Κατεπείγουσα ΕΔΕ για όσα συνέβησαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, ζήτησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Ads

Ο κ. Σπίρτζης με εξαιρετικά επείγον έγγραφο του προς τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, ζήτησε «τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση πειθαρχικών και τυχόν ποινικών ευθυνών, για τα αίτια και τους υπευθύνους όσων συνέβησαν την Τετάρτη 11-01-2017 σε μέρος της υποδομής του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και των μηχανικών βλαβών που οδήγησαν στην πολύωρη ταλαιπωρία των επιβατών».

Στο ίδιο έγγραφο, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ζητά να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι θέλησαν να ταξιδέψουν με τρένο χθες, έζησαν μια μικρή Οδύσσεια, καθώς λόγω της κακοκαιρίας σημειώθηκαν πολύωρες καθυστερήσεις, αναβολές και καταργήσεις δρομολογίων αλλά κι ατυχήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα τρένο με κατεύθυνση εγκλωβίστηκε στον Δομοκό, με τους 300 επιβάτες του να υπόκεινται σε μεγάλη ταλαιπωρία μέχρι να βρεθεί η λύση.

Ads

Τι λέει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Σε ανακοίνωση της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανέφερε ότι δεν φέρει ευθήνη για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν.

«Το σημερινό αποτέλεσµα (δηλαδή η τροποποίηση και η µείωση δρομολογίων λόγω προβλημάτων στη σιδηροδρομική υποδοµή και σε βλάβες του τροχαίου υλικού) δεν οφείλεται σε δική της υπαιτιότητα. Τονίζεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ κάνει µόνο χρήση της σιδηροδρομικής υποδοµής, ενώ η εύρυθµη λειτουργία της υποδοµής είναι αρμοδιότητα και ευθύνη άλλου φορέα, η δε συντήρηση του τροχαίου υλικού που χρησιμοποιεί η εταιρεία µας αποτελεί αντικείμενο τρίτου φορέα», τόνισε.

«Συγκεκριμένα, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήµατα στην υποδοµή (µη λειτουργία κλειδιών λόγω παγετού, συσσώρευση χιονιού στις γραµµές, κλπ) και λόγω των χαµηλών θερμοκρασιών σημειώθηκαν προβλήματα στο τροχαίο υλικό (πάγωµα των δικτύων των πνευματικών κυκλωμάτων, αστοχίες στις µηχανές έλξης, κλπ). Αυτό είχε ως αποτέλεσµα την εµφάνιση σηµαντικών καθυστερήσεων λόγω της ανάγκης αντικατάστασης του προβληµατικού τροχαίου υλικού», σημείωσε επίσης.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πολυδιάσπαση του σιδηροδρομικού έργου σε διαφορετικούς φορείς, στην έλλιψη προσωπικού αλλά και την υποχρηματοδότηση των σιδηροδρόμων, και δεσμεύτηκε για τη λήψη πρωτοβουλιών προκειμένου να μην υπάρξει νέα δυσλειτουργία και ζήτησε προκαταβολικά και πάλι την κατανόηση του επιβατικού κοινού για την ταλαιπωρία που θα υποστεί, «χωρίς να ευθύνεται η ίδια».