Μπορεί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και ο διεθνής Τύπος να εκφράζει τις ανησυχίες του, ο ελληνικός λαός φαίνεται όμως να στηρίζει τις μέχρι τώρα κινήσεις της νέας κυβέρνησης. Βαρύ είναι το κλίμα την ίδια στιγμή στη ΝΔ, με τον Αντώνη Σαμαρά να χάνει έδαφος και στελέχη του κόμματος να πιέζουν τον Κώστα Καραμανλή να πάρει πρωτοβουλίες. 

Ads

Όπως δείχνει η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση της Public Issue για την Αυγή, η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ετοιμότητα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα φτάνει στο 70%. Σύμφωνα με την έρευνα, 67% των ερωτηθέντων θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ έτοιμο να κυβερνήσει, με ένα ποσοστό της τάξης του 70% να δηλώνει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Αλάξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού. Ικανοποιημένο για το εκλογικό αποτέλεσμα δηλώνει το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ ένα ποσοστό 50% δηλώνει ότι αισθάνεται ανακούφιση από τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ με ένα 10% μόλις να δηλώνουν στεναχωρημένοι για την εξέλιξη.

Στον αντίποδα, αρνητικά είναι τα μηνύματα που η δημοσκόπηση στέλνει στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που σύμφωνα με τα στοιχεία έχει χάσει την εμπιστοσύνη και του εκλογικού δυναμικού της ΝΔ. Το 71% των πολιτών δηλώνει στην έρευνα ότι θεωρεί τον Αντώνη Σαμαρά υπεύθυνο για την εκλογική ήττα της ΝΔ. Το ποσοστό αυτό στις τάξεις των ψηφοφόρων της ΝΔ αγγίζει το 44%, την ίδια στιγμή που μόλις ένα 28% εγκρίνει τη γραμμή Σαμαρά. Η τάση αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι δεν είναι λίγα τα στελέχη της ΝΔ που έχουν αρχίσει να ασκούν πιέσεις στον Κώστα Καραμανλή προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως γράφει και η RealNews.

Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας της Αυγής είναι και το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι τη ΝΔ δείχνουν πιο μεγάλη εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα από ότι στον Αντώνη Σαμαρά, με το 35% τους να βλέπουν ετοιμότητα του νέου πρωθυπουργού για το πόστο του.

Ads

Σε αυτό το πλαίσιο η εφημερίδα σημειώνει ότι περνάει το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ότι δεν πρόκειται να κάνει στροφή 180 μοιρών, όπως οι προκάτοχοί του και ότι θα επιμείνει  για την υπογραφή νέας συμφωνίας χωρίς τρόικα και Μνημόνια. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, η δυσπιστία δικαιολογημένη, ωστόσο η κυβερνηση της Ελλάδας παρουσιάζεται ψύχραιμη,με σχέδιο και αποφασιστικότητα, σχολιάζει η Αυγή

Με μελανά χρώματα περιγράφει τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη η Καθημερινή. Όπως γράφει σήμερα, συγκρουσιακό είναι το σκηνικό στις σχέσεις της Αθήνας με την Ευρωζώνη και εύθραυστες ισορροπίες, ενδεχομένως με τις ΗΠΑ.  Ο χρόνος για τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος, στις 28 Φεβρουαρίου, μετράει αντίστροφα και παραμένει ασαφές εάν μπορεί να διαμορφωθεί πλαίσιο συμβιβασμού, ώστε να υπάρξει νέα παράταση. Αντιθέτως, τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα μηνύματα είναι ανησυχητικά: το Βερολίνο εμφανίζεται να αντιδρά στα πρώτα μηνύματα από την Αθήνα, σκληραίνει τη στάση του και ζητεί, επί της ουσίας, όχι μόνον το «πάγωμα» των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ, που επανέφεραν στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες οι νέοι υπουργοί, αλλά και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι προφανές ότι οι δύο πλευρές εκκινούν με εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις, ενδεχομένως με την προοπτική ενός τελικού συμβιβασμού, που όμως τα τελευταία εικοσιτετράωρα καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής, συμπεραίνει η εφημερίδα.

Ρήξη πριν τον συμβιβασμό βλέπει από την πλευρά του Το Βήμα, το οποίο αναλύει και τη στρατηγική Τσίπρα απέναντι στη Μέρκελ. Συγκρούσεις, ελιγμοί και προσδοκίες, αποφασισμένα και ταυτοχρόνως διερευνητικά βήματα, επιθέσεις και αντεπιθέσεις, τα «πάντα όλα» στον ίδιο «χάρτη», γράφει το Έθνος της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, με στόχο μια νέα συμφωνία, ξεκινά επισκέψεις στο Παρίσι και τη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντζι, αφού αύριο επισκεφθεί την Κύπρο. Σε Λονδίνο, Παρίσι και Ρώμη και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης για συζητήσεις με τους ομολόγους του. Αυτά την ίδια στιγμή που το Βερολίνο ανεβάζει τους τόνους και η Ουάσιγκτον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επέμβει σε ρόλο «πυροσβέστη» στην προσπάθεια να λυθούν οι διαφορές με τους πιστωτές.