Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του έχουν φτάσει στα περίχωρα της Μοσούλης και πλέον ξεκινάει το κρίσιμο στάδιο της μάχης για την ανακατάληψη της de facto πρωτεύουσας των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Ads

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι ειδικές δυνάμεις προσέγγισαν τη Μοσούλη από τα ανατολικά, λαμβάνοντας θέσεις στη συνοικία Τζουντάιντατ αλ Μούφτι. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο ιρακινός στρατός ανακατέλαβε και έναν τηλεοπτικό σταθμό. «Αυτή τη στιγμή ξεκινάει η αληθινή απελευθέρωση της Μοσούλης», δήλωσε ο στρατηγός Τάλεμπ Σεγάτι αλ Κενάνι, διοικητής της ιρακινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

«Ο τελικός στόχος μας είναι η πλήρης απελευθέρωση της Μοσούλης», πρόσθεσε ο ιρακινός αξιωματικός, που μίλησε από την κοινότητα Κογκτζάλι, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Μοσούλη και επίσης ανακαταλήφθηκε από τις ιρακινές δυνάμεις σήμερα. Σύμφωνα με τις ιρακινές δυνάμεις από την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, πριν από τρεις περίπου εβδομάδες, έχουν σκοτωθεί 1.100 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. 

Μερικές ώρες νωρίτερα ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι επέδειξε επίσης αισιοδοξία, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη, τη 17η Οκτωβρίου, της επιχείρησης για την ανάκτηση της Μοσούλης. «Θα σφίξουμε ξανά τον κλοιό γύρω από το Ισλαμικό Κράτος από όλες τις πλευρές», είπε σε διάγγελμά του στην τουρκική τηλεόραση. Οι τζιχαντιστές «δεν θα έχουν οδό διαφυγής. Θα πρέπει να επιλέξουν, είτε να πεθάνουν είτε να παραδοθούν», συμπλήρωσε.

Οι εκτιμήσεις ιρακινών και αμερικανών αξιωματούχων είναι πως στη Μοσούλη βρίσκονται από 3.000 έως 5.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων για την υπεράσπιση της Μοσούλης, της πόλης από την οποία ο ηγέτης τους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ανακήρυξε το 2014 τη δημιουργία του «χαλιφάτου» στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, που είχαν καταλάβει.

Στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης συνεργάζονται οι δυνάμεις του τακτικού ιρακινού στρατού, των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών δυνάμεων, της ομοσπονδιακής αστυνομίας, των Κούρδων Πεσμεργκά και σιίτες πολιτοφύλακες. Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν την υποστήριξη των αεροπορικών δυνάμεων του Δυτικού συνασπισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ.


Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera, οι μάχες στα σύνορα της πόλης είναι σφοδρές. Οι τζιχαντιστές έχουν βάλει φωτιά σε πετρελαιοπηγές και ελαστικά, ώστε να δημιουργήσουν ένα μαύρο πυκνό καπνό, ο οποίος θα δυσκολεύει τις εναέριες επιχειρήσεις από τον δυτικό συνασπισμό. «Είναι μια από τις τακτικές τους για να καλύψουν τις θέσεις τους από τον αέρα. Ο καπνός είναι τόσο πυκνός, που καθίσταται αδύνατο να δεις πίσω από αυτόν».

image

Πάνω από 1 εκ. εγκλωβισμένοι άμαχοι – 600.000 είναι τα παιδιά

Ads

Τουλάχιστον 600.000 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στη Μοσούλη, έκανε σήμερα γνωστό η οργάνωση Save The Children, η οποία απηύθυνε έκκληση προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι που θα επιτρέψουν στον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει το προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, το οποίο οι ιρακινές δυνάμεις ετοιμάζονται να ανακαταλάβουν.

«Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά και να ανοίξουμε ασφαλείς διαδρόμους διαφυγής επιτρέποντας στους 1,5 εκατομμύρια αμάχους, μεταξύ αυτών 600.000 παιδιά, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη, να φύγουν με ασφάλεια» επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τη στιγμή που η κατάσταση στο Χαλέπι (της Συρίας) επαναληφθεί (στη Μοσούλη), την ώρα που έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να απομακρύνουμε τα παιδιά από την ζώνη των μαχών» δήλωσε ο Μαουρίτσιο Κριβελάρο, επικεφαλής της διεύθυνσης της ΜΚΟ για το Ιράκ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται υπό πολιορκία στη Μοσούλη.