Ως «έγκλημα πάθους» χαρακτήρισε τη δολοφονία του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Βραζιλία Κυριάκου Αμοιρίδη ο επιθεωρητής Εβαρίστου Πόντσι που ηγείται της έρευνας, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

Ads

Βασικοί ύποπτοι για τη δολοφονία του πρέσβη της Ελλάδας στη Βραζιλία Κυριάκου Αμοιρίδη, είναι η σύζυγός του και μητέρα της 10χρονης κόρης του, Φρανσουάζ Αμοιρίδη, μία 40χρονη Βραζιλιάνα, η οποία και οδηγήθηκε σήμερα, Σάββατο στη φυλακή και ένας 29χρονος, αστυνομικός, μέλος μονάδας ειδικών δυνάμεων, o οποίος επίσης, προφυλακίστηκε. 

Μάλιστα, ο επιθεωρητής Πόντσι έκανε λόγο περί μιας «τραγικής» και «άνανδρης» δολοφονίας και υπογράμμισε ότι το έγκλημα ήταν προσχεδιασμένο.

Σύμφωνα με τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ, η Φρανσουάζ Αμοιρίδη, η οποία από το πρωί της Παρασκευής ανακρινόταν από τις βραζιλιάνικες αρχές, φέρεται να ομολόγησε τη συμμετοχή της στο έγκλημα.

Ads

image

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η ομολογία του Sergio Gomes Moreira Filho, του 29χρονου αστυνομικού και φερόμενου ως εραστή της.

Ο αστυνομικός Μορέιρα ομολόγησε σε συναδέλφους του ότι δολοφόνησε τον πρεσβευτή αργά το βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι που ανήκε στην οικογένεια Αμοιρίδη στο Νόβα Ιγουάσου, στο βόρειο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Πέραν της συζύγου και του αστυνομικού, έχει επίσης συλληφθεί ένας εξάδερφος του δράστη που φέρεται να έπαιξε ρόλο «τσιλιαδόρου» και να βοήθησε να απομακρυνθεί το πτώμα με την υπόσχεση ότι θα λάμβανε 80.000 ρεάις (25.000 δολάρια)

Σύμφωνα με τον Εβαρίστου Πόντσι η ακριβής αιτία του θανάτου του πρεσβευτή δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, διότι ο δράστης έβαλε φωτιά στη σορό του σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει το έγκλημά του.

Η απανθρακωμένη σορός βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσα σε ένα αυτοκίνητο που μίσθωναν ο πρεσβευτής και η σύζυγός του.

Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο κάτω από μια ανισόπεδη διάβαση στην περιοχή όπου διέμενε το ζευγάρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Βραζιλιάνικα μέσα: Η σύζυγος και ο εραστής της ομολόγησαν τη δολοφονία του πρέσβη

Στην περιοχή όπου βρέθηκε εγκαταλελειμμένο το αυτοκίνητο δρουν ισχυρές συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που διαθέτουν πολιτικές διασυνδέσεις, αλλά και ένοπλες ομάδες που αποτελούνται συχνά από αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας.

Συλλυπητήρα Τέμερ σε Τσίπρα

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι η δολοφονία του πρεσβευτή του προκάλεσε βαθιά θλίψη και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του διπλωμάτη, τους φίλους του και στον λαό της Ελλάδας.

Ο Αμοιρίδης είχε υπηρετήσει ως γενικός πρόξενος στο Ρίο από το 2001 ως το 2004, ενώ υπήρξε επίσης πρεσβευτής στη Λιβύη από το 2012 ως το 2016, όταν ανέλαβε πρεσβευτής στη Βραζιλία.

image

Τη βαθύτατη οδύνη του εκφράζει το ΥΠΕΞ

Τη βαθύτατη οδύνη για τον τραγικό θάνατο του Έλληνα πρεσβευτή στη Βραζιλία Κυριάκου Αμοιρίδη εκφράζει το ΥΠΕΞ μετά την ανακοίνωση των βραζιλιάνικων αρχών για την επίσημη ταυτοποίηση της σορού του, που εντοπίστηκε απανθρακωμένη στην περιοχή Νόβα Ιγκουασού του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Ο Κυριάκος Αμοιρίδης, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, ήταν ένας πραγματικός φίλος της Βραζιλίας και ήταν η δεύτερη φορά που υπηρετούσε στη χώρα αυτή, όπου είχε υπηρετήσει ως γενικός πρόξενος.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της διπλωματικής του σταδιοδρομίας υπηρέτησε την Ελλάδα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα», σημειώνεται και τονίζεται πως ορόσημο αποτέλεσε η θητεία του ως πρεσβευτή της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης και, ειδικότερα, ο καθοριστικός του ρόλος στην εκκένωση, υπό συνθήκες ανεξέλεγκτης βίας, της πρεσβείας καθώς και των Ελλήνων αλλά και χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών από τη Λιβύη το καλοκαίρι του 2014.

Καίριας σημασίας, υπογραμμίζεται επίσης, υπήρξε η συμβολή του στη διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2015.