Τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα δέχεται σήμερα στο Μαξίμου στις 9.30 το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση αρχικά προγραμματισμένη για χθες το βράδυ θα γίνει στον απόηχο της δυσαρέσκειας της Αθήνας για τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ που εκφράστηκε διά στόματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Ads

 
Οι αποφάσεις που ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δίνουν παράταση στη χρηματοδοτική ασφυξία της χώρας. Ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι η εν λόγω απόφαση «δεν έχει ενσωματώσει ακόμη τη συμφωνία του Eurogroup» και δεν την αντανακλά πλήρως. Σημείωσε ότι ενδεχομένως ο Ντράγκι να περιμένει και το Eurogroup της Δευτέρας για να «ανοίξει» τη ρευστότητα και πρόσθεσε: «τη Δευτέρα θα παρουσιάσουμε επεξεργασμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Τιμούμε τη συμφωνία και αναμένουμε να την τιμήσουν και οι άλλοι θεσμοί».
 
Σήμερα ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας περνάει την πόρτα του Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τη Σύνοδο της ΕΚΤ στην Κύπρο. Το ραντεβού αναμένεται σε βαρύ κλίμα αφού πριν τη Σύνοδο ο πρωθυπουργός είχε απευθύνει σύσταση στον έλληνα Διοικητή να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε για να δοθούν στην Ελλάδα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αυτό δεν έγινε καθώς η Ελλάδα πήρε το ελάχιστο δυνατό, δηλαδή μια οριακή αύξηση του ορίου του ELA ενώ αρνητική ήταν η απάντηση στο αίτημα για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Πάντως κυβερνητικοί κύκλοι δηλώναν χθες το βράδυ ότι η εν λόγω απόφαση δεν δημιουργεί κανένα επιπρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όπως σημείωναν, η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.