Έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας ο Μπάμπης Γαλανόπουλος, ένας από τους τελευταίους μεγάλους αριστερούς συνδικαλιστές. Η πολιτική κηδεία του εκλιπόντος θα λάβει χώρα την Τρίτη  στις 4.30 μμ στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου.

Ads

Γεννημένος το 1912, εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ τον μεσοπόλεμο, πολέμησε στο Ναυτικό με το πλοίο Αβέρωφ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, διώχθηκε για τη συμμετοχή του στο κίνημα της Μέσης Ανατολής, καταδικάστηκε σε ισόβια και κλείστηκε σε φυλακές και στρατόπεδα στην Αίγυπτο και το Σουδάν και επέστρεψε στην Αθήνα μετά την αμνηστία, το 1946. Συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου και καταδικάζεται 2 φορές παμψηφεί σε θάνατο.

Μετά την αποφυλάκιση του, ανέλαβε γραμματέας του εργατικού τομέα της ΕΔΑ στην Αθήνα. Συνελήφθη  και πάλι και στάλθηκε ξανά εξορία στον Αγ. Ευστράτιο. Πρωταγωνιστής του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΔΣΚ), έγινε οργανωτικός γραμματέας των 115 εργατικών σωματείων που αντιστέκονταν στο καθεστώς του Μακρυθεωδορισμού στην ελεγχόμενη από τη δεξιά ΓΣΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθη ξανά, ενώ στη διάσπαση του ΚΚΕ, το 1968, τάχθηκε με την πλευρά του ΚΚΕ Εσωτερικού. Γραμματέας του Αντιδικτατορικού Εργατικού Μετώπου (ΑΕΜ), πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιματισμού και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ μέχρι το 1982.

Ads