώρησαν πρόσφυγες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εγκλωβισμό τους στα σύνορα της Ελλάδας με τη ΠΓΔΜ. Η γειτονική χώρα έχει κλείσει τα σύνορα, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολύ λίγους πρόσφυγες να περνούν στη γειτονική χώρα ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Το σημείο διέλευσης άνοιξε ξανά το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αρχές θα επιτρέψουν σε περίπου 400 πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα. Ο αριθμός θα εξαρτηθεί από το εάν η Σερβία επιτρέψει σε ανάλογο αριθμό προσφύγων να εισέλθουν στο έδαφός της, καθώς αυτό επικαλούντα οι αρχές της ΠΓΔΜ για να αιτιολογήσουν τη στάση τους. 

Ads

Νωρίτερα, οι πρόσφυγες απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή ελπίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα ασκήσουν πίεση στις αρχές της ΠΓΔΜ για να επιτραπεί και πάλι η διέλευση από τα σύνορα. Φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας και κρατώντας πλακάτ όπου αναγράφονταν «Ανοίξτε τα σύνορα», «Είμαστε άνθρωποι και έχουμε δικαιώματα», «Βοήθησέ μας Μέρκελ», ξάπλωσαν στις γραμμές ελπίζοντας να ακουστεί η φωνή τους. Η διαμαρτυρία κράτησε μέχρι το βράδυ της Κυριακής όταν οι πρόσφυγες αποχώρησαν από τις σιδηροδρομικές γραμμές. 

Η ουδέτερη ζώνη άνοιξε για λίγες ώρες το απόγευμα του Σαββάτου με τις αρχές της ΠΓΔΜ να επιτρέπουν την είσοδο σε μόλις 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία. Από το βράδυ του Σαββάτου τα σύνορα έκλεισαν πάλι. Υπενθυμίζεται πως οι αρχές της ΠΓΔΜ απαγορεύουν τη διέλευση σε όλους τους Αφγανούς καθώς δεν τους αναγνωρίζουν ως πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό στην Ειδομένη βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 6.500 πρόσφυγες και άλλοι 400 είναι συγκεντρωμένοι στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Το άνοιγμα των συνόρων, το απόγευμα του Σαββάτου, αναπτέρωσε για τις ελπίδες των προσφύγων πως θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ωστόσο όπως αποδείχθηκε αυτό ήταν μόνο προσωρινό. Οι συγκεντρωμένοι αγωνιούν, δηλώνουν απελπισμένοι και η κατάσταση στην Ειδομένη είναι φορτισμένη. Πολλοί βρίσκονται σε απόγνωση.

Ads

Ένας Σύρος, που έχασε το πόδι του στον πόλεμο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, φωνάζει προς τους αστυνομικούς της γειτονικής χώρας που βρίσκονται πίσω από τον φράχτη: «Στα 20 μου έχασα το πόδι μου και όλη μου τη ζωή. Και σεις μου μιλάτε για κλειστά σύνορα; Πού είναι η αξία της Ευρώπης;».

Όλοι πάντως δηλώνουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιμένουν να ανοίξει η ουδέτερη ζώνη. «Είμαι 17 μέρες στον δρόμο με την οικογένειά μου και τα δυο παιδιά μου, δεν ξέρω τι άλλο να κάνω», λέει με απόγνωση ένας άλλος Σύρος και ξαπλώνει στις σιδηροδρομικές γραμμές.