Σοβαρή κριτική επισύρει η στάση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΙ Παύλου Τσίμα και Βασίλη Χιώτη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη 7 Ιουλίου και συγκεκριμένα για το θέμα που αφορά την «λίστα Πέτσα» που επί μήνες απασχολεί την κοινή γνώμη. 

Ads

Για το ζήτημα έγιναν τρεις ερωτήσεις προς το τέλος της συνέντευξης. Η πρώτη ήταν γιατί η «λίστα Πέτσα» ονομάστηκε έτσι, αφού το ποσόν δόθηκε σε μια εταιρεία «που κάνει αυτή τη δουλειά». Η δεύτερη ήταν «αν έγινε κάτι λάθος». Σε αυτή ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τη δουλειά την έκανε η εταιρεία, «δεν κάναμε εμείς καμία παρέμβαση. Εξ ου και όταν δόθηκε η λίστα δεν υπήρξε ουσιαστική κριτική για το πού πήγαν τα ποσά». Φαίνεται ότι δεν υπέπεσε στο ραντάρ του πρωθυπουργού ή του επιτελείου του, ούτε η σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση, ούτε οι αντιδράσεις πληθώρας ΜΜΕ, ούτε του κόσμου. Κανείς από τους δημοσιογράφους δεν προσπάθησε να του το θυμίσει. Η τρίτη και τελευταία ερώτηση ήταν: «λένε ότι είναι μαγειρεμένα τα στοιχεία» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να το αρνείται.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Εφημερίδας των Συντακτών που αναφέρει ότι οι δημοσιογράφοι «δεν τόλμησαν να πουν λέξη για αυτά», ούτε να θέσουν κανένα από τα ουσιαστικά ερωτήματα, όπως με ποια κριτήρια δόθηκαν τα ποσά. «Είναι, άραγε, τόσο βαθιά ριζωμένη μέσα τους η ψυχαναγκαστική επιβολή της αυτολογοκρισίας, για να μην ενοχληθεί το αφεντικό του μέσου στο οποίο δουλεύουν; Ή μήπως ο θαυμασμός τους και η απεριόριστη πίστη τους στην ανυπέρβλητη και αψεγάδιαστη πολιτική που εφαρμόζει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του τους εμποδίζει να λειτουργήσουν ως πραγματικοί δημοσιογράφοι; Εμείς εκφράσαμε χθες τον οίκτο μας για την αφωνία τους. Αλλά πριν περάσουν 24 ώρες από τη συνέντευξη, έρχεται ένα από τα “μεγάλα αφεντικά” των ΜΜΕ (και όχι μόνο) και τους αδειάζει πανηγυρικά και τους τρεις – για τους δικούς του, βεβαίως, λόγους». 

«Οι “αστέρες” του ΣΚΑΙ έκαναν πως δεν ξέρουν ή δεν καταλαβαίνουν την ουσία του ζητήματος της “λίστας Πέτσα”, το γεγονός δηλαδή ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη χρησιμοποίησε τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών για να ανταμείψει ή για να εξαγοράσει εκατοντάδες μέσα ενημέρωσης με αφορμή την πανδημία. Τώρα που τους το είπε ένα από τα “μεγάλα αφεντικά”, μάλλον θα το κατάλαβαν. Άργησαν όμως. Χιλιάδες συνάδελφοί τους – πέρα από τους ακροατές τους – περίμεναν την ουσιαστική ερώτηση, έτσι για την τιμή της δημοσιογραφίας, την οποία δεν τόλμησαν να κάνουν. Στη συνείδηση του δημοσιογραφικού κόσμου ο εξευτελισμός τους δεν ξεπλένεται με τίποτε». 

Ads