«Αν ένας αθλητής του στίβου αποφασίσει να τρέχει ανάποδα, ο προπονητής του τι να θα κάνει; Όσο και να τον αγαπάει, θα αναγκαστεί να τον παρατήσει. Αν στη θέση του αθλητής μπει ο Αλέξης Τσίπρας και το ρόλο του προπονητή λάβει η ΕΕ, τότε αυτομάτως καταλαβαίνουμε τις αναγωγές». Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Economist  για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και τους συμβιβασμούς τους οποίους υποστηρίζει ότι αυτός θα πρέπει να κάνει.

Ads

 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει κατεύθυνση, τότε κινδυνεύει με έξοδο από το ευρώ. «Η ελπίδα ήταν ότι ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα ανέβαινε στην εξουσία, με μετρίαζε τις απαιτήσεις του και ο Τσίπρας θα ερχόταν σε συμβιβασμό με τους πιστωτές της χώρας. Ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος και η πλειοψηφία του κόσμου θέλει την παραμονή στο ευρώ. Ωστόσο η πρώτη εβδομάδα του ως πρωθυπουργός ήταν γεμάτη από κινήσεις που έδειχναν προς το Grexit» υποστηρίζει.
 
Το άρθρο του Economist σημειώνει πως ο Τσίπρας έχει πολλά επιχειρήματα, αλλά και ιδέες γύρω από μια σειρά ζητημάτων όπως είναι η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η επίθεση στις επιχειρηματικές ελίτ της χώρας και ενώ κάποιοι υπουργοί του κάνουν λόγο για διατήρηση του 70% των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, τονίζει το άρθρο οι πρώτες κινήσεις του ήταν προς άλλη κατεύθυνση. Σημειώνει μεταξύ άλλων τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για αύξηση του κατώτατου μισθού, την άρση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασία και το μπλόκο στις ιδιωτικοποιήσεις. Το περιοδικό υποστηρίζει ότι αυτά τα μέτρα παραβιάζουν τους όρους του υπάρχοντος πακέτου και οδηγούν την Ελλάδα στην καταστροφή.
 
«Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες και όχι λιγότερες μεταρρυθμίσεις. Μπορεί να έχει ανακτήσει μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητάς της, αλλά οι εξαγωγές της παραμένουν αδύναμες. Το επιχειρηματικό κλίμα υστερεί σε σχέση με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία που είναι η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ. Επομένως κρατώντας την Ελλάδα στο ευρώ, σημαίνει ότι ο Τσίπρας θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς» σημειώνεται στο δημοσίευμα.
 
«Αρνείται ανόητα να παρατείνει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας του, τη στιγμή που λήγει στο τέλος του μήνα. Οι πιστωτές πρέπει να αποφασίσουν τι θα διαπραγματευτούν και πότε. Ο κ. Τσίπρας μιλάει για συμφωνία ”γέφυρα” που θα του δώσει χρόνο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και δεν θα περιλαμβάνουν τη μισητή Τρόικα. Ωστόσο, δεν μπορεί να περιμένει περισσότερα δάνεια χωρίς όρους. Αντίθετα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και στη συνέχεια να συνδιαλλαχτεί» υποστηρίζει ο αρθρογράφος.
 
Πάντως σύμφωνα με τον Economist υπάρχουν περιθώρια για μια συμφωνία αναφορικά με το χρέος αλλά με αντάλλαγμα να υπάρξει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις.«Κάπως έτσι είναι δυνατόν να δοθεί στην Ελλάδα μεγαλύτερη δημοσιονομική αναπνοή. Τη στιγμή που τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να φτάσουν στο 3% και στο 4,5% από το 2016, ο Τσίπρας επιθυμεί να το περιορίσει στο 1,5%, ενώ ένας συμβιβασμός κοντά στο 2,5% θα του επιτρέψει να δαπανήσει περισσότερα σε κοινωνικά προγράμματα. Το μήνυμα που στέλνουν οι ξένοι ηγέτες προς τον Τσίπρα είναι σαφές: Θα σε βοηθήσουμε με το χρέος και τον προϋπολογισμό, αρκεί να διατηρήσεις την οικονομία σου ανταγωνιστική και να συνεχίσεις το πρόγραμμα» καταλήγει το άρθρο του economist.