Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 66 ετών άφησε πριν δυο ημέρες σε νοσοκομείο των Αθηνών, στις 5 το απόγευμα, ο σπουδαίος κιθαρίστας Τάκης Ανδρούτσος, μέλος των Πελόμα Μποκιού και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Μπουρμπούλια του Διονύση Σαββόπουλου. 

Ads

Ο θρυλικός «Μεγαβάτης», όπως ονόμαζε το ακυκλοφόρητο μα καλοδουλεμένο μουσικό του υλικό, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου 1951, στην περιοχή της Ομόνοιας, Ζήνωνος και Κεραμεικού, στην ίδια γειτονιά και σε διπλανά σπίτια με τον στενό του φίλο Βλάσση Μπονάτσο. Μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας, στην αγαπημένη του Πλάκα, όπου είχε σπίτι και στο Μοναστηράκι. Εδώ και αρκετά χρόνια βρισκόταν μεταξύ Βερολίνου, Μονάχου και Αθήνας και έκανε αποδράσεις με το ιστιοφόρο, λάτρευε τη θάλασσα και το ψάρεμα. Από νεαρή ηλικία ασχολείτο με την ιστιοπλοΐα, ως μέλος του Βασιλικού Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας. 

Πολυταξιδεμένος μουσικός. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 βρισκόταν στο Παρίσι σε περιοδεία με τον Μίκη Θεοδωράκη, όταν του τηλεφώνησε ο Μπονάτσος και τον κάλεσε να γίνει κιθαρίστας στους Πελόμα Μποκιού αντικαθιστώντας τον Λάκη Ζώη και ηχογράφησαν το μοναδικό δίσκο του συγκροτήματος που έμελλε να γίνει ο εμβληματικότερος ροκ ελληνικός δίσκος της εποχής. Ο Ανδρούτσος έχει συνθέσει το τραγούδι των Πελόμα «Κάποιος Πεθαίνει». Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος έφυγε για το Σικάγο, στην Αμερική και επί δύο χρόνια περιόδευε με τον περιώνυμο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Χάρη Λεμονόπουλο. Ο Τάκης Ανδρούτσος έπαιξε τελευταία φορά με τους Πελόμα Μποκιού στο reunion τους στις 12 Μαΐου 2011 στο «Κύτταρο».

Πριν γίνει μέλος των Πελόμα Μποκιού, υπήρξε ιδρυτικό μέλος των θρυλικού ροκ συγκροτήματος Μπουρμπούλια, μαζί με τους: Νικόλα Τσιλογιάννη, Βασίλη Ντάλλα και Άρη Τασούλη με τους οποίους ηχογράφησε ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της ελληνικής δισκογραφίας «Το Περιβόλι του Τρελού», ως μπάντα του Διονύση Σαββόπουλου, το 1970. Το πρώτο συγκρότημα που συμμετείχε ήταν οι First με τους οποίους έπαιζε soul μουσική.

Υπήρξε στενός φίλος του Παύλου Σιδηρόπουλου, του Γιώργου Ζαμπέτα, του γιου του Μιχάλη Ζαμπέτα και του Χάρη Λεμονόπουλου. Το στούντιό του ήταν στην Πλατεία Αττικής. Ο Τάκης Ανδρούτσος ήταν παντρεμένος και είχε ένα γιο.

image

Ads

Στην ιστορική φωτογραφία στο εξώφυλλο του δίσκου των Πελόμα Μποκιού ο Ανδρούτσος είναι στη μέση της φωτογραφίας, με τα μακριά μαλλιά και το μουστάκι, δεξιά του Βλάσση.

Πηγή: ogdoo.gr