Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια και ηθοποιός Σωτηρία Λεονάρδου, η οποία λατρεύτηκε  για την ερμηνεία της στο «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη.

Ads

Τα τελευταία χρόνια πάλευε με μια σπάνια ασθένεια, η οποία την είχε καθηλώσει στο κρεβάτι.

Η Σωτηρία Λεονάρδου υπήρξε μία από τις πιο ασυμβίβαστες και εμβληματικές προσωπικότητες στο θέατρο, τον κινηματογράφο και το πάλκο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μουσική, θέατρο, χορό και πολεμικές τέχνες. Υπήρξε μαθήτρια του Γιέρζυ Γκροτόφσκι στη Νότιο Ιταλία, παρακολούθησε σεμινάρια ινδικού θεάτρου Κατάκαλι στην Ινδία και «αφρικάνικη τελετουργική μαγεία στο θέατρο» στη Νότιο Αφρική όπου έζησε 4 χρόνια.

Ads

Η μεγάλη αναγνώριση ήρθε το 1983, όταν ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης την έκανε πρωταγωνίστρια της πολυβραβευμένη ταινίας του «Ρεμπέτικο», στην οποία όχι μόνο πρωταγωνίστησε ενσαρκώνοντας την Μαρίκα Νίνου, αλλά επίσης συμμετείχε και στη συγγραφή του σεναρίου της. 

Το 1984 βρανεύτηκε με το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στο «Ρεμπέτικο», ενώ κέρδισε και το 1ο κρατικό βραβείο σεναρίου για την ίδια ταινία. 

«Η ταύτιση μου με λαϊκή τραγουδίστρια έγινε από την ταινία, εγώ ρεμπέτικα και λαϊκά δεν έλεγα ποτέ! Εντάξει, θα πω τρία – τέσσερα στο ρεπερτόριο μου σαν αναφορά, επειδή μου αρέσει πραγματικά το ρεμπέτικο τραγούδι. Δεν μου αρέσει όμως η μιζέρια που βγάζουν κάποιοι όταν το τραγουδάνε. Είναι δική μου άποψη αυτή! Σας λέω, επειδή ήμουν πολύ πειστική στην ταινία και συγκίνησα κόσμο, νόμιζαν ότι κι η δική μου ζωή ήταν έτσι, ένα ρεμπέτικο δράμα!» είχε πει για την ταινία σε συνέντευξή της στον Αντώνη Μποσκοΐτη το 2009.  

Έπαιξε επίσης στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ακροπόλ», ενώ ήταν σεναριογράφος του «An African Tale» και ιδρύτρια της θεατρικής σκηνής Cyber Scene.



Είχε προσφέρει αρκετές αξιόλογες δουλειές στην ελληνική δισκογραφία.  Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ «Δεν Έχω Χρόνο Μάτια Μου» με 11 τραγούδια που είχαν γράψει οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μάνος Ξυδούς, Φίλιππος Πλιάτσικας, Νικόλας Άσιμος, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Ζαχαρόπουλος κ.ά. Ακολούθησαν τα άλμπουμ «Γυναίκες» και «MIS» ενώ συμμετείχε ερμηνευτικά σε  πολλές συναυλίες της Λαικής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκη.

Για την Σωτηρία Λεονάρδου η ηθοποιία και το τραγούδι ήταν ένα πράγμα. «Ένα. Πάντα οι ηθοποιοί δεν τραγουδούσαν; Γιατί το τραγούδι δεν είναι “ωραία φωνή” μόνο. Είναι να μπορείς να εκφράσεις κάτι συναισθηματικά. Και για να το κάνεις αυτό, πρέπει να μάθεις να δημιουργείς χαρακτήρες», είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στα «Νέα» το 2008.