Στον Άρειο Πάγο θα κριθεί το αίτημα των Αρχών της Μάλτας για την έκδοση της Ρωσίδας Μαρίας Εφίμοβα, μάρτυρα σε υπόθεση διαπλοκής με εμπλοκή Μαλτέζων πολιτικών. Μια μέρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να μην εκδώσει στη Μάλτα τη Ρωσίδα εκζητούμενη, πρώην τραπεζική υπάλληλο της Pilatus Bank, άσκησε έφεση κατά της κρίσης του δικαστηρίου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιόγας.

Ads

Το δικαστήριο χθες απέρριψε το αίτημα της Μάλτας υιοθετώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση που ζήτησε να μην εκδοθεί η Εφίμοβα βάσει των δύο ενταλμάτων των μαλτέζικων αρχών, που χαρακτήρισε αόριστα, ή άλλως να ζητηθούν επιπλέον στοιχεία. Μετά την έφεση του Αντ. Λιόγα η υπόθεση θα κριθεί εκ νέου από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου.

«Κρίμα, την στιγμή που όλη η δημοκρατική Ευρώπη κοιτούσε με θαυμασμό την Ελλάδα και την Δικαιοσύνη της. Την ώρα που δεχόμαστε συγχαρητήρια από τους ευρωβουλευτές, από τα παιδιά της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, της Μαλτέζας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε δημοσιοποιώντας τις πληροφορίες της Μαρίας Εφίμοβα. Αλλά το μήνυμα είναι σαφές: Οποιοσδήποτε τολμήσει να πει την αλήθεια, να καταγγείλει τα κακώς κείμενα και την διαφθορά, θα υποφέρει αυτός και η οικογένειά του μέχρι το τέλος. Το σύστημα δεν αστειεύεται», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μετά την άσκηση αναίρεσης από τον εισαγγελέα Εφετών κατά της απόφασης για την μη έκδοση της Μαρίας Εφίμοβα στην Μάλτα. 

Νωρίτερα, εκ μέρους Κομισιόν αρνήθηκε να προχωρήσει σε σχόλιο σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας να μην εκδώσει την πληροφοριοδότη της δολοφονηθείσας Δάφνης Γκαρουάνα Γκαλίσια στις Αρχές της Μάλτας, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Τόνισε ότι η εν λόγω απόφαση αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών δικαστικών Αρχών λειτουργεί. «Όταν οι δικαστές αποφαίνονται, εμείς, ως εκτελεστική εξουσία, δεν έχουμε τίποτα να πούμε» είπε ο Σχοινιάς. «Η Ε.Ε. δεν διαθέτει ενιαίο Ποινικό Δίκαιο, αλλά διαθέτει μηχανισμούς και εργαλεία που επιτρέπουν τη συνεργασία των εθνικών δικαστικών Αρχών», εξήγησε.