Συνεχίζει να καίει η φωτιά στη Βάλια Κάλντα, στην θέση Τσακατούρα της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών. Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη εδώ και ημέρες, από το περασμένο Σάββατο, παρά τις εκκλήσεις για ενίσχυση των επιχειρήσεων κατάσβεσης ώστε να μην ξεφύγει από τον έλεγχο και υπάρξει μια ακόμη οικολογική καταστροφή μετά την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς. 

Ads

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, μιλώντας στη Βουλή, δήλωσε πως «η φωτιά εξακολουθεί να καίει και είναι δύσκολη. Ξεκίνησε από κεραυνό και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ελέγξουν την φωτιά που εκτείνεται σε 150 στρέμματα».

Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, Βάλια Κάλντα,  είναι ένας από τους σπουδαιότερους, παρθένους Δρυμούς της Ελλάδας. Ιδρύθηκε με το Β.Δ. 487/1966 (ΦΕΚ 120/Α΄/66) με σκοπό την προστασία της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας. Έχει έκταση περίπου 69.000 στρέμματα που χωρίζονται στον πυρήνα και την περιφερειακή ζώνη του δρυμού. Βρίσκεται στην οροσειρά της Πίνδου στα όρια των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων.

Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 περίπου μέτρων  και περιτριγυρίζεται από τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι (Φλέγκα 2.159 μέτρα) μέχρι και τις κορυφές του βουνού Αυγό (Υψ. 2177 μέτρα). Την κοιλάδα διασχίζουν αρκετά ρέματα με σημαντικότερο το Αρκουδόρεμα, το οποίο αποτελεί παραπόταμο του Αώου.