Μαίνεται η καταστροφική πυρκαγιά στη Σάμο καθώς οι ισχυροί άνεμοι μεταφέρουν τις φλόγες προς κατοικημένες περιοχές και συγκεκριμένα στους οικισμούς Λιμνιώνα και Μακριά Πούντα, για τους οποίους έχει δοθεί εντολή απομάκρυνσης των κατοίκων για προληπτικούς λόγους.

Ads

Η φωτιά αποδείχθηκε διπλά καταστροφική. Τόσο γιατί στην προσπάθεια κατάσβεσης συντελέστηκε η τραγωδία με την πτώση του ελικοπτέρου Mi 8, με αποτέλεσμα τον θάνατο δυο μελών του πληρώματος, όσο και γιατί έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον οικισμό Παλαιοχώρι στον Μαραθόκαμπο της Δυτικής Σάμου ενώ στη συνέχεια πέρασε από τον Μαραθόκαμπο και τις περιοχές Γκιόκα και της Μακριά Πούντας με κατεύθυνση πλέον, την Παραλία του Λιμνιώνα.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 49 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 15 οχήματα, ενώ υπήρχε και η βοήθεια από πέντε αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα μέχρι να πέσει η νύχτα. Στην κατάσβεση βοηθούν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.

Ads

image

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κάηκε το Μοναστήρι του Αγίου Γιάννη του Ελεήμονα καθώς και διάσπαρτα σπίτια κοντά στο Παλαιοχώρι.

Μιλώντας στο SamosVoice, ο νέος συντονιστής Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος σε Αιγαίο και Κρήτη, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Δαδούδης εξήγησε πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στην ευρύτερη περιοχή Παλαιοχωρίου – Μακριάς Πούντας – Λιμνιώνα, στα νοτιοδυτικά του νησιού.

«Ο Θεός να μας βοηθήσει γιατί σήμερα πέρα από την πτώση του ελικοπτερου, όλα ήταν ανάποδα: Και οι άνεμοι πνέουν πολύ ισχυροί, και αναταράξεις και κυματισμούς είχαμε…», δήλωσε και πρόσθεσε: «Θα χρειαστούμε οπωσδήποτε τη συνδρομή των εναέριων μέσων από νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Οι επίγειες δυνάμεις μας θα συνεχίσουν όλη τη νύχτα να είναι επί ποδός».