Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 34 ανθρώπους, είναι η τελευταία πολύνεκρη επίθεση των τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

Ads

Πίσω από τις επιθέσεις φέρεται να είναι ένας πυρήνας τζιχαντιστων με δράση στη Γαλλία και το Βέλγιο. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. 

Ως κεντρικό πρόσωπο αυτού του πυρήνα εμφανίζεται ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο  οποίος συμμετείχε στις επιθέσεις του Παρισιού, το Νοέμβριο του 2015, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 129 άνθρωποι. Ο Αμπντεσλάμ είχε καταφέρει να διαφύγει δύο φορές από τις αρχές και τελικά συνελήφθη στο Μολενμπεκ στις Βρυξέλλες, την περασμένη Παρασκευή.

Το χρονικό της δράσης του τζιχαντιστικού πυρήνα, από την επίθεση του Charlie Hebdo έως τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες:

Ads

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου του 2015

Οι αδελφοί Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, Γάλλοι πολίτες ηλικίας 32 και 34 ετών) εισβάλλουν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι και σκοτώνουν 11 ανθρώπους. Κατά τη διαφυγή του σκοτώνουν ένα ακόμη άτομο, έναν 42χρονο αστυνομικό. Ήταν η πρώτη φορά που το Παρίσι βρίσκεται στο επίκεντρο της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου του 2015

Μια αστυνομικός σκοτώνεται σε ανταλλαγή πυρών στο Μοντρούζ, νότιο προάστιο του Παρισίου.

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου του 2015

Ως δράστης της δολοφονίας της αστυνομικού αναγνωρίζεται ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με τον Σερίφ Κουασί.

Τα αδέλφια Κουασί σκοτώνονται ενώ επιχειρούν να διαφύγουν από κτίριο στην Νταμαρτίν, μια πόλη 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρισίου, όπου είχαν βρει καταφύγιο. Την ίδια στιγμή δυνάμεις ασφαλείας εισβάλλουν σε σούπερ μάρκετ στη Βινσέν, όπου ο Αμεντί Κουλιμπαλί κρατούσε ομήρους. Ο δράστης πέφτει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Νωρίτερα είχε σκοτώσει τέσσερις ομήρους.

Κυριακή 11 Ιανουαρίόυ 2015

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία συμμετέχουν σε πορείες αλληλεγγύης ενάντια στην τρομοκρατία. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη αναλαμβάνει την επίθεση στο Charlie Hebdo.

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Ο Γιασίν Σαλχί δολοφονεί και αποκεφαλίζει το αφεντικού Ερβέ Κορνάρα σε εργοστάσιο της βιομηχανικής ζώνης στο Σαιντ Κουεντίν Φαλαβιέ, κοντά στη Λυών.

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Ταυτόχρονες ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Παρίσι. Τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν έξω από το στάδιο «Stade de France» κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Νεκροί οι τρεις δράστες και ένας περαστικός. Ακολούθησαν ένοπλες εισβολές σε μπαρ στο κέντρο του Παρισιού και στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν. Συνολικά 129 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 352 τραυματίστηκαν. Εννέα από τους δράστες σκοτώνονται. Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ διαφεύγει.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Ο Βέλγος τζιχαντιστής Αμπντελαχαμίντ Αμπαούντ, τον οποίο καταζητούσαν οι αρχές για τις επιθέσεις στο Παρίσι, σκοτώνεται κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας σε διαμέρισμα που κρυβόταν στην περιοχή Σαιντ Ντενίς, στα βόρεια του Παρισιού.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ο Γιασίν Σαλχί βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του. Οι αρχές ερευνούσαν ενδεχόμενες σχέσεις του με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο ο ίδιος υποστήριζε πως το κίνητρο για την αποτρόπαια ενέργειά του ήταν το μίσος του για τον πρώην εργοδότη του.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής σε σπίτι σε νότιο προάστιο των Βρυξελλών ολοκληρώνεται με τον θανάσιμο πυροβολισμό του Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, πρόσωπο άγνωστο μέχρι τότε στις αρχές. Δύο άνδρες κατάφεραν να διαφύγουν. Ένας εξ αυτών ήταν ο καταζητούμενος Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συλλαμβάνεται στο Μολενμπεκ των Βρυξελλών. Ο νούμερο ένα καταζητούμενος στην Ευρώπη κρυβόταν σε ένα κτίριο μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σπίτι των γονιών του.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξέλλων. Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω 200 τραυματίστηκαν.