Πέθανε το μεσημέρι της Τρίτης, σε ηλικία 85 ετών, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γεράσιμος Αρσένης, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο μήνα. 

Ads

Ο Γεράσιμος Δ. Αρσένης είχε γεννηθεί στην Κεφαλονιά το 1931 και ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με υποτροφία στο Οικονομικό Τμήμα του ΜΙΤ των ΗΠΑ.

Διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ανάπτυξης  του ΟΟΣΑ (1964-1966),  και στη συνέχεια στέλεχος και Διευθυντής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη  (UNCTAD) (1967-1980).

Στο πλαίσιο αυτό είχε επαφές με τους Aλιέντε, Kάστρο κ.ά. Ήταν εμπειρογνώμων της «Eπιτροπής των 20» με τους Zισκάρ Nτεσταίν και Xέλμουτ Σμιτ για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος.

Ads

Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα, ανέλαβε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου και την κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ.

Αρχικά τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ στην κυβέρνηση μπήκε τον Ιούλιο του 1982.

Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας. Όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 1982, διατήρησε και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας».

Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής (υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης).

image

Το 1993 με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας. Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 1996, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη, στην κυβέρνηση του οποίου διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Α’ Αθήνας το 1985 και επανεξελέγη τον Απρίλιο του 1990, τον Οκτώβριο του 1993, τον Σεπτέμβριο του 1996 και τον Απρίλιο του 2000. Τον Σεπτέμβριο του 2006 κατέλαβε την βουλευτική έδρα του Κώστα Σκανδαλίδη ως πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών μετά την παραίτηση του. 

image

Ήταν Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΙΜΔΑ).

Ήταν παντρεμένος με την Λούκα Κατσέλη, πατέρας 4 παιδιών.

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο

Τη θλίψη τους εξέφρασαν πολιτικοί και κόμματα για τον θάνατο του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γεράσιμου Αρσένη.

Αλέξης Τσίπρας

Με μεγάλη μου θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη.

Ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε ένας σπουδαίος πολιτικός και διανοούμενος που επί σειρά ετών σημάδεψε με τις ιδέες και το έργο του το σοσιαλιστικό κίνημα, την πολιτική ζωή και την διακυβέρνηση της χώρας μας. Ένας διακεκριμένος επιστήμονας με πλούσια σταδιοδρομία σε Διεθνείς Οργανισμούς. Μα πάνω απ’ όλα ένας εξαίρετος άνθρωπος με ειλικρινή αγάπη και έγνοια για τον τόπο.

Αφήνει πίσω του μια πολύτιμη παρακαταθήκη αγώνων, προσφοράς αλλά και θεωρητικής σκέψης, που θα μας συντροφεύουν στις καλές και στις δύσκολες στιγμές.

Στην οικογένειά του και στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη. Ενός πολιτικού με σημαίνοντα ρόλο για δεκαετίες στο δημόσιο βίο της χώρας, που πάντα πολιτεύτηκε με ευπρέπεια.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

Φώφη Γεννηματά

Η απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη μας θλίβει βαθύτατα. Έφυγε ένας αγαπημένος μας σύντροφος. Πορεύτηκε για χρόνια με το ΠΑΣΟΚ και την παράταξη, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της. Υπηρέτησε το σοσιαλιστικό κίνημα διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Βαθιά δημοκράτης, μαχητικός,  εξέχων ακαδημαϊκός και επιστήμονας διεθνούς βεληνεκούς. Υπηρέτησε με πάθος και ανιδιοτέλεια τον ελληνικό λαό. Ανυποχώρητος πάντα, υπερασπίστηκε αξίες και οράματα.

Εκφράζουμε τα  βαθιά μας συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύζυγο, τη Λούκα και την οικογένεια του.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απέστειλε στην κα Λούκα Κατσέλη και την οικογένειά της συλλυπητήριο τηλεγράφημα, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια και τη θλίψη του για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη.

Το Ποτάμι

Ο Γεράσιμος Αρσένης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη Μεταπολίτευση.Υπήρξε ακαδημαϊκός που επηρέασε σημαντικά τις αναζητήσεις οικονομολόγων της εποχής του κινήματος των αδεσμεύτων.Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ένωση Κεντρώων

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη, ενός πολιτικού που άφησε το αποτύπωμα του στην μεταπολίτευση. Θα θέλαμε να στείλουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην σύζυγό του και στην οικογένεια του.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε σημαίνων πολιτικός, ακαδημαϊκός, οικονομολόγος. Ανέλαβε κορυφαίες θέσεις ευθύνης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και άφησε παντού το στίγμα του.
Πιστός στις ιδέες και τις αρχές του δεν δίστασε να συγκρουστεί για αυτές, όποτε το επέβαλε η συνείδησή του. Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

ΔΗΜΑΡ

Ο Γεράσιμος Αρσένης πάλεψε για πολιτικά και συλλογικά οράματα, αλλά και για τις ανυπέρβλητες αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας. Περνά στην ιστορία ως μια από τις σημαντικές προσωπικότητες της μεταπολίτευσης. Κορυφαίος οικονομολόγος εργάστηκε στα οικονομικά τμήματα του ΟΟΣΑ και του ΟΗΕ ενώ διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει στην οικογένειά του τη θλίψη της για την απώλειά του.