Λάθος προσωρινούς πίνακες για το πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης 25.000 ανέργων, για 8 μήνες δημοσίευσε ο νέος ΟΑΕΔ (πλέον ΔΥΠΑ) της κυβέρνησης.

Ads

Ειδικότερα, η διοίκηση της ΔΥΠΑ γνωστοποίησε την Τρίτη ότι οι πίνακες που αναρτήθηκαν τη Μεγάλη Πέμπτη, περιείχαν ωφελούμενους προηγούμενων προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης (την περίοδο 2017-2020) οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση, ενώ δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ. Ωστόσο, η ανάδοχος εταιρία που ολοκλήρωσε την επεξεργασία των πινάκων, τους συμπεριέλαβε.

Όπως επισημαίνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) το λάθος οφείλεται σε «μηχανογραφικό σφάλμα της αναδόχου εταιρείας», αν και στην επίσημη ανακοίνωση της περασμένης Πέμπτης αναγραφόταν χαρακτηριστικά ότι «η κατάρτιση των πινάκων πραγματοποιήθηκε με αυτοματοποιημένο, διαφανή και αντικειμενικό τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ, με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια της εγκεκριμένης από το ΑΣΕΠ Δημόσιας Πρόσκλησης».

Τελικά την Τρίτη, όπως γνωστοποίησε η ΔΥΠΑ αναρτήθηκαν οι νέοι, διορθωμένοι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων, επιλαχόντων και αποκλειομένων.

Ads

Σημειώνεται ότι λόγω του λάθους με τους πίνακες, ο χρόνος υποβολής αιτιολογημένων ενστάσεων, άλλαξε και πλέον αυτές, θα μπορούν να υποβληθούν από τις 27/4 έως τις 29/4 στις 14:00, αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του πρώην ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι στην υποβάθμιση του ΟΑΕΔ με στόχο τη μαζική διαγραφή ανέργων από τους καταλόγους με το πρόσχημα ότι δεν ψάχνουν πραγματικά δουλειά, αντιτάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει ότι πίσω από την «αναδιοργάνωση» του Οργανισμού βρίσκεται η διαχείριση του πακέτου 1,2 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για την κατάρτιση προς όφελος των ιδιωτικών εταιρειών.

Παράλληλα με τις τιμωρητικές διατάξεις εις βάρος των ανέργων και την «τεχνική μείωση»  τους, ήρθε με ευθύνη της κυβέρνησης και η περιθωριοποίηση των κοινωνικών εταίρων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΑΕΔ:

«Οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων και επιλαχόντων για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης που είχαν αναρτηθεί στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) www.oaed.gr τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου 2022 περιείχαν, εξαιτίας μηχανογραφικού σφάλματος της αναδόχου εταιρίας, ωφελούμενους προηγούμενων προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης (2017-2020) που υπέβαλαν αίτηση ενώ δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής, σύμφωνα με τη Δημόσια Πρόσκληση Νο2/2022 και την με αριθμ. 1.5613/14-12-2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 5895/Β/16-12-2021), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Σήμερα, Τρίτη 26 Απριλίου 2022, αναρτήθηκαν νέοι, διορθωμένοι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων, επιλαχόντων και αποκλειομένων για τη δράση «Προώθηση της απασχόλησης  μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων» με 25.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η Διοίκηση της ΔΥΠΑ ζητάει συγγνώμη για την αναστάτωση και ταλαιπωρία που προκάλεσε το μηχανογραφικό λάθος.

Ο προσωρινός πίνακας κατάταξης ανέργων περιλαμβάνει τους ωφελούμενους που θα εργαστούν για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση στους Επιβλέποντες Φορείς ή/και στις Υπηρεσίες Τοποθέτησης, όπως έχουν καθοριστεί βάσει της Δημόσιας Πρόσκλησης. 

Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί ΕΔΩ

Συγκεκριμένα, η διαδρομή  είναι: www.oaed.gr → Προγράμματα κλειστά προς υποβολή αιτήσεων → Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ) συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ηλεκτρονική τους αίτηση και τη μοριοδότησή τους με τους ακόλουθους τρόπους:

Μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (eServices IIS) της ΔΥΠΑ στην καρτέλα της αντίστοιχης αίτησής τους ή

Από τον Προσωρινό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους και σε περίπτωση αποκλεισμού τους, για το λόγο που αποκλείστηκαν, από τον Προσωρινό Πίνακα Αποκλειομένων.

Αιτιολογημένες ενστάσεις (με τα τυχόν δικαιολογητικά συνημμένα) μπορούν να υποβληθούν από την Τετάρτη 27  Απριλίου 2022 και ώρα 11:00 έως και την Παρασκευή  29 Απριλίου 2022 και ώρα 14:00, αποκλειστικά ηλεκτρονικά στον ιστότοπο www.oaed.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΔΥΠΑ.

Σε περίπτωση αδυναμίας επισύναψης των δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική ένσταση, οι ενιστάμενοι υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο αρμόδιο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2), μέχρι την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022 και ώρα 14:00, προκειμένου να επισυναφθούν από τους αρμόδιους υπαλλήλους στην ηλεκτρονική ένστασή τους, συνοδευόμενα από τυχόν σημειώσεις του αρμόδιου ΚΠΑ2, σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία στη Δημόσια Πρόσκληση.

Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα) και απαιτείται να εργαστούν σε «προστατευμένο περιβάλλον», προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, διατηρώντας την ικανότητα απασχόλησής τους. Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων μέσω κατάρτισης έως 150 ωρών σε 11 θεματικές ενότητες που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση, η οποία θα ενισχύσει την εργασιακή ένταξη των ανέργων.

Συνολικά θα απασχοληθούν σε 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ), ενώ οι 25.000 θέσεις του προγράμματος κατανέμονται ως εξής:

Δήμοι: 20.397 θέσεις (81,6%) (για την κατανομή ελήφθησαν υπόψη οι αυξημένες ανάγκες των δήμων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού)

Περιφέρειες: 2.566 θέσεις (10,3 %)

Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: 348 θέσεις (1,4 %)

Λοιποί Φορείς: 1.689 θέσεις (6,7 %)

Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 188,6 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ με 132 εκατ. ευρώ και από πόρους της Δ.ΥΠ.Α. με 56,6 εκατ. ευρώ».