Ο βαθύς διχασμός στην κυβέρνηση Ζάεφ λειτουργεί, προσώρας τουλάχιστον, πυροσβεστικά στα εν δυνάμει μέτωπα εντός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Και ο κλιμακούμενος εκβιασμός Ερντογάν προς την Ευρώπη και τη Δύση οδηγεί σε κυβερνητική ανασύνταξη την Αθήνα απέναντι στο κύριο και πλέον θερμό ανοιχτό μέτωπο, εκείνο των ελληνοτουρκικών.

Ads

‘Η άλλως, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος προχωρούν κοινή συναινέσει στην υπέρβαση των «γκρίζων ζωνών» που τους χωρίζουν στα εθνικά θέματα εν όψει του κρίσιμου διαστήματος που έπεται τόσο σε ελληνοτουρκικά και Μακεδονικό, όσο και στο εγχώριο πολιτικό πεδίο.

Η υπέρβαση αυτή αναμένεται να επικυρωθεί στο σημερινό ραντεβού του πρωθυπουργού με τον υπουργό ‘Αμυνας, και προαναγγέλθηκε ήδη από χθες από τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Στην πράξη, δε, δίνει στον υπουργό ‘Αμυνας την δυνατότητα να διατηρήσει μεν διακριτό διαφορετικό λόγο στα ευαίσθητα για την ατζέντα των ΑΝΕΛ εθνικά θέματα, μέσα όμως σε πλαίσια που «δεν θα διαταράσσουν τους κεντρικούς κυβερνητικούς χειρισμούς και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.

Πρόκειται για μια ακόμη δύσκολη άσκηση ισορροπίας, η οποία πάντως υποβοηθείται από τα μηνύματα δυστοκίας που εκπέμπονται από την πλευρά των Σκοπίων – ήτοι, από τις περιορισμένες πιθανότητες που διαγράφονται αυτή την στιγμή για άμεση συμφωνία στο Μακεδονικό λόγω των εσωτερικών αντιστάσεων που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Ads

Η δυστοκία αυτή δίνει το περιθώριο στον Πάνο Καμμένο να επιμένει στην θέση ότι δεν αποδέχεται λύση που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», χωρίς παράλληλα να αναγκάζεται να πάρει πολιτικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την κυβερνητική συνοχή. Ενδεικτική επ’ αυτού είναι και η χθεσινή δήλωσή του, με την οποία απέκρουσε τα σενάρια περί σύγκρουσης και ρήξης στον κυβερνητικό συνασπισμό: «Η  συγκυβέρνηση προχωρά με έντιμη δημόσια συμφωνία και θα φθάσει μέχρι το τέλος», είπε, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Για το όνομα της Μακεδονίας η θέση των ΑΝΕΛ είναι ξεκάθαρη. Δεν δεχόμαστε καμία λύση, που να εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία. Ούτε Βόρεια, ούτε Νότια, ούτε Ανατολική, ούτε Δυτική Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Από εκεί και πέρα είναι σειρά της πΓΔΜ να κάνει συνταγματικές αλλαγές. Αυτό είναι προϋπόθεση. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η άλλη πλευρά».

Χαμηλότερους τόνους χρησιμοποίησε ο υπουργός ‘Αμυνας και για την υπόθεση των δύο κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών – υπόθεση, που αποτέλεσε και την αφετηρία των διαρροών των τελευταίων ημερών περί δυσαρέσκειας του Πάνου Καμμένου για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Παρ’ ότι επέμεινε και πάλι στον χαρακτηρισμό «ομηρία» για την κράτησή τους, τόνισε ότι υπάρχει κοινή γραμμή και προσπάθεια για την απελευθέρωσή τους.

Κατόπιν τούτων, η σημερινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου αναμένεται να κλείσει τα σενάρια των τελευταίων ημερών περί ρήξης και, μαζί, και τον κύκλο των διαρροών που έφεραν τον Πάνο Καμμένο να διαμαρτύρεται για περιθωριοποίηση του.

Στην πραγματικότητα, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, εκείνο που διεκδικεί ο υπουργός ‘Αμυνας είναι ένας ικανός χώρος πολιτικής αυτονομίας που θα του δίνει την δυνατότητα να διεκδικήσει ξανά την είσοδο των ΑΝΕΛ στη Βουλή. Κι ο πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να του τον παράσχει όσο αυτό δεν επηρεάζει τους διπλωματικούς χειρισμούς στα κρίσιμα εθνικά μέτωπα.

Εάν τα δεδομένα γίνουν πιο πιεστικά, εάν δηλαδή προκύψει εν τέλει λύση για το Μακεδονικό, ο σχεδιασμός του Μαξίμου είναι δεδομένος: Δεν προσβλέπει σε υπερψήφιση σύνθετης ονομασίας από τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο αλλά θα φέρει τη συμφωνία στην Βουλή εκτιμώντας ότι υπάρχει ικανή πλειοψηφία βουλευτών για να περάσει. Το Ποτάμι θεωρείται δεδομένο ότι θα υπερψηφίσει, υπό προϋποθέσεις δεν αποκλείεται το ίδιο να πράξει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ή αρκετοί βουλευτές της, ενώ στους κυβερνητικούς υπολογισμούς στα πιθανά «ναι» προσμετρώνται και τουλάχιστον δύο μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.