Δύσκολη θα είναι η νύχτα στην Αχαΐα, όπου από το πρωί ξέσπασαν δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα, ένα στο δάσος της περιοχής Δροσιά και ένα στην περιοχή Ελεκίστρα, στις παρυφές της πόλης της Πάτρας. Οι φλόγες του δεύτερου μπήκαν εντός οικιστικού ιστού με αποτέλεσμα να καούν σπίτια και περιουσίες στην περιοχή Νέο Σούλι, ωστόσο το βράδυ το μέτωπο είχε περιοριστεί σημαντικά.

Ads

Χειρότερη είναι η εικόνα στο μέτωπο της Δροσιάς, όπου οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, έχοντας κάψει, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από μεγάλη δασική έκταση, και σπίτια και ποιμνιοστάσια. Ωστόσο δεν υπάχει σαφής εικόνα για την έκταση των ζημιών που έχουν προκληθεί. Οι κάτοικοι των χωριών της περιοχης που έχουν εκκενωθεί λένε πως προσπαθούν να μετρηθούν μεταξύ τους και να εντοπίσουν όσους δεν βρίσκονται στα σημεία συγκέντρωσης, καθώς υπάρχει κίνδυνος να έχουν παραμένει κάποιοι από αυτούς στις στάνες και στα σπίτια.

Καθώς η φωτιά στις περιοχές Σούλι, Ελεκίστρα και Ριγανόκαμπο στην Πάτρα έχει περιοριστεί, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ρίξει το βάρος στη Δροσιά, αλλά χωρίς τη βοήθεια των εναέριων μέσων που αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τις επιχειρήσεις το πρωί της Πέμπτης με το πρώτο φως του ήλιου, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί και τα μέτωπα πολλαπλασιάζονται από εστίες που αναζωπυρώνονται.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, «μετά την προληπτική εκκένωση της κοινότητας Δροσιά, εκκενώθηκε και ο οικισμός της Πτέρης». Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τοπικά μέσα, η φωτιά δεν πέρασε από τη Δροσιά, αλλά κυρίως από την Πτέρη, όπου καταγράφονται και μεγαλύτερες ζημιές. Επίσης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Τριβογά και Χριστοπουλέικα, για πιθανή εκκένωση, λόγω της φωτιάς. Συνολικά δέκα νέοι οικισμοί βρίσκονται σε ετοιμότητα εκκένωσης και μεταξύ αυτών είναι: Σταυροδρόμι, Σκούρας, Καρδάσι, Καρπέτα, Αγ, Τριάδα.

Φωτιά στις παρυφές της Πάτρας

Δραματικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι στην περιοχή Ελεκίστρα, στις παρυφές της πόλης της Πάτρας. Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι εξαπλώθηκε γρήγορα στο γειτονικό Σούλι, όπου κάηκαν σπίτια και περιουσίες. Η φωτιά βρέθηκε σε απόσταση «αναπνοής» και από διυλιστήριο της ΔΕΥΑΠ και σε περίπτωση που οι φλόγες έμπαιναν στις εγκαταστάσεις θα υπήρχε σημαντικό πρόβλημα στην υδροδότηση της πόλης της Πάτρας.

Ads

Ένας πυροσβέστης, σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής ιστοσελίδας thebest.gr, έχασε της αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας της περιοχής. Τρία ακόμη άτομα διεκομίσθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της πυρκαγιάς, ενώ οι καπνοί έφτασαν μέχρι το κέντρο της πόλης. Το Τenis Club στην Εγλυκάδα μετατράπηκε σε επιχειρησιακό κέντρο. 

Όπως αναφέρει το thebest.gr, κάτοικοι καταφέρονται κατά των αρμόδιων αρχών κάνοντας λόγο για καθυστέρηση στην επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες τελικά μετά και από εκλήσεις του Δήμου και της Περιφέρειας, ενισχύθηκαν και κατάφεραν το βράδυ να περιορίσουν τη φωτιά.