Εάν το Eurogroup της 20ης Μαρτίου είναι το νέο ορόσημο στο μέτωπο της αξιολόγησης, η 16η Απριλίου είναι το κομβικό ορόσημο στο έτερο μεγάλο εθνικό μέτωπο – εκείνο της γειτνίασης με την Τουρκία του «νευρικού», έως και απασφαλισμένου, Ερντογάν.

Ads

Η καθημερινή κλιμάκωση του παιγνίου των προκλήσεων από την Αγκυρα – σε ρητορικό, και όχι μόνον  επίπεδο – έχει θέσει σε συναγερμό διαρκείας την Αθήνα.

Στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμάται ότι έως το δημοψήφισμα της 19ης Απριλίου που θα κρίνει την προεδρική ή μη παντοκρατορία στην Τουρκία, το σύστημα Ερντογάν θα επιμείνει στην γραμμή της τεχνητής έντασης δοκιμάζοντας τα όρια της ελληνικής διπλωματίας και τα νεύρα των ενόπλων δυνάμεων.

Η τακτική της Αθήνας

Επιλογή της Αθήνας είναι η ψύχραιμη μεν παρακολούθηση αυτής της εξαγωγής της έντασης, χωρίς όμως να μένουν και αναπάντητες οι διαρκείς προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, και πέραν του επιθετικού κρεσέντο του Μελβούτ Τσαβούσογλου το τελευταίο διήμερα, κυβερνητικές πηγές υποδεικνύουν ως κομβικό το πρόσφατο επεισόδιο στο Φαρμακονήσει, με τις βολές που πραγματοποίησε τουρκική ακταιωρός στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ads

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει δηλώσει ότι σε αυτό το περιστατικό η Αγκυρα άγγιξε τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας και μίλησε για «σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», δίνοντας και το στίγμα των ορίων ανάμεσα στην ανοχή και την αντίδραση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία σχεδίαζε ανάλογο επεισόδιο και στις Οινούσσες και το νησάκι της Παναγιάς – γεγονός, που εντείνει τον προβληματισμό στην ελληνική διπλωματία.

Βασική πηγή αυτού του προβληματισμού αποτελεί το ενδεχόμενο «ατυχήματος» στο Αιγαίο εν μέσω των παιχνιδιών της έντασης από τον Ερντογάν, με κυβερνητικές πηγές πάντως να διαβεβαιώνουν ότι η ελληνική πλευρά έχει σε εφαρμογή σχεδιασμό που μπορεί να προλάβει οποιαδήποτε – τυχαία ή μη – τουρκική «εκτροπή».

Η υπόθεση των δύο τούρκων στρατιωτικών

Το σύνθετο παζλ ήρθε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο και η υπόθεση των δύο τούρκων στρατιωτικών που μπήκαν στην Ελλάδα από τον Εβρο και συνελήφθησαν στην Ορεστιάδα – μια υπόθεση, για την οποία κυβερνητικές πηγές κρατούν πολύ συγκρατημένους τόνους και παραπέμπουν αποκλειστικά και μόνον στη Δικαιοσύνη.

Μέχρι χθες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής αίτημα για την έκδοσή τους, ενώ διαψεύστηκαν επισήμως και κατηγορηματικά τα σενάρια περί κράτησής τους από την ΕΥΠ σε απόρρητη τοποθεσία.

Η «σκόπιμη» εμπλοκή στο Κυπριακό

Σε παράλληλο επίπεδο κινείται και η εμπλοκή στις συνομιλίες για το Κυπριακό – εμπλοκή, την οποία ο πρόεδρος της Κϋπρου Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «σκόπιμη» και την απέδωσε στην τουρκική πλευρά, προκειμένου όπως είπε να μην εκτίθεται για την αδιάλλακτη θέση της υπέρ της διατήρησης επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου, η τουρκική πλευρά να αλλάξει τη στάση της, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται πρωτίστως «στην επανάληψη των συνομιλιών».

Υπό αυτά τα δεδομένα, και η Αθήνα και η Λευκωσία δεν αναμένουν αλλαγή στάσης από την Τουρκία έως το δημοψήφισμα, είτε σε ό,τι αφορά την επιθετική ρητορική της Αγκυρας στο Αιγαίο, είτε σε σχέση με την πρόοδο στο Κυπριακό. Και όλες οι πλευρές προετοιμάζονται για ένα δύσκολο δίμηνο με ασκήσεις ψυχραιμίας – αλλά και ετοιμότητας – απέναντι σ’ έναν απρόβλεπτο Ταγίπ Ερντογάν…