Η επίσημη διαρροή που έγινε χθες από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι  μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον  ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, δηλαδή μέχρι τις 20 Αυγούστου, δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για τις πολιτικές εξελίξεις, ερμηνεύθηκε από άλλες πλευρές ως αναδίπλωση από την ψήφο εμπιστοσύνης και από άλλες ως επιβεβαίωση ότι την Παρασκευή θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για την έναρξη της διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Ads

Η αλήθεια είναι πως «παίζουν» όλα.

-Το βασικό σενάριο είναι οι πρόωρες κάλπες για να λυθεί ο εσωκομματικός κόμπος στον ΣΥΡΙΖΑ και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα μπορεί να εφαρμόσει το μνημόνιο το οποίο θα υποστηρίζεται από μια ενωμένη κοινοβουλευτική ομάδα.

-Το αν θα προηγηθεί ή όχι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι συνάρτηση της εκτίμησης του αποτελέσματος αυτής της ψηφοφορίας και της απόφασης του πρωθυπουργού για την ημερομηνία των εκλογών.

Ads

-Υπάρχει εισήγηση προς τον πρωθυπουργό για εκλογές μετά από το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους παραταξιακής δεοντολογίας, παρόλο που αυτό θα σήμαινε ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα δυσκολευόταν να διαχειριστεί την κατάσταση με δεδομένα τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν από φθινόπωρο.

-Στο παρασκήνιο εξακολουθούν να κυκλοφορούν -κυρίως από οικονομικούς παράγοντες- σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας για κάποιους μήνες, επειδή αυτό προκρίνουν -χωρίς να πιέζουν- οι εταίροι και επειδή η πολιτική σταθερότητα θα διευκόλυνε τη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαψεύσει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Τα επόμενα βήματα

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο, ενώ από την Πέμπτη και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, “προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις”, όπως σημείωσαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Αφού γίνει τις επόμενες μέρες η έγκριση του νέου ελληνικού προγράμματος από τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης (Γερμανία, Ολλανδία κα), αφού υπογραφεί η σύμβαση με τον ΕΣΜ για τη χρηματοδότηση της χώρας και εκταμιευθεί το αρχικό ποσό που έχει συμφωνηθεί, τότε, όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με τους κεντρικούς παίκτες στο ευρωπαϊκό παιχνίδι (Μέρκελ, Γιούνκερ, Ολάντ) την προοπτική των εκλογών. Ανταλλαγή σκέψεων έχει ήδη γίνει αλλά σε ένα γενικό και αόριστο επίπεδο. Σχετική συζήτηση έγινε και στην τελευταία συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και η απόφαση για χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αίσθηση ότι μπορεί να γίνουν σύντομα εκλογές στη χώρα μας και οι πιστωτές δεν θα ήθελαν να στηρίξουν οικονομικά την προεκλογική καμπάνια. Στο τέλος της εβδομάδας, όμως, αναμένεται να γίνει συζήτηση επί συγκεκριμένων ημερομηνιών και για συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο, επομένως έχει σημασία πώς θα καταλήξει μια τέτοια κουβέντα, αφού σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να πάει σε εκλογές συγκρουόμενος με τους εταίρους.

Μέχρι στιγμής τα μηνύματα που έχουν φθάσει από ξένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο Μέγαρο Μαξίμου είναι του είδους «ό,τι είναι να γίνει ας γίνει γρήγορα» και αυτό σημαίνει ότι προκρίνεται ο Σεπτέμβριος χωρίς να διανοούνται στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πετύχει την αυτοδυναμία. Επομένως, το κρίσιμο θέμα για τους εταίρους είναι ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί την επόμενη μέρα και δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ποιον κυβερνητικό εταίρο θα ήθελαν για τον Α. Τσίπρα. Πρώτα τη ΝΔ και μετά το Ποτάμι.

Παρόντες και απόντες

Ενας λόγος που καθυστερούν οι αποφάσεις είναι ότι με τα μπάνια του λαού και την πυκνότητα των γεγονότων (διαπραγμάτευση και ολοκλήρωσή της, ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο και de facto διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ) είναι δύσκολο να γίνουν σοβαρές μετρήσεις που να δείχνουν τη δυναμική των κομμάτων, των προσώπων και των επιλογών. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει η βουβή αναμονή των φόρων του φθινοπώρου και του λογαριασμού των νέων μέτρων, αλλά επίσης η κυοφορία ενός νέου αντιμνημονιακού κόμματος μέσα από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αριστερή Πλατφόρμα στέλνει διαρκώς επιθετικά μηνύματα μέσω iskra.gr αλλά κανείς από τους διαφωνούντες βουλευτές δεν έχει κάνει κίνηση εξόδου από το κόμμα. Ως προς αυτή την παραδοξότητα η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, εφόσον τελικά υλοποιηθεί, θα είναι μια κορύφωση.

Στην ομάδα Λαφαζάνη έχει πέσει η ιδέα της αποχής και του «παρών» προκειμένου να μην χρεωθούν την πτώση της πρώτης Αριστερής κυβέρνησης, αλλά είναι σαφές ότι θα μετρήσει η ουσία και όχι το τυπικό μέρος του πράγματος, δηλαδή θα μετρήσουν τα ΝΑΙ για να κριθεί αν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας ή όχι. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ στο Ποτάμι ακόμη το σκέφτονται (μεταξύ αποχής και ΟΧΙ).