Ισχυρός σεισμός 6,6 ρίχτερ (σημ:το αρχικό μέγεθος 6,4 ρίχτερ αναθεωρήθηκε προς τα πάνω από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών)  σημειώθηκε στη 1:30 το βράδυ της Πέμπτης περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω. ‘Ενας Τούρκος 39 ετών και ένας Σουηδός, 27 ετών έχασαν την ζωή τους από κατάρρευση τoιχίου, ενώ διασκέδαζαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μπαρ, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές από τον σεισμό (σημ: κεντρική φωτογραφία). Διακόσιοι μετασεισμοί έχουν σημειωθεί μέσα σε περίπου δώδεκα ώρες, με τους σεισμολόγους να προειδοποιούν πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η μετασεισμολογική δραστηριότητα αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες. 

Ads

Τους εκατό έφτασαν οι πολίτες που προσήλθαν στο νοσοκομείο του νησιού όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής Διοικητής του Νεκτάριος Γεωργαντής. Πέντε τραυματίες εκ των οποίων οι τρεις πιο σοβαρά μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο Σινούκ από την Κω στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη. Είκοσι δύο παραμένουν για νοσηλεία, χωρίς να είναι σοβαρά τραυματισμένοι, ενώ οι υπόλοιποι 78 ελαφρά τραυματίες έφυγαν αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες.

Κλειστό παραμένει το λιμάνι
, καθώς υπέστη μεγάλες ζημιές με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros. Το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο,Τήλο, Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός αναφερόμενος στο πρόβλημα τόνισε πως έως ότου ελεγχθεί η κατάσταση του λιμανιού καθίσταται προσωρινά ανενεργό. Πρόσθεσε επίσης ότι κάποιοι επιβάτες φορτηγά και δίκυκλα που επιβιβάστηκαν στη Νίσυρο και στην Κάλυμνο από τη μη προσέγισση πλοίου στο νησί θα μεταφερθούν με πλοίο ανοιχτού τύπου στην Κώ στο Μαστηχάρι και στην Καρδάμαινα.

Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο, ωστόσο πολλοί ταξιδιώτες ταλαιπωρήθηκαν καθώς σημειώθηκαν καθυστερήσεις σε κάποιες πτήσεις. Εικόνες δείχνουν τους τουρίστες να περιμένουν έξω από το αεροδρόμιο τις πτήσεις τους. Σημειώνεται πως η τουριστική κίνηση στο νησί γίνεται μέσω των αεροπορικών συνδέσεων σε ποσοστό 90%. Πάντως ήταν άμεση η ανταπόκριση του προσωπικού του αεροδρομίου, αφού μοιράζει στους ταλαιπωρημένους επιβάτες νερό και φαγητό.

Σοβαρές είναι οι υλικές ζημιές κυρίως σε παλαιά κτίσματα λιθοδομών. Κλιμάκια μηχανικών της Κω και της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου κατ’ εντολή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Γλυνού βρίσκονται από το πρωί στους δρόμους της πόλης της Κω αλλά και σε ολόκληρο το νησί προκειμένου να διεξάγουν μακροσποπικό έλεγχο στα κτήρια τα οποία έχουν πληγεί. Όπως δήλωσε ο κ. Γλυνός στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις «οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτήρια λιθοδομών. Τα νέα κτήρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα». Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Ads

Η δόνηση ταρακούνησε τη Ρόδο και άλλα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, καθώς και τα τουρκικά παράλια – υπήρξαν μεγάλες ζημιές και πολλοί τραυματίες – ενώ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο, προκλήθηκε μικρό τσουνάμι.

Σημειώνεται πως στην Κω με αεροσκάφος C-130 έφθασαν το πρωί οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό. Στο νησί έφτασε και δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, εξέφρασε τη λύπη του για τα δύο θύματα και τους πέντε σοβαρά τραυματίες. Στη συνέχεια επισήμανε πως η «Κως άντεξε αι άντεξαν και οι κάτοικοι και οι τουρίστες και για αυτό έχει επανέλθει η κανονικότητα και υπάρχει ήδη η κανονική ροή τουριστών με τα τσάρτερ στο αεροδρόμιο. Τα κτίρια που φτιάχτηκαν μετά από τον σεισμό του ’33 άντεξαν και βέβαια όλα τα νεότερα κτίρια και ο μηχανισμός ανταποκρίνεται και ξεκινούν οι έλεγχοι που θα συνεχιστούν. Αλλά η κατάσταση έχει ήδη επανέλθει στην κανονικότητα που έχει ανάγκη το νησί γιατί στηρίζεται στον τουρισμό».

Σχετικά με τη κατάσταση στο λιμάνι και το αεροδρόμιο ο κ. Τόσκας είπε πως «το αεροδρόμιο μπήκε άμεσα σε λειτουργία, ενώ στο λιμάνι χρειάζεται δουλειά ο χώρος που πάνε τα πλοία της γραμμής και όχι τα κρουαζιερόπλοια». «Είδαμε επίσης το νοσοκομείο και λίγα κτίρια που έχουν προβλήματα. Δυστυχώς είχαμε τα δύο θύματα και τους πέντε σοβαρά τραυματίες», υπογράμμισε.

image

image

image

Τέσσερις σεισμοί σε μισή ώρα! Διακόσιοι μετασεισμοί μέχρι τώρα! 

Το επίκεντρο του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω, ανοιχτά του Μπόντρουμ, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα. Λίγο βορειότερα, στη 1.38 π.μ., σημειώθηκε δόνηση 5,1 Ρίχτερ, με το επίκεντρό της να εντοπίζεται 27 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάτμου, ανάμεσα στους Λειψούς και το Φαρμακονήσι. Τους δύο σεισμούς ακολούθησε δόνηση 4,6 Ρίχτερ 41 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καλύμνου, κοντά στο Φαρμακονήσι, στη 01.44, καθώς και δόνηση 4,4 Ρίχτερ 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω, στη 01.52. Συνολικά, μέσα σε δώδεκα ώρες, έχουν σημειωθεί στην Κω διακόσιοι μετασεισμοί, από τους οποίους 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη.

Συμβουλές στους κατοίκους της Κω

Συμβουλές στους κατοίκους της Κω δίνει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ. Συγκεκριμένα, συνιστά τα ακόλουθα:

  • Να μην προσεγγίζουν τα κτήρια που υπέστησαν ζημιές.
  • Να αποφεύγουν να επισκεφθούν περιοχές και δρόμους έντονων μορφολογικών κλίσεων στις οποίες υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κατολισθήσεων
  • Να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνουν βάση στις φημολογίες, πολύ περισσότερο να μην τις αναπαράγουν.

Όσοι κάτοικοι επιθυμούν έλεγχο των κτηρίων τους μπορούν να απευθυνθούν στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Κω, οδός Σκ. Ζερβού 40, τηλέφωνο 2242061507.

 

image

image