Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθηγητής Γιάννης Παντής.

Ads

«Το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Παντή, τον ακαδημαϊκό, τον δάσκαλο, τον αγωνιστή που πάσχιζε πάντα να παντρεύει την λογική με την ευαισθησία, δεν μπορεί παρά να είναι μια υπόσχεση: Ότι τίποτε δεν θα πάει χαμένο από όσα δίδαξε με το έργο, τη ζωή, το ήθος και τους αγώνες του. Συμμερίζομαι τη θλίψη της οικογένειάς του, και όσων τον γνώρισαν και τον αγάπησαν» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Με οδύνη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γιάννη Παντή. Μια απώλεια δύσκολη στη διαχείρισή της σε επίπεδο προσωπικό γιατί εκτός από συνεργάτης ο Γιάννης ήταν και ένας καλός φίλος» αναφέρει ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου και συνεχίζει: «Η πορεία του, οι επιλογές του, η στάση του στη ζωή θα αποτελούν παραδείγματα άσκησης του ακαδημαϊκού λειτουργήματος και της πολιτικής με καθοριστικά προτάγματα την ηθική και την αποτελεσματικότητα. Ήταν ένας άνθρωπος με πάθος για την εκπαίδευση και πρωτοπόρος στην εισαγωγή καινοτόμων οικολογικών δράσεων στο Πανεπιστήμιο. Με το πάθος του αυτό άφησε παρακαταθήκες πολλές ακόμη και σε όσους δεν τον γνώρισαν προσωπικά αλλά ως επισκέπτες στο Υπουργείο θα βλέπουν για πάντα τα έργα που με τόσο πάθος ο Γιάννης φρόντισε να κοσμήσουν το χώρο του Υπουργείου, ανασύροντάς τα από τα υπόγεια της Σχολής Καλών Τεχνών. Το Υπουργείο Παιδείας είναι φτωχότερο χωρίς αυτόν. Στέλνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και συμμετέχω στη μεγάλη θλίψη τους».

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.

Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά τον δάσκαλο, τον ερευνητή, τον φλογερό οραματιστή, τον αγαπημένο σύντροφο Γιάννη Παντή, καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Ο Γιάννης Παντής, ξεκίνησε τις σπουδές και την πορεία του στο ΑΠΘ, όπου στην συνέχεια υπηρέτησε για περίπου 30 χρόνια σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες. Ως αντιπρύτανης οικονομικών σε δύσκολους καιρούς, συνέβαλε στην αναδιοργάνωση του πανεπιστημίου, στο άνοιγμά του στην πόλη και στην στενότερη σύνδεσή του με την κοινωνία.

Προσηλωμένος στις ιδέες του για την εκπαίδευση, ανέλαβε τα καθήκοντα του Γ.Γ. στο υπουργείο Παιδείας και με το ανήσυχο και κριτικό του πνεύμα αντιμετώπιζε, συστηματικά και με αγωνία, τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης . Σε αυτόν τον αγώνα, κόπηκε το νήμα της ζωής του.

Καλό ταξίδι Γιάννη…».

Τα συλλυπητήρια του Ν. Βούτση

«Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Γιάννη Παντή, ενός μαχόμενου οραματιστή επιστήμονα που με το ακαδημαϊκό έργο και την κοινωνική ευαισθησία του συνέβαλε στην ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης στη  νέα γενιά.

Ως επιστήμονα, ακαδημαϊκό και άνθρωπο τον χαρακτήριζε το ήθος και το πάθος του για την εκπαίδευση και τις καινοτόμες οικολογικές δράσεις, καθώς και η αποτελεσματικότητά του σε ό,τι καθήκον αναλάμβανε. Δεν είναι τυχαίο ότι, ως Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας, αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, αλλά και την οργάνωση και λειτουργία των δομών εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στη σύζυγο, τον γιο και τους οικείους του».

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την πρόωρη απώλεια του Γιάννη Παντή, ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στην εκπαίδευση και αγωνίστηκε για τα πιστεύω του” δήλωσε η τομεάρχης παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, για την απώλεια του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων, και εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά της στους οικείους και τους συνεργάτες του.

Ποιος ήταν ο Γιάννης Παντής

Καθηγητής του τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε:

Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (2015)

Aντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2010 – 2014)

Μέλος του προεδρείου της Επιτροπής της Συνόδου Πρυτάνεων για την αειφορία (2011 – 2014).

Πρόεδρος (1999 – 2002) και Αντιπρόεδρος (1995 – 1999) του διεθνούς φορέα European Ecological Federation

Αντιπρόεδρος της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης MEDASSET (2011 έως σήμερα)

Μέλος του Συμβουλίου Πιστοποίησης του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων (2006 – 2013)

Πρόεδρος του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου (2000 – 2005)

Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό

Ερευνητικά  ενδιαφέροντα:

Δομή, Δυναμική και Διαχείριση Οικοσυστημάτων με κύρια έμφαση στα υποβαθμισμένα και ερημοποιημένα μεσογειακά συστήματα συνεπεία ανθρωπογενών επιδράσεων
Βιοανίχνευση των συνεπειών της ρύπανσης σε αστικά περιβάλλοντα, Περιβαλλοντική εκπαίδευση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών, Οικολογία Τοπίου και Ακουστική Οικολογία. Δίδαξε μαθήματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στο Τμήμα Βιολογίας και άλλα πανεπιστημιακά τμήματα του Α.Π.Θ. Επέβλεψε 12 διδακτορικές διατριβές, ενώ παράλληλα διετέλεσε μέλος τριμελών επιτροπών σε άλλες τέσσερις.

Συμμετείχε:

  • Σε 18 εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ως επιστημονικώς υπεύθυνος και σε 23 ως μέλος ερευνητικής ομάδας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, οικολογίας και πολιτικών διατήρησης βιοποικιλότητας φυσικών και ανθρωπογενών οικοσυστημάτων
  • Σε 25 ερευνητικά προγράμματα σε θέματα νέων τεχνολογιών, ανάπτυξης δικτύων και διαδικτυακών υποδομών και εφαρμογής καινοτόμων οικολογικών δράσεων ως επιστημονικώς υπεύθυνος, κατά τη θητεία του ως Αντιπρύτανη

Δημοσιεύσεις σε περισσότερα από 100 άρθρα σε διεθνή περιοδικά (GoogleScholar: 2.159 αναφορές με h-index 25 – scholar.google).

Μέλος της συντακτικής ομάδας σε 8 επιστημονικά βιβλία και διδακτικά εγχειρίδια, εργασίες – κεφάλαια σε συνολικά 15 βιβλία (13 διεθνή και 2 ελληνικά).

Μέλος της συντακτικής ομάδας 3 επιστημονικών περιοδικών και κριτής 9 ελληνικών και διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Είχε συμμετάσχει σε 82 συνέδρια, 46 διεθνή και 36 ελληνικά, παρουσιάζοντας συνολικά 156 εργασίες (71 σε διεθνή και 85 σε ελληνικά συνέδρια). Είχε δώσει δεκάδες διαλέξεις και είχε συμμετάσχει ως εισηγητής σε ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια.