Νέα εποχή για τη λειτουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού και Χειρουργικής Νεφροπαθών, καθώς και συνολικά για το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου «Λαϊκό» , σηματοδοτεί η ανακατασκευή της πτέρυγας Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού και Χειρουργικής Νεφροπαθών. Τα εγκαίνια της πτέρυγας έγιναν σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, μελών της επιστημονικής κοινότητας και εργαζομένων του Νοσοκομείου. Το έργο χρηματοδοτήθηκε, μέσω δωρεάς εκ μέρους του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και υλοποιήθηκε με τη συνδρομή του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών.

Ads

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δήλωσή του αναφέρθηκε στη σημασία της δωρεάς οργάνων, απευθύνοντας έκκληση «να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι, ιδίως στην εποχή μας, να γίνει καθένας μας δωρητής οργάνων». Υπογράμμισε ότι «μπορούμε και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι καθένας μας μπορεί να γίνει ευεργέτης, ευεργέτης ενός άλλου. Και είναι μια ευεργεσία που δεν εξαρτάται από κανένα άλλο περίσσευμα, εκτός από το πιο ευγενικό περίσσευμα που νοείται για τον άνθρωπο: Δηλαδή το περίσσευμα ψυχής». Σημείωσε ότι «όλοι πρέπει να συνδράμουμε τούτη την ώρα τον Συνάνθρωπο. Και ο καλύτερος τρόπος για να τονώσουμε την Κοινωνική Αλληλεγγύη δεν είναι άλλος από το να γίνουμε δωρητές οργάνων. Είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το κάνουμε πολύ εύκολα και είναι πολύ σημαντικό, ουσιαστικώς ανεκτίμητο».

Ο Π. Παυλόπουλος συνεχάρη το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» γιατί όπως είπε «για μιαν ακόμη φορά, με μια κυριολεκτικώς εμβληματική δωρεά, συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων ευεργετών. Και όπως συνέβαινε και στο παρελθόν οι Μεγάλοι Ευεργέτες φάνηκαν πολύ περισσότερο σε δύσκολες εποχές για τον Τόπο, όπως είναι και η σημερινή. Για τούτο αυτή η δωρεά, σε συνδυασμό με το αντικείμενό της, αποκτά ιδιαίτερο νόημα».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ανέφερε ότι «η χώρα μπαίνει σε ήρεμα νερά για τα επόμενα δύο χρόνια και μπορούμε πλέον να βάλουμε άλλους στόχους», όπως ο μηδενισμός της λίστας αναμονής από ζώντα δότη. Μίλησε για τη λήψη μέτρων στήριξης των δημόσιων νοσοκομείων, αναφέρθηκε σε προσλήψεις προσωπικού, λέγοντας χαρακτηριστικά, «ότι υποσχεθήκαμε το κάναμε». Σημείωσε ότι έχουν «πιάσει δουλειά» 8.500 εργαζόμενοι και αναμένονται άλλες 11.000 προσλήψεις και κατέληξε λέγοντας ότι «φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ».

Ads

«Για μεγαλόπνοο έργο ζωής» μίλησε κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ηρακλής Χαρμανίδης, τονίζοντας ότι με τη συμβολή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε η αγορά χειρουργικής τράπεζας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος μεταμοσχεύσεων. Επιπλέον ενισχύεται η λειτουργία του με την πρόσληψη 10 νοσηλευτών, διπλασιάζοντας άμεσα κατ’ αυτόν τον τρόπο τον αριθμό των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων νεφρού ανά μήνα και μειώνοντας συνακόλουθα τον χρόνο αναμονής κατά το ήμισυ. Πρόσθεσε ότι η παρεχόμενη αναβάθμιση σε επίπεδο υποδομών, εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού θα επιτρέψει την άμεση ενίσχυση του προγράμματος μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου, με την έναρξη πραγματοποίησης και επεμβάσεων μεταμόσχευσης ήπατος.

Στοιχεία για τις μεταμοσχεύσεις νεφρού στην Ελλάδα έδωσε ο Ιωάννης Μπολέτης Διευθυντής της Κλινικής, τονίζοντας ότι από το 1971 που έγινε η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού υπήρξε μια σημαντική προσπάθεια με επιτυχίες. Συνολικά έχουν γίνει 2360 μεταμοσχεύσεις νεφρού εκ των οποίων οι 1183 από ζώντα δότη και οι 1177 από πτωματικό δότη. Για αύξηση των μεταμοσχεύσεων κατά 35%, μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΜ Ανδρέας Καραμπίνης, ενώ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών Ξενοφών Λύρος, εστίασε στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη που ξεπερνά του 18 μήνες, όπως είπε.